Növénytermesztés
Növénytermesztés

Növekedett a búza vetésterülete az unió legnagyobb termelőinél

Növekedett a búza vetésterülete az unió legnagyobb termelőinél

Syngenta blog

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő országban növelték a búza vetésterületét, részben azért, mert a száraz időjárás megakadályozta a repce vetését – tudósított a Reuters hírügynökség.

Az EU legnagyobb búzatermelője, Franciaország, az őszi búzát a tavalyinál 3,5 százalékkal nagyobb területen, 5,03 millió hektáron vetette. A vetés általánosságban jó állapotban van, miután az év végi eső csökkentette a korábbi aszály hatását az északi régiókban, a januári hideg időjárás pedig előnyös a búza fejlődésére. „Végre semmi szokatlan: egy tipikus téli helyzetben vagyunk, különösebb aggodalmak nélkül” – mondta Remi Haquin, a FranceAgriMer szakértője.

Németországban az őszi búza vetésterülete 4,6 százalékkal 3,02 millió hektárra bővült, és az ország statisztikai hivatalának becslése szerint a német téli repce vetése 25 százalékkal 917 000 hektárra mérséklődött, míg a német olajos magvak szövetsége 18,1 százalékos csökkenést becsül.

Nagy-Britanniában a búzavetések területe 4 százalékkal, 1,87 millió hektárra nőtt, és a farmerszövetség tudósítása szerint jók a környezeti feltételek, különösen a január közepén lehullott nagy mennyiségű hó javíthatja az idei búzatermés esélyeit.

Lengyelország a negyedik legnagyobb uniós búzatermelő, ahol az ősz folyamán 5 százalékkal, több mint 2 millió hektárra növelték az őszi búza területét. Így viszont a tavaszi búzának kevesebb terület maradt – tette hozzá Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője.

Egyre nagyobb kockázatot jelent a szárazság! - Szárazságtűrő növények és aszálytérkép jelenthetik a megoldást

2019. április 23. 06:48

Az utóbbi években az éghajlatváltozásnak is köszönhetően az időjárásunkban a szélsőségek dominálnak: a klímaváltozás miatt vannak kifejezetten csapadékos időszakok, azonban emellett a rendkívül száraz évek előfordulásának valószínűsége is nőtt.

Jövőfarm: egy élő interaktív laboratórium

2019. április 21. 09:38

A tervek szerint öt éven belül elkészül az emeletes farm, amelynek nem csupán teraszai lesznek művelhetők, hanem odabent, és főleg a terasz nélküli alsó szinten hatalmas, igazi „emeletes”, vagyis vertikális farm létesül.

Romlottak az uniós búza és az árpa hozamkilátásai

2019. április 15. 09:47

Öröm az ürömben, hogy még a mérsékelt előrejelzés is 14 százalékkal magasabb érték a tavalyi terméseredménynél.

Kedd hajnalban akár fagyhat is!

2019. április 15. 09:13

Derült, száraz időre számíthatunk. Fokozatosan csillapodik a légmozgás, reggel már inkább csak a keleti megyékben lehet élénk az északkeleti szél.

Már elindult az aratás az országban

2018. június 12. 06:59

A tavaszi vetésű növények szépen fejlődnek, ahol nem özönvízszerű eső árasztotta el a földeket, ott a csapadék nagyon jót tett a vetésnek.

Újdonság a Syngenta kínálatában - nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak

2019. január 24. 09:54

Több éves kutató- és fejlesztőmunka eredményeként a kalászos gabona területén 2019-től elérhető a gazdálkodók számára az Elatus Era. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és a fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

RAPOOL-REPCÉK: DALTON – a trón örököse

2018. július 21. 05:54

A DALTON egy igazán impozáns és különleges repcehibrid a RAPOOL kínálatában. Csúcstermésre kódolt, magas olajtartalommal rendelkező típus.