Növénytermesztés
Növénytermesztés

Növénytermesztést segítő készítményeket is díjaztak az AGROmashEXPO-n

Növénytermesztést segítő készítményeket is díjaztak az AGROmashEXPO-n

Agrofórum Online

BIOFIL borsó és szója talajoltó baktérium, Phylazonit talajoltó, CORN Starter műtrágya és N-lock nitrogénstabilizátor.

A 2015-ös Talajok Nemzetközi Éve a hazai gazdálkodók figyelmét is a talajszerkezet megóvásának fontosságára irányította. Részben ennek is köszönhetően ma már egyre többen tesznek a termőföld kíméléséért, a termesztett növény kezdeti táplálásáért, ami rövidtávon a hozamra és minőségre gyakorol jótékony hatást, hosszú távon pedig a termőtalaj minőségét javítja. Az idei AGROmashEXPO Termékverseny Pályázata a hazai talajspecifikus készítményeket előállító cégeket input kategóriában díjazta.

Díjazott termék a szójának és a brosónak

Míg a tavalyi év a talajok védelmének jegyében telt, 2016-ban már a szárazhüvelyes termésű növényekre irányul a figyelem. A pillangósvirágú haszonnövények az emberi táplálkozásban éppúgy értékes fehérje forrást biztosítanak, mint az állati takarmányozásban. Ráadásul ezek a növények a talajok javításában és nitrogén ellátottságában is rendkívül fontos szerepet játszanak. A TERRAGRO Kereskedelmi Kft. BIOFIL borsó és szója talajoltó baktériuma az AGROmashEXPO Hazai Termékfejlesztési Különdíjában részesült.

A szójára és a borsóra kifejlesztett – de bükkönyre és lóbabra is alkalmazható – termékeket a BIOFIL talajspecifikus oltóanyagaival együtt alkalmazva nagyobb termésbiztonságot, az átlagosnál magasabb terméshozamot, valamint jobb beltartalmi értékeket eredményeznek.

„A borsó, a lencse, a bab és a szója termesztése nálunk is egyre nagyobb teret kap, a gazdák pedig egyre gyakorlottabbak a fajták kiválasztásában és a szaktudás terén. A díjazásban részesített termékfejlesztés különlegessége, hogy a talajspecifikus alaptermékekkel összhangban úgy fejlesztették ki a borsó és a szója oltóanyagát, hogy azok – kombináltan használva – egymás hatását erősítik. Egymást kiegészítve hatékonyak különösen, és ez a nagyszerű benne” – magyarázta Dr. Pénzes Éva, ügyvezető igazgató.

A pillangós virágú termesztett növények sajátossága, hogy gazdanövény-specifikus szimbionta baktériumtörzs (rhizobium) fertőzésének hatására a gyökérzeten gümőket képeznek, amelyekben a baktériumok nitrogént kötnek. Megfelelő számú működő gümő a növény teljes nitrogénszükségletét biztosítja, ami által az egészségesen fejlődik és jó minőségű, bő termést ad. A BIOFIL szója és borsó talajoltó baktérium készítmény bio- és ökogazdálkodásban is engedélyezett.

„Úgy látom, hogy a mezőgazdaságban is egyre inkább felismerik a termőföld értékét és a mikrobiológiai állapotra is egyre jobban figyelnek. Az AKG programba – mint választható alternatíva – bekerült a talajoltásnak nevezett baktériumtrágya, és azt is egyre többen kezdik felismerni, hogy akkor mi történik, ha nem használják. Az összes talajoltó készítmény hozamfokozó, bizonyítottan magasabb termésátlagot eredményez. Ha a gazdálkodó felméri, hogy a termőföld kincs, akkor még jobban figyel a mikrobiológiai állapotra” – mondta Dr. Pénzes Éva.

20 éve az egészséges talajokért

A mai kor mezőgazdaságának megoldásra váró feladata, hogy úgy növelje az egységnyi területről lekerülő termésmennyiséget, hogy közben megállítsa a talaj állapotának romlását, csökkentse annak környezeti terheltségét. A talajoltás jelentőségét hangsúlyozó, talajközpontú és környezetkímélő gondolkodásmódjáról ismert Phylazonit Kft. talajoltó készítménye az AGROmashExpo Hazai Termékfejlesztési versenyén Prémium Oklevél díjazásban részesült.

„Egyrészt, mert közeleg a talajoltás időszaka, másrészt folyamatos fejlesztés van nálunk, a Phylazonit Talajoltó pedig egy tavaly tavasszal engedélyeztetett termék” – magyarázta Vajda Péter ügyvezető a termék nevezésének okát. „Ez a készítmény valamennyi növénykultúrában azonosan magas eredménnyel fejti ki a hatását, függetlenül attól, hogy milyen kötöttségű talajon használják. Valamennyi felmerülő befolyásoló tényezőre vonatkoztatva megkerestük a leghatékonyabban funkcionáló baktériumokat. A Phylazonit talajoltó egy olyan készítmény, amelyben a jelenlegi tudásuknak megfelelő legjobb fejlesztési eredmény érvényesül” – mondta Vajda Péter.

A talajoltás a megfelelő baktériumtörzsek talajba juttatásával az adott kultúrnövény gyökérzónájában növeli meg a kedvező hatású baktériumok számát és arányát, ezzel szabályozva a növény számára nélkülözhetetlen élettani hatásokat. A Phylazonit Talajoltó használatával a tápanyag-utánpótlás és a talajművelési munkák is jelentősen hatékonyabbá válnak. A készítmény rövidtávon pozitív hatást gyakorol a termesztett növény fejlődésére, hozamára és minőségére, hosszú távon pedig a termőtalaj minőségét, tápanyag- és vízgazdálkodását, vagyis a talaj folyamatos termékenyégét javítja.

A kora tavasztól késő őszig végezhető, a vetés előtti és/vagy a betakarítást követő talajmunka során kijuttatott baktériumok hormon- és vitamintermelésükkel segítik elő a növény fejlődését, valamint a talaj regenerálódását. Gazdag nitrogénforrást biztosít, antibiotikum és sziderofor termelésével visszaszorítja a talajban lévő káros penészgombákat. Felvehetővé teszi a talajban lévő foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és egyéb hasznos mikroelemeket, jótékony hatással van a csírázás serkentésére, a csíranövény életfeltételeinek javítására, ami által nagyobb kiterjedésű és mélyebbre ható gyökérzet alakul ki, ezáltal pedig vastagabb és erőteljesebb szár képződik, amelyben a tápanyag- és nedvességáramlás kedvezőbb, ezzel is javítva a növény stressztűrő képességét.

Az idén 20 éves Phylazonit Kft. célja a talajok állapotának, szerkezetének, tápanyag-szolgáltató képességének javítása és a biztonságosabb terméseredmények elérése.

Jó műtrágyának is kell a cégér

A Hazai Termékfejlesztési Versenyen Prémium Oklevéllel jutalmazott, sokoldalúan felhasználható CORN Starter műtrágya elsősorban kukorica starterezéshez javasolt, de cinkhiányos területeken más növény (napraforgó, tavaszi árpa) termesztése esetén is kifejti jótékony hatását.

A CORN Starter (NPK 15-20-10 + 1,5 Zn) 2012 óta érhető el az IKR Agrár Kft. kínálatában, melyet a Duslo műtrágyagyár kizárólag a cég kérésére készít a magyar piacra. A termék sikerességét egyértelműen igazolja, hogy már az országos bemutató kampány vége előtt, mindössze két hét leforgása alatt az egész éves készlet elfogyott. A nitrogént ammónium és nitrát formájában is tartalmazó termék azonnali és a rövid távú nitrogén ellátással biztosítja a növények kezdeti fejlődését, az ammónium foszfát, valamint a 1,5% cink tartalom (cink szulfát és cink-ammónium-foszfát) pedig kiemeli a piacon lévő versenytársai közül.

„Amikor a tulajdonossal azon gondolkodtunk, hogy mi lehet az a termék, ami a magyar viszonyok között, elsősorban a kukorica vonatkozásában hiánypótló, ár-érték arányban a helyén van és átütő lehet a sikere, e körül a termék körül forgott a gondolatunk. Azt, hogy jól döntöttünk, a piac nagyon gyorsan visszaigazolta, mert aki ezt a terméket az elmúlt 2-3 évben használta, azóta is visszajáró vásárlónk” – fejtette ki Nagy Lajos, az IKR Agrár ügyvezetője. „A termék eladja magát” – mondta, a nyomatékosítás kedvéért pedig a telefonján mutatja az elégedett felhasználók által küldött táblaképeket. „A CORN Starter hatása szabad szemmel is látható a határban”.

Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy ha a termék ennyire népszerű, miért épp ezt nevezték a termékversenyre, az ügyvezető a következőképp felelt: jó bornak is kell a cégér, de termékünk ilyen gyorsan még ekkora karriert nem futott be. 30 éve foglalkozom tápanyag-visszapótlással, biztos voltam az átütő sikerében. Ha pedig az ember szakmailag hisz valamiben, a falon is átmegy az ügy érdekében. Alapvető filozófiaként kezelem, hogy hitelesnek kell maradnunk a termelőknél, akiknek a bizalma nélkül ezt nem lehetett volna keresztülvinni” – nyugtázta az ügyvezető.

12 hét haladék

Hazánkban a kijuttatott műtrágya 70%-a nitrogén, amely túlnyomórészt vetés előtt kerül a talajba. Ha a növények intenzív tápelem-felvételi időszaka nem esik egybe a kijuttatással, a nitrogén rosszul hasznosul, egy része lemosódik, mielőtt a növény felvehetné azt. Mivel a lemosódást befolyásoló tényezők nem módosíthatók, vagy a trágyázás időpontját célszerűbb közelebb vinni az intenzív nitrogénfelvétel időszakához (többszöri fejtrágyázás), vagy a nitrifikációt kell nitrifikációs inhibitorok segítségével blokkolni. Ezt tudja a Hazai Termékfejlesztési Prémium Oklevéllel jutalmazott, a KITE által elérhető N-lock nitrogénstabilizátor.

Az N-Lock hatóanyaga a nitrapyrin, amely a mikrokapszulázott formájának köszönhetően a talajnedvesség és hőmérséklet függvényében akár 12 héten keresztül gátolja a nitrifikációt végző baktériumok élettevékenységét. Ennek segítségével csökken a lemosódás veszélye, javul a nitrogén-hasznosulás, és növelhető az egyszerre kijuttatható nitrogén-dózis.

„Az N-Lock nagy előnye, hogy többféle felhasználást tesz lehetővé. Amellett, hogy hatékony vegyszer, megakadályozza az ammónium nitritté alakulását, megmarad ammónium formában és megkötődik a talajszemcséken. A hatástartama két hónap, ami arra elég, hogy a nitrogén addig marad a talajban, amíg a növény gyökérzetet fejleszt, megerősödik és fel tudja venni. Ezért kapta a díjat” – magyarázta Bertáné Szabó Emese, a KITE fejlesztési- és szaktanácsadási igazgatóságának fejlesztési osztályvezetője. „A másik ok, hogy beillesztettük a kultivátoros-injektálásos fejtrágya kijuttatásos technológiánkba, ami azon alapul, hogy a teljes nitrogén-dózis az N-Lock-kal együtt már a növény 3-4 leveles korában kijuttatható, nem kell megosztani és attól félni, hogy a szezon közben lemosódik. Kétszeri fejtrágyázás helyett egyszeri is elegendő. Ez főként a kapás növényeknél (pl. kukorica) érvényes, de kalászosoknál is használható” – magyarázta a szakember.

 

A díjazott készítmények hatékonyan segítik elő a növénytermesztést, melyek alkalmazása a termőtalaj kímélésével erősíti a jó minőségű, bőséges terményt, ezzel is növelve a hozamot.

(Csomós Éva – Agrofórum Online; Fotó: Gribek Tímea)

 

Agrometeorológia: a kutya nem eszi meg a telet

A kutya nem eszi meg a telet – tartja a mondás, melyet az idei enyhe tél során sokat lehetett emlegetni.

Emelkedett a kukorica és a búza ára

A búzához hasonlóan a kukorica ára is nőtt a világpiacon. Az Argentínából származó termény exportára december 8. és január 12. között tonnánként öt dollárral 163 dollárra emelkedett.

Az AKG-s növényvédőszer-hatóanyagok korlátozása

A VP AKG-s pályázati felhívásban rögzítettek szerint az irányító hatóság közzétette az intézkedésben résztvevő területeken 2018-ban nem, vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.

Bólyban újraindul a szójaintegráció

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.

Nemere István - Földbarát könyvbemutató

A Phylazonit Technológia egy csodálatos eszköz arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a termőföldek állapotát.

2018. február 20. 18:51

A KITE is elindította duális képzését a szervizeiben

2017-ben indult el a program hat diákkal, akik ma már örömmel töltik a gyakorlati idejüket a KITE Zrt.-nél.

2018. január 25. 04:07

„A szója jövedelmező, a zöldítést megoldjuk máshogyan” - Gazdálkodókat kérdeztünk a Karintia rendezvényén

December elején vette kezdetét a már megszokottnak mondható Karintia Szója Roadshow rendezvénysorozat, amely egészen január közepéig tartott.

2018. február 1. 06:13

Bólyban újraindul a szójaintegráció

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.

2018. február 7. 21:19