Növénytermesztés

Tritordeum: látnak fantáziát az árpa és a durum búza keresztezésének eredményében

Syngenta Blog

Egy spanyol vállalat tritordeum néven forgalmazna egy új, a durum búza és a vad árpa keresztezésével létrehozott gabonanövényt, amely ígéretük szerint nem csak fenntartható, de tápértéke is magasabb a búzáénál.

„Ellenálló a gombafertőzésekkel szemben, aszálytűrő, a tápértéke pedig magasabb, mint a búzáé, igaz, csak a mediterrán országokban termeszthető” – ezek a tritordeum jellemzői a gabonafélét megalkotó Agrasys ügyvezető igazgatója szerint.

Pilar Barceló a FoodIngredientsFirst portálnak elmondta: a fenntartható gazdaságban nevelhető tritordeumból sütött kenyér tízszer annyi luteint tartalmaz, mint a fehér lisztből készült változat, zsírsav összetétele pedig az oliva olajéra hasonlít, ezért vonzó alternatíva lehet az egészségtudatos fogyasztók számára.

A cég szerint egy 400 grammos veknire sütésekor mindössze 10 centes többletköltséggel kell számolniuk a gyártóknak, és nem csak a pékségek, de a gazdák számára is megéri majd az új hibrid bevezetése.

„A fehér liszttel gyakorlatilag képtelenség pénzt keresni Európában, az árak az 1970-es évek szintjén vannak” – tette hozzá az Agrasys menedzsere.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) már engedélyezte a tritordeum forgalmazását az EU területén, a spanyol vállalat a tervek szerint az EU mellett Ázsiában és az Egyesült Államokban is megkezdi a gabona forgalmazását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

45 centiméter mélyre ültetett kukorica bújt ki a földből, valóságos csoda történt

2025. november 28. 09:10

Egy ősi nép kukoricatermesztést folytat minimális csapadék mellett, öntözés és talajművelés nélkül, mégis eredményesen – érdemes odafigyelni a tapasztalataikra.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Az árpa gombás eredetű betegségei és a védekezés lehetőségei

2019. március 30. 04:47

Az árpa gombás eredetű betegségei között megtaláljuk az üszögbetegségeket, a lisztharmatot, a szártőbetegségeket, a levélfoltosság okozókat és a rozsdagombákat.

Már a tavaszi árpa csaknem negyedét elvetették Zala megyében

2020. március 11. 08:02

A gazdáknak a gyors kitavaszodás miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelmi munkákra, hogy a most jó képet mutató vetéseket jelentős kártétel nélkül tudják majd betakarítani.

Megjelentek az amerikai fehér szövőlepke első egyedei

2019. május 27. 10:05

A májust eddig jellemző csapadékos periódustól szépen „kipendült” a határ. Most minden szép zöld, mintha sosem szenvedtek volna a növények a májusig tartó tavaszi aszálytól. A melegedésnek indult talajból már több tápanyagot képesek felvenni a növények, főként a kukorica, így már múlóban a sárga levélszín, viszont elég gyakran látni liluló növényfoltokat a táblák mélyebb fekvésű részein, ami a preemergens gyomirtó szerek gyökérzónába történő bemosódására utal.

Minőségi búzát és árpát a Bayer készítményeivel

2020. június 30. 09:51

Az átlagosnál melegebb és aszályosabb tavaszelő az idén sem kedvezett a kalászosokban előforduló gombabetegségek terjedésének. Ezzel ellentétben a vetésfehérítő bogarak és levéltetvek nem várt korai megjelenése borzolja a termelők idegeit.