4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Növénytermesztés

Tritordeum: látnak fantáziát az árpa és a durum búza keresztezésének eredményében

Syngenta Blog

Egy spanyol vállalat tritordeum néven forgalmazna egy új, a durum búza és a vad árpa keresztezésével létrehozott gabonanövényt, amely ígéretük szerint nem csak fenntartható, de tápértéke is magasabb a búzáénál.

„Ellenálló a gombafertőzésekkel szemben, aszálytűrő, a tápértéke pedig magasabb, mint a búzáé, igaz, csak a mediterrán országokban termeszthető” – ezek a tritordeum jellemzői a gabonafélét megalkotó Agrasys ügyvezető igazgatója szerint.

Pilar Barceló a FoodIngredientsFirst portálnak elmondta: a fenntartható gazdaságban nevelhető tritordeumból sütött kenyér tízszer annyi luteint tartalmaz, mint a fehér lisztből készült változat, zsírsav összetétele pedig az oliva olajéra hasonlít, ezért vonzó alternatíva lehet az egészségtudatos fogyasztók számára.

A cég szerint egy 400 grammos veknire sütésekor mindössze 10 centes többletköltséggel kell számolniuk a gyártóknak, és nem csak a pékségek, de a gazdák számára is megéri majd az új hibrid bevezetése.

„A fehér liszttel gyakorlatilag képtelenség pénzt keresni Európában, az árak az 1970-es évek szintjén vannak” – tette hozzá az Agrasys menedzsere.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) már engedélyezte a tritordeum forgalmazását az EU területén, a spanyol vállalat a tervek szerint az EU mellett Ázsiában és az Egyesült Államokban is megkezdi a gabona forgalmazását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Összességében jó hetet zárt a gabonapiac

2020. március 30. 08:42

A kukorica drágulása mögött korrekciós tényezők álltak múlt héten, ugyanis az azt megelőző hetekben sokat vesztett értékéből a termék az üzemanyagkereslet csökkenése miatt.

Rejtélyes tünetek a kalászos növények levelein

2019. április 11. 14:34

Már az őszi gabonák vetésekor is csapadékhiány volt a földeken, a vetés se ideális talajállapotban történt, és ez hatással volt a növények kelésére, kezdeti fejlődésére. A téli csapadék mennyisége nem pótolta a talajból hiányzó vízkészletet. Az őszi-téli időszak szokásos nitrogénmennyiségének 50-60 %-át vették csak fel az első fejtrágya előtti időszakban a növények.

Megbízható teljesítmény kísérletekkel igazolva – Az IKR ajánlata őszi kalászosokra és repcére

2025. augusztus 6. 10:10

Az IKR Agrár a 2024-25-ös évben országszerte kilenc helyszínen állított be őszi kalászos fajtakísérleteket.

Hat százalékos pluszban az uniós búza-export

2023. február 6. 06:36

Az idei szezon eddigi teljes mennyisége 6 százalékkal nőtt a 2021/22-es év azonos hetében kiszállított 17,10 millió tonnához képest.