Növénytermesztés

Tritordeum: látnak fantáziát az árpa és a durum búza keresztezésének eredményében

Syngenta Blog

Egy spanyol vállalat tritordeum néven forgalmazna egy új, a durum búza és a vad árpa keresztezésével létrehozott gabonanövényt, amely ígéretük szerint nem csak fenntartható, de tápértéke is magasabb a búzáénál.

„Ellenálló a gombafertőzésekkel szemben, aszálytűrő, a tápértéke pedig magasabb, mint a búzáé, igaz, csak a mediterrán országokban termeszthető” – ezek a tritordeum jellemzői a gabonafélét megalkotó Agrasys ügyvezető igazgatója szerint.

Pilar Barceló a FoodIngredientsFirst portálnak elmondta: a fenntartható gazdaságban nevelhető tritordeumból sütött kenyér tízszer annyi luteint tartalmaz, mint a fehér lisztből készült változat, zsírsav összetétele pedig az oliva olajéra hasonlít, ezért vonzó alternatíva lehet az egészségtudatos fogyasztók számára.

A cég szerint egy 400 grammos veknire sütésekor mindössze 10 centes többletköltséggel kell számolniuk a gyártóknak, és nem csak a pékségek, de a gazdák számára is megéri majd az új hibrid bevezetése.

„A fehér liszttel gyakorlatilag képtelenség pénzt keresni Európában, az árak az 1970-es évek szintjén vannak” – tette hozzá az Agrasys menedzsere.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) már engedélyezte a tritordeum forgalmazását az EU területén, a spanyol vállalat a tervek szerint az EU mellett Ázsiában és az Egyesült Államokban is megkezdi a gabona forgalmazását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Összeért az árpa és a repce, a búza minősége megfelelő

2018. július 3. 11:06

Szokatlan az idei időjárás, emiatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. Eközben búzából is beérkeztek a laboratóriumba az első tételek, bár ez utóbbit még nem kezdték tömegesen betakarítani.

Kifulladt az odesszai rakétatámadás miatti búzarali

2024. augusztus 16. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kedvezőtlen időjárás? Hyvido-val ez sem probléma!

2020. június 2. 06:33

Az időjárás az elmúlt években egyre hektikusabbá vált, egyre többször találkozunk aszály miatt bekövetkező károkkal. Ezek mérséklésében komoly szerepet játszik a terület adottságainak megfelelő agrotechnika, és a fajta/hibrid kiválasztása. A megfelelő teljesítményt csak a hibridspecifikus termesztéstechnológia és protokoll adja, ezért rendkívül fontos tehát a megfelelő nitrogén trágyázás, illetve a szárszilárdítás és a nagy termésért felelős jelentős mennyiségű fotoszintézisnek teret biztosító levélfelület fungicides megvédése.

Terménypiaci körkép a nyári betakarítás után

2024. október 16. 09:40

Úgy tűnt, hogy mind mennyiségben, mind minőségben kiegyensúlyozott értékesítési szezonra számíthatunk, amely részben be is igazolódott.