0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán
Növénytermesztés

Tritordeum: látnak fantáziát az árpa és a durum búza keresztezésének eredményében

Syngenta Blog

Egy spanyol vállalat tritordeum néven forgalmazna egy új, a durum búza és a vad árpa keresztezésével létrehozott gabonanövényt, amely ígéretük szerint nem csak fenntartható, de tápértéke is magasabb a búzáénál.

„Ellenálló a gombafertőzésekkel szemben, aszálytűrő, a tápértéke pedig magasabb, mint a búzáé, igaz, csak a mediterrán országokban termeszthető” – ezek a tritordeum jellemzői a gabonafélét megalkotó Agrasys ügyvezető igazgatója szerint.

Pilar Barceló a FoodIngredientsFirst portálnak elmondta: a fenntartható gazdaságban nevelhető tritordeumból sütött kenyér tízszer annyi luteint tartalmaz, mint a fehér lisztből készült változat, zsírsav összetétele pedig az oliva olajéra hasonlít, ezért vonzó alternatíva lehet az egészségtudatos fogyasztók számára.

A cég szerint egy 400 grammos veknire sütésekor mindössze 10 centes többletköltséggel kell számolniuk a gyártóknak, és nem csak a pékségek, de a gazdák számára is megéri majd az új hibrid bevezetése.

„A fehér liszttel gyakorlatilag képtelenség pénzt keresni Európában, az árak az 1970-es évek szintjén vannak” – tette hozzá az Agrasys menedzsere.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) már engedélyezte a tritordeum forgalmazását az EU területén, a spanyol vállalat a tervek szerint az EU mellett Ázsiában és az Egyesült Államokban is megkezdi a gabona forgalmazását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Itt az ideje az első adag fejtrágya kiszórásának!

2020. február 12. 05:33

A kora tavaszi fejtrágyázás halaszthatatlan megkezdése mellett fel kell hívni a figyelmet a növényvédelmi problémákra is.

Folyamatosan halad a vetés, de már megjelentek a károsítók is

2018. október 3. 11:19

Néhány térségben már elkezdődött az őszi árpa és az őszi búza kelése, de az aratással párhuzamosan folyamatosan végzik a többi területen is a vetést.

Éleződik a Kína és Ausztrália közötti feszültség

2020. november 30. 06:34

A feszültség Ausztrália és Kína között még a koronavírus eredetéről pattant ki. Ausztrália globális vizsgálatot kért legnagyobb kereskedelmi partnere ellen.

Levélfoltosság, őszi árpa: ideje elővenni a permetezőt + videó

2025. április 11. 14:30

A hálózatos levélfoltosság jelenlegi, korai stádiumában még lehetőséget ad a hatékony védekezésre az őszi árpában.