Növényvédelem
Növényvédelem

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

Agrofórum Online

Ha nem változik az időjárás februárban, a gazdálkodók komoly növényvédelmi kihívások elé nézhetnek az idei szezonban. Erről árulkodnak az alábbi fotók is, amelyek január végén Dalmandon készültek.

A lisztharmat mellett már megjelent a táblákon a sárgarozsda, és kabócából is bőven látni a kalászos gabonákban, sőt, az első repce-szárormányos is feltűnt Tolna megyében. Minderről Balla János számolt be az Agrárszakember Facebook csoportban, ahol számos fotót is közzétett.

Már januárban megjelent a rozsda az árpán

“Jártam egyet a határban, gondoltam megosztom veletek, hogy mit találtam. A lisztharmat is jelen van, de a rozsda nagyobb veszélyt jelent. Megjelentek továbbá a kártevők is, a kabócából van bőven, de megtaláltam az első szárormányost is. Mellette látható a nagy repcebolha, de azzal már nem lesz baj” – írta bejegyzésében a dalmandi agronómus, aki hozzátette: ha a következő hetekben nem lesz igazán hideg idő, komoly kihívásokra kell számítani az idei szezonban.

A rozsda egyébként búzában és árpában is megjelent, ám Balla János az Agrofórumnak kifejtette: utóbbi esetében mindenképpen erősebb a fertőzés, és vélhetően törperozsdáról beszélhetünk.

Sok a kabóca a Tolna megyei táblán

A bejegyzés hozzászólásai szerint úgy tűnik, a megfigyelés szerencsére még nem általános érvényű, ám megfigyelések szerint például Tiszakécske határában is megjelent a rozsda a kalászos gabonákon.

Amennyiben hasonló növényvédelmi problémákat észlel tábláin, küldje el nekünk tapasztalatait és fotóit az info@agroforum.hu címre, hogy segíthessük olvasóinkat!

A repcében is megjelentek a kártevők

Ezen a képen is jól látszik a rozsdafertőzés

Kisebb, de a búzában is látszik rozsdafertőzés

Elérkezett az állományszárítás nélküli betakarítás kora - de kinek jó ez?

2019. november 29. 05:36

A bromoxinil hatóanyagú növényvédő szerek napraforgó lombtalanítására még engedélyezettek. Ezen kívül gyakorlatilag semmi nem maradt…

Új növényegészségügyi rendszer és új nyilvántartási kötelezettségek

2019. november 26. 08:32

A rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre.

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Inváziós kártevők: - A harlekinkatica

2018. november 24. 08:36

A harlekinkatica hazai megjelenése után rövid időn belül a leggyakoribb katicabogarunk lett. Annak ellenére, hogy mint ragadozó, jelentős hasznot hajt a kártevők szabályozásával, veszélyt jelent a Magyarországon őshonos rovarokra, így elterjedése természetvédelmi szempontból kifejezetten károsnak tekinthető.

A bab gyomirtása

2019. február 2. 13:48

Amerika felfedezéséig csak az őshazájában élő dél-amerikai indiánok fogyasztották. A XVI. századtól kezdve Európában is gyorsan elterjedt. Az elmúlt századokban jelentős élelmiszernövénynek számított. A XIX. századig alapvetően szárazbabként fogyasztották, majd elkezdett a zöldbab is teret hódítani.

Na habozzon! – Válassza az eredetit – Reglone Air

2019. június 18. 10:23

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő hibrid kiválasztása, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá. Emellett kiemelten fontos minden olyan agrotechnikai vagy növényvédelmi művelet, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni.

Egy különleges évjáratot követ egy másik… - Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

2019. augusztus 12. 04:36

A növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése.