Növényvédelem
Növényvédelem

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

Agrofórum Online

Ha nem változik az időjárás februárban, a gazdálkodók komoly növényvédelmi kihívások elé nézhetnek az idei szezonban. Erről árulkodnak az alábbi fotók is, amelyek január végén Dalmandon készültek.

A lisztharmat mellett már megjelent a táblákon a sárgarozsda, és kabócából is bőven látni a kalászos gabonákban, sőt, az első repce-szárormányos is feltűnt Tolna megyében. Minderről Balla János számolt be az Agrárszakember Facebook csoportban, ahol számos fotót is közzétett.

Már januárban megjelent a rozsda az árpán

“Jártam egyet a határban, gondoltam megosztom veletek, hogy mit találtam. A lisztharmat is jelen van, de a rozsda nagyobb veszélyt jelent. Megjelentek továbbá a kártevők is, a kabócából van bőven, de megtaláltam az első szárormányost is. Mellette látható a nagy repcebolha, de azzal már nem lesz baj” – írta bejegyzésében a dalmandi agronómus, aki hozzátette: ha a következő hetekben nem lesz igazán hideg idő, komoly kihívásokra kell számítani az idei szezonban.

A rozsda egyébként búzában és árpában is megjelent, ám Balla János az Agrofórumnak kifejtette: utóbbi esetében mindenképpen erősebb a fertőzés, és vélhetően törperozsdáról beszélhetünk.

Sok a kabóca a Tolna megyei táblán

A bejegyzés hozzászólásai szerint úgy tűnik, a megfigyelés szerencsére még nem általános érvényű, ám megfigyelések szerint például Tiszakécske határában is megjelent a rozsda a kalászos gabonákon.

Amennyiben hasonló növényvédelmi problémákat észlel tábláin, küldje el nekünk tapasztalatait és fotóit az info@agroforum.hu címre, hogy segíthessük olvasóinkat!

A repcében is megjelentek a kártevők

Ezen a képen is jól látszik a rozsdafertőzés

Kisebb, de a búzában is látszik rozsdafertőzés

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

Na habozzon! – Válassza az eredetit – Reglone Air

2019. június 18. 10:23

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő hibrid kiválasztása, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá. Emellett kiemelten fontos minden olyan agrotechnikai vagy növényvédelmi művelet, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni.

Interra® Farm: intenzív gazdálkodás fenntartható megoldásokkal

2019. június 8. 09:19

A cél az, hogy egyre több gazdálkodó ismerje fel a természeti erőforrások - mint a talaj és az ivóvízkészlet - védelmének fontosságát, ugyanakkor használják fel a gazdálkodás javára is a környezetkímélő megoldásokat.

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica szár- és levélbetegségei (2/2.)

2019. június 9. 04:36

A fuzáriumos betegségeken kívül egyéb gombás betegségeit is ismerjük a kukoricának. A cikkben ezek közül mutatjuk be a legjelentősebbeket, megemlítve még néhány Magyarországon is előforduló érdekesebb kórokozót.

Újdonság a Syngenta kínálatában - nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak

2019. január 24. 09:54

Több éves kutató- és fejlesztőmunka eredményeként a kalászos gabona területén 2019-től elérhető a gazdálkodók számára az Elatus Era. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és a fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.