Növényvédelem

Az EFSA élelmiszerekben található peszticid-maradékokkal kapcsolatos adatokat tett közzé

Agrofórum Online

Az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) éves jelentést tett közzé, amely az európai piacon megtalálható élelmiszerek peszticidmaradvány-szintjével kapcsolatos adatokat tartalmazza.

A nemrégiben közzétett tudósítás szerint a peszticid-maradékok megengedett határértéket meghaladó koncentrációjú előfordulása csökkent 2019-ben. A 96 302 megvizsgált minta 96,1 százalékban esett a megengedett növényvédőszer-maradék határérték (Maximum Residue Level – MRL) alatti kategóriába. További 3,9%, vagyis 3720 minta bizonyult nem megfelelőnek a határértéket meghaladó szermaradék-tartalmuk miatt. A 2019-es mintaszám nőtt a 2018-as 91 015 darabhoz képest. A 2019-es vizsgálat során a 799 ismert növényvédőszer-maradékkal kapcsolatban tettek jelentést az európai uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland. Mintánként átlagosan 233, különböző szermaradék azonosítására törekedtek.

A nemzeti ellenőrzési programok kockázatalapúak, és olyan termékeket céloznak, amelyek valószínűsíthetően növényvédőszer-maradékokat tartalmaznak, vagy amelyek esetében a korábbi években eltéréseket állapítottak meg. Az összes minta 44,1 százaléka tartalmazott egy vagy több peszticid-származékot számszerűsíthető koncentrációban, ami a 2018-as 47,8 százalékhoz képest alacsonyabb érték. 25 584 minta esetében jelentették többféle szermaradék előfordulását. Egy ismeretlen eredetű szárított szőlőmintában például 28 különböző növényvédő szert azonosítottak.

A jelentés számos ajánlást megfogalmaz az európai ellenőrzési rendszerek hatékonyságának növelése kapcsán az európai fogyasztóvédelem eredményességének javítása érdekében.

A teljes jelentés elérhető az efsa.europa.eu oldalon.

Források:

https://www.hortidaily.com/article/9311710/efsa-presents-data-on-pesticide-residues-detected-in-food/

https://www.foodsafetynews.com/2021/04/efsa-presents-data-on-pesticide-residues-in-food/https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6491

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható növényvédelem? Ön is segíthet!

2025. szeptember 11. 09:10

A HUN-REN kutatói rovarölőszer-használati szokásainkat vizsgálják – még Ön is hozzájárulhat a beporzók védelméhez!

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. március 29. 09:46

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

Beszámoló a Növényvédelmi Klub „Fás részeket károsító kártevők előrejelzése csapdázással” témájú előadásáról

2019. szeptember 12. 04:36

A Magyar Növényvédelmi Társaság Növényvédelmi Klubja által szervezett 397. előadáson vettünk részt szeptember 2-án, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának Budaörsi úti telephelyén.

Paradicsom foltos hervadás vírus – „szupervírus szupervektorral”

2019. január 31. 05:17

Ha a széles gazdanövénykör nagy patogenitással, gyors alkalmazkodóképességgel és nagy járványtani potenciállal párosul olyan „szupervírusok” üthetik fel a fejüket, melyek ellen nagyon nehezen és csak komplex stratégiát alkalmazva védekezhetünk. A paradicsom foltos hervadás vírus (Tomato spotted wilt orthotospovirus, TSWV) ezekhez a vírusokhoz sorolható.