Az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) éves jelentést tett közzé, amely az európai piacon megtalálható élelmiszerek peszticidmaradvány-szintjével kapcsolatos adatokat tartalmazza.
A nemrégiben közzétett tudósítás szerint a peszticid-maradékok megengedett határértéket meghaladó koncentrációjú előfordulása csökkent 2019-ben. A 96 302 megvizsgált minta 96,1 százalékban esett a megengedett növényvédőszer-maradék határérték (Maximum Residue Level – MRL) alatti kategóriába. További 3,9%, vagyis 3720 minta bizonyult nem megfelelőnek a határértéket meghaladó szermaradék-tartalmuk miatt. A 2019-es mintaszám nőtt a 2018-as 91 015 darabhoz képest. A 2019-es vizsgálat során a 799 ismert növényvédőszer-maradékkal kapcsolatban tettek jelentést az európai uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland. Mintánként átlagosan 233, különböző szermaradék azonosítására törekedtek.
A nemzeti ellenőrzési programok kockázatalapúak, és olyan termékeket céloznak, amelyek valószínűsíthetően növényvédőszer-maradékokat tartalmaznak, vagy amelyek esetében a korábbi években eltéréseket állapítottak meg. Az összes minta 44,1 százaléka tartalmazott egy vagy több peszticid-származékot számszerűsíthető koncentrációban, ami a 2018-as 47,8 százalékhoz képest alacsonyabb érték. 25 584 minta esetében jelentették többféle szermaradék előfordulását. Egy ismeretlen eredetű szárított szőlőmintában például 28 különböző növényvédő szert azonosítottak.
A jelentés számos ajánlást megfogalmaz az európai ellenőrzési rendszerek hatékonyságának növelése kapcsán az európai fogyasztóvédelem eredményességének javítása érdekében.
A teljes jelentés elérhető az efsa.europa.eu oldalon.
Források:
https://www.foodsafetynews.com/2021/04/efsa-presents-data-on-pesticide-residues-in-food/https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6491