Növényvédelem
Növényvédelem

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

NAK

2019. december 14-től változásokra kell számítani az uniós növényegészségügyi előírásokban, a módosítás célja a biztonságosabb áruforgalom elősegítése, környezetünk, haszonnövényeink és a gazdálkodók védelme. Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2017/625 rendelete azonosan vonatkozik az állatokra és árukra, tehát a növényekre is, azaz a rendelet hatálya kiterjed az élő növényekre (termés, szaporítóanyag, növényi részekre) tűzifára, de szárított növényi részekre és fagyasztott termékekre nem. Ennek értelmében rendszeres, kockázatalapú és megfelelő gyakoriságú hatósági ellenőrzéseket kell végezniük az illetékes hatóságoknak az emberek, állatok vagy növények egészségét, az állatok jólétét, illetve a GMO-k és a növényvédő szerek vonatkozásában a környezetet is érintő kockázatok megelőzésének érdekében. Hatósági ellenőrzés alá kell vonni továbbá a tranzitküldeményeket és fa csomagolóanyagokat is.

A fentiek értelmében beléptetéskor a hatóság ellenőrzi majd, hogy az adott növényre vonatkozik-e behozatali tilalom. Amennyiben nincs tilalom, megnézik, hogy vizsgálatköteles-e, majd megállapítják, hogy az adott termék forgalmazásához illetve behozatalához szükséges-e igazolás. Az EU-ból származó termékeket növényútlevélnek, az EU területén kívülről származó növényeket pedig növény-egészségügyi bizonyítványnak kell kísérnie a beléptetéskor. A nem bizonyítványköteles termékeket bármely határátkelőn be lehet hozni, a fa csomagolóanyaggal rendelkező szállítmányokkal is bármely átkelőt választhatják, de folyamatos kontrollra kell számítani, nem megfelelőség esetén a belépést visszautasítja a hatóság. A vizsgálatköteles terméket szállítók csak a zárszolgálattal rendelkező átkelőket választhatják.

Az adott intézkedések azért fontosak, mert a különböző kártevőket és kórokozókat meg kell állítani lehetőség szerint azelőtt, mielőtt bejutnának az Európai Unió területére, és ott környezeti és gazdasági károkat okoznának.

Érdemes figyelni a NÉBIH honlapját, ugyanis a jelzett határidővel nem csak az importra vonatkozó szabályok változnak, hanem már hírt adtak arról is, hogy a szabályozással összhangban a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag-forgalmazóknak új típusú szaporítóanyag-címkét kell használniuk.

Nem feltétlenül gondolunk bele, de a legnagyobb kockázatot az utasok poggyászai jelentik, ha behurcolt károsítókról van szó, így a szabályok a saját felhasználású növények és növényi termékek behozatalát is korlátozni fogják, a nem megfelelően dokumentált árukra zéró tolerancia vonatkozik, azaz a belépésre jelentkező utas ezeket vagy kidobja és beléphet, vagy visszafordítják. Ha az utas nem hajlandó a terméket kidobni vagy önként visszafordulni, akkor a növényvédelmi hatóság díj ellenében elkobozza az adott terméket. Az ellenőrzést a kisebb határátkelőknél és a zárszolgálattal nem rendelkező átkelőkön várhatóan a NAV fogja végezni, a zárszolgálattal rendelkező átkelőkön a növényvédelmi hatóság és a NAV közösen fog eljárni.

Az új szabályozással érintett növények listájára vonatkozó részletes szabályozó várhatóan év végén jelenik meg.

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

Befektetés az innovációba: új létesítmény a természetes eredetű növényvédelem számára

2019. szeptember 20. 05:47

Az új 4000 négyzetméteres létesítményben, amely a Corteva Agriscience négy franciaországi gyártóüzemének egyike, 2019 októberében kezdődik a termelés, amely a következő négy év során várhatóan 50 új munkahelyet hoz létre.

A no-deal Brexit katasztrófa lenne a brit mezőgazdaság számára

2019. szeptember 7. 13:06

A brit farmerszövetség, a National Farmers Union (NFU) levelet írt Boris Johnson miniszterelnöknek, amelyben azt kérte, hogy ha Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, vámolják meg a tojás, egyes tejtermékek, kertészeti termékek és gabonafélék behozatalát.

Jelentősen megnőtt az unió tojásimportja

2018. december 6. 03:33

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojástermékimportja csaknem 70 százalékkal 22 ezer tonnára emelkedett.

Tovább fejlődhet az akvakultúra ágazat

2019. június 19. 08:02

Sikerült elérni, hogy az új szabályozás figyelembe veszi azokat a javaslatokat, amelyek a Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) végrehajtását egyszerűsíteni fogják.

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták

2019. július 19. 11:33

Változtak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.