Növényvédelem
Növényvédelem

Erősen kezdte a 2017-es évet a BASF

Erősen kezdte a 2017-es évet a BASF

Agrofórum Online

A BASF értékesítésből származó árbevétele és üzleti eredménye jelentősen javult 2017 első negyedéve során az előző év azonos időszakához viszonyítva. „A BASF erősen kezdte az idei évet”, mondta Dr. Kurt Bock, a BASF SE igazgatóságának elnöke. „A 2016 során megfigyelhető, kedvező keresletoldali folyamatok az idei év első negyedévében is folytatódtak.”

A BASF csoport értékesítésből származó árbevétele 2017 első negyedévében 19%-kal, 16,9 milliárd euróra emelkedett. Az értékesítési volumen előző negyedévekben megfigyelhető növekedése minden szegmensben folytatódott, az eladások 8%-kal nőttek. Emellett az értékesítési árak is jelentősen (8%-kal) nőttek, elsősorban a vegyipari szegmensben. Az árbevétel növekedéséhez a kedvező devizaárfolyam-változások és a Chemetall – Albemarle-től történő 2016. decemberi – megvásárlása az is hozzájárult.

A BASF csoport rendkívüli tételek előtti működési eredménye (EBIT) 29%-kal, 2,5 milliárd euróra nőtt. Ebből 2 milliárd euró a vegyipari üzletághoz köthető, amely a vegyi anyagok (Chemicals), speciális adalékanyagok (Performance Products) és funkcionális anyagok és megoldások (Functional Materials & Solutions) szegmenseket foglalja magába. A vegyipari üzletág eredménye 37%-kal nőtt.

A ludwigshafeni északi kikötőben tavaly októberben történt baleset után a társaság a biztosítótól 100 millió euró induló kártérítést kapott, amelynek mintegy háromnegyede a vegyipari üzletágban került elszámolásra.

Az EBIT az előző év első negyedévéhez képest 585 millió euróval, 2,5 milliárd euróra emelkedett.
A mérleg szerinti eredmény 322 millió euróval, 1,7 milliárd euróra nőtt. Az egy részvényre eső eredmény 1,86 euróra emelkedett, a 2016. első negyedévében megfigyelhető 1,51 euróról. A rendkívüli tételek és immateriális javak amortizációjával kiigazított, egy részvényre jutó eredmény 1,97 volt (a 2016. első negyedéves 1,64 euróhoz képest).

2017-re szóló kilátások

A 2017-re szóló globális gazdasági várakozásait a BASF megerősítette:
– Bruttó hazai termék növekedése: 2.3%
– Globális ipari termelés növekedése: 2.3%
– Vegyipari termelés növekedése: 3.4%
– USA dollár átváltási árfolyama átlagosan: 1,05 dollár/euró
– Brent kőolaj hordónkénti ára átlagosan az évben: 55 USD

„A teljes üzleti évre szóló várakozásaink tekintetében továbbra is némi bizonytalanságra számítunk. A globális makroökonómiai és politikai környezet jelentős kockázatokat hordoz magában,” mondta Dr. Kurt Bock. „A BASF csoport értékesítési árbevételére és eredményére vonatkozó várakozásainkat megerősítjük. 2017-ben a BASF csoport értékesítésből származó árbevételének jelentős, azaz legalább 6 százalékos növekedését prognosztizáljuk. A rendkívüli tételek előtt EBIT várakozásaink szerint enyhén, azaz 1-10 százalékos mértékben – de várhatóan inkább a tartomány tetejéhez közelebb eső mértékben – növekszik majd.”

A társaság fő részlegeinek teljesítménye

A Chemicals szegmensben az árbevétel az előző év első negyedévéhez képest 36%-kal, 4,1 milliárd euróra nőtt, elsősorban a petrolkémiai és monomer divíziókban elért magasabb áraknak köszönhetően. A magasabb árbevételhez emellett az összes divízióban megfigyelhető értékesítési volumennövekedés is hozzájárult. A folyamatot a kedvező devizaárfolyam-változások is segítették. A magasabb nyereséghányadnak és volumennek köszönhetően a rendkívüli tételek előtti EBIT 2016 első negyedévéhez viszonyítva 501 millió euróval, 958 millió euróra emelkedett. A ludwigshafeni északi kikötőben 2016 utolsó negyedévében bekövetkezett baleset 2017 első negyedévi működésre gyakorolt negatív gazdasági hatásait ellensúlyozta a biztosítótársaságtól kapott induló kártérítési összeg. A fix költségek éves viszonylatban elsősorban az új üzemek létrehozása miatt emelkedtek.

A Performance Products szegmensben az értékesítési árbevétel 2016 első negyedévéhez képest 9%-kal nőtt és 4,3 milliárd eurót ért el. Ez elsősorban a diszperziók és pigmentek, ápolási vegyszerek (Care Chemicals) és különleges vegyianyagok (Performance Chemicals) divíziók javuló teljesítményének volt köszönhető. A kedvező devizaárfolyam-változások hatása minden divízióban érezhető volt. A portfolió-hatások az értékesítés lendületét némileg csökkentették. A rendkívüli tételek előtti EBIT az előző év első negyedévének stabil szintjétől 40 millió euróval elmaradva, 515 millió euróra csökkent az alacsonyabb nyereséghányad és magasabb fix költségek miatt.

A Functional Materials & Solutions szegmensben az árbevétel 18%-kal, 5,2 milliárd euróra nőtt, elsősorban az autóipari kereslet által generált jelentős értékesítési volumennövekedésnek köszönhetően. Az értékesítési adatokat emellett a Chemetall 2016. decemberi megvásárlása, az árak enyhe emelkedése és a kedvező devizaárfolyam-változások is javították. Az előző év első negyedévéhez képest a rendkívüli tételek előtti EBIT 75 millió euróval 531 millió euróra emelkedett, főként a volumennövekedésnek és a Chemetall akvizíciónak köszönhetően.

A mezőgazdasági megoldások (Agricultural Solutions) szegmens árbevétele éves szinten 4%-kal, 1,9 milliárd euróra nőtt a továbbra is nehéz piaci körülmények ellenére, elsősorban a magasabb értékesítési volumennek, a pozitív devizaárfolyam-változásoknak és stabil áraknak köszönhetően. A rendkívüli tételek előtti EBIT az erős 2016-os első negyedévhez képest 58 millió euróval, 533 millió euróra csökkent, főként az eltérő termékösszetétel miatti alacsonyabb nyereséghányad következtében.

A fix költségek részben az új üzemek létrehozása miatt némileg emelkedtek.

Az olaj- és gázipari (Oil&Gas) szegmensben az árbevétel 36 százalékkal, 829 millió euróra nőtt az előző év első negyedévéhez képest, főként a magasabb áraknak köszönhetően. Az időszak során a Brent nyersolaj hordónkénti átlagára 54 dollár volt (szemben a 2016 első negyedévi 34 dollárral). Az előző évhez képest az európai spot piaci gázárak is jelentős mértékben emelkedtek. A termelési mennyiség az előző év első negyedévéhez képest nem változott, míg az értékesítési volumen – különösen a gáz esetében – meghaladta a 2016 első negyedévi szintet. A rendkívüli tételek előtt EBIT jelentősen, 104 millió euróval emelkedett és 170 millió eurót ért el, elsősorban az árak emelkedésének köszönhetően. A mérleg szerinti eredmény is jelentősen javult.

Az előző év első negyedévéhez képest az Egyéb (Other) szegmens árbevétele 133 millió euróval, 610 millió euróra nőtt, főként a magasabb nyeresanyagpiaci áraknak köszönhetően. A rendkívüli tételek előtt EBIT 31 millió euróval, mínusz 250 millió euróra csökkent, főként a hosszú távú ösztönzőprogram értékelési hatásai miatt.

A működést régiónként vizsgálva megállapítható, hogy a társaság értékesítésből származó árbevétele és értékesítési volumene az Ázsiai és Csendes-óceáni térségben különösen nagymértékben javult. Az értékesítési volumen minden szegmensben nőtt, az értékesítési árak emelkedtek, különösen a vegyipari szegmensben – leginkább a kínai piac hatására. Az eges régiók teljesítményéről részletes információk a ma megjelenő negyedéves jelentés 13. oldalán találhatók.

(BASF Hungária Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tartós védettség a ToBRFV-vel szemben

2024. február 20. 16:10

A tartós ellenálló-képesség kulcsfontosságú stratégia a ToBRFV ellen. Ha erre nem találnak megoldás mielőbb, a folyamatosan mutálódó vírus győz a paradicsomokkal szemben.

Az alternatív növényvédelemé a jövő

2024. február 14. 16:10

Az agrár inputanyag-kereskedelemben idén 25 éve működő Malagrow Kft. sajtótájékoztató keretében foglalta össze a hazai növénytermesztés legfontosabb kihívásait, és azokat a tényezőket, melyek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ágazati jövőkép alakulásában. A tájékoztatón részt vett Malatinszki György, a Malagrow ügyvezetője, Pálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője, valamint Dr. Takács József, a Malagrow szakmai vezetője.

A melegebb telek sokkal agresszívabb rovarokat hoznak

2024. február 13. 09:10

Az üvegházas termesztők számára a rovarok egyre komolyabb fenyegetést és egyben egyre nagyobb leküzdendő kihívást jelentenek.

Mire lehet jó 1500 katicabogár egy fóliasátorban?

2024. február 4. 07:10

A TikTok e heti agrár-sztárjai a katicabogarak, amelyek a szemünk láttára kezdenek el dolgozni és tisztítják meg a levéltetvekkel fertőzött növényeket.

Jól teljesített a BASF mezőgazdasági megoldások szegmense

2021. február 28. 06:38

A BASF árbevétele 2020 negyedik negyedévében 8 százalékkal, 15,9 milliárd euróra nőtt.

Heti Fórum: Beszéljünk a búza és árpa levélbetegségeiről! II. rész

2021. február 17. 07:38

Az áttelelő gabonatáblák fejtrágyázását követően a betegségekre siklik a gazda szeme. A különböző levélfoltosságok, a rozsdák várható megjelenésére a csapadékos időjárás miatt is érdemes felkészülni. Milyen hatóanyagokkal tudnak a termelők védekezni ezek ellen? Mit kell megfontolni a megfelelő szer kiválasztásánál?

Az időjárás és a kereskedelmi konfliktus miatt csökkent a BASF agrárrészlegének eredménye

2019. augusztus 11. 05:36

Az üzletág romló eredményét az időjárás miatti visszaesés és a globális kereskedelmi konfliktus miatt feszültségekkel magyarázta a BASF. Emellett a megszerzett vállalkozások integrációja is jelentősen rombolta az üzemi eredményt.

Még várni kell a fordulatra az agrárcégeknek a tőzsdén

2020. augusztus 5. 11:33

A vizsgált 24 társaság közül 14 árfolyama emelkedett, míg 10 cégé csökkent az elmúlt hónapban. Az árfolyammozgást saját devizában számolva vizsgáltuk meg.