Növényvédelem

Fenntartható növényvédelem

Debreceni Egyetem

Növényvédelem és élelmiszerbiztonság, a globális klímaváltozás ökológiai hatásai és a károsítók földrajzi elterjedésének összefüggései – egyebek mellett ezekről a témákról volt szó a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének rendezvényére csaknem 120 szakember érkezett és 30 előadás hangzott el.

A Tiszántúli Növényvédelmi Fórum tíz éve nemzetközi szimpózium is egyben. A konferencia online szekciójában az ausztrál kontinens kivételével valamennyi földrész képviseltette magát, a tudományos előadásokra pedig Indiából, Sri Lankáról, Szerbiából, Romániából, Tunéziából, Jordániából és Tanzániából is érkeztek szakemberek Debrecenbe.

„A növényvédelem mindig releváns kutatási terület volt és lesz, a klímaváltozás pedig fokozta szerepét. A globális időjárás-változással ugyanis olyan abiotikus hatások érik a növényeket, amelyek előbb-utóbb befolyásolják egészségi állapotukat. Így egyre több feladat hárul a növényvédelmi szakemberekre.

A tudományos szimpózium sokrétű programja is tükrözi, hogy milyen szerteágazó munkát kell végezniük a növényorvosoknak” – mondta a konferencia megnyitóján Veres Szilvia, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) tudományos dékánhelyettese.

Nagy Antal, a DE MÉK Növényvédelmi Intézetének vezetője szerint a növényvédelemben is egyre nagyobb szerepet kap a precíziós és a digitális technológia.

„Az éghajlat változásával az újonnan megjelenő károsítók mellett a már jelen lévő kártevők rajzási ideje, nemzedékszáma, valamint a kórokozók és a gyomok fejlődési dinamikája is változik. Éppen ezért egyre nehezebb meghatározni a növényvédelmi kezelések optimális időpontját, amikor azok a leghatékonyabban végezhetők.

Így kiemelten fontossá vált számunkra a károkozók megjelenésének, illetve jelenlétének pontos nyomon követése és előrejelzése, amelyhez már automatizált eszközök és fejlett informatikai háttér is rendelkezésre áll. A növényorvosok az integrált növényvédelmen belül is egyre inkább a biológiai növényvédelem felé fordulnak a növényvédő szerek okozta környezeti- és humánegészségügyi hatások, továbbá a szermaradékok miatt, ehhez azonban a legfrissebb tudományos eredményekre van szükségük” – fejtette ki Nagy Antal.

A növényvédelem területén az elsődleges cél az élelmiszerbiztonság megőrzése, hiszen minden élelmiszer alapanyaga növényi termény – hangzott el a szakmai konferencián.

„Csakis egészséges alapanyagból lehet egészséges élelmiszert gyártani. A feldolgozást követően az előállított termékeknek nem csak károsítóktól és növényvédő szerektől kell mentesnek lenniük, hanem olyan természetes anyagoktól is, mint az egyes kórokozók által termelt mikotoxinok.

Célunk, hogy minél kevesebb kockázatos kémiai anyag kerüljön az élelmiszerekbe, de sok esetben nem lehet elkerülni a kémiai szerek használatát” – hangsúlyozta Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének elnöke, a DE Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa.

Tarcali Gábor kiemelte: a kémiai növényvédő szerek alkalmazása csakis a legvégső esetben és okkal történhet, továbbá a legminimálisabb mennyiségre kell csökkenteni.

„Ma a szakma feladata a fenntartható növényvédelem megalapozása és olyan alternatív módszerek feltárása, amelyek az ökológiai- és biogazdaságok mellett az integrált növényvédelemben is használhatók. Ezért is fontos, hogy bemutassuk a legfontosabb eredményeinket ezen a tudást megalapozó fórumon, amelyet jelentős nemzetközi érdeklődés is követ” – tette hozzá a szakmai szervezet vármegyei elnöke.

A konferencián idén is átadták a Gulyás Antal Emlékérem a Növényvédelemért kitüntetést, az elismerést ezúttal Kövics György, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusa, a Növényvédelmi Intézet egykori vezetője kapta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Permetezési Napló: szigorodnak a szabályok 2026-tól

2025. november 17. 08:10

A Nébih megerősítette, hogy a növényvédelmi és nitrát adatszolgáltatási kötelezettségek változatlanok, 2026-tól azonban nő a Permetezési Napló adattartalma.

Fordulat jön a biológiai növényvédelemben?

2025. november 15. 11:10

Az európai képviselők szerint az uniós gazdák csak akkor tudnak a kémiai peszticidekről lekapcsolódni, ha a biológiai alternatívák valóban elérhetővé válnak.

Megvizsgálták a gazdálkodók bőrét, nyugtalanító felfedezést tettek

2025. november 10. 14:10

Nem csak a mezőgazdasági termelők, hanem az átlagember bőrén is számos növényvédő szer megtapadhat, ami egészségügyi kockázatot rejt magában.

Ki és hogyan telel át – Túlélési praktikák a rovarvilágból

2025. november 8. 07:10

Poloskák, levéltetvek, kéregmolyok – mindnek megvan a maga túlélési stratégiája. Lássuk, ki hogyan telel át!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Inváziós kártevők: Amerikai fehér medvelepke

2019. március 30. 05:37

Őshazájának az Észak-Amerikai kontinenst tartják, Európába Magyarországon keresztül juthatott be, mivel Budapesten fogták az első példányait az 1940-es évek elején.

AM: a fenntartható növényvédelemhez a növényorvosok munkája nélkülözhetetlen

2023. február 21. 15:31

Magyarország egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédőszerek használatát, de olyan uniós megállapodásra van szükség, amely megtalálja a kényes egyensúlyt az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok között.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.