Növényvédelem
Növényvédelem

Fontos információk a növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatáról!

Fontos információk a növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatáról!

NÉBIH

A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet módosításával lehetővé vált a permetező gépek műszaki vizsgáztatása.

A cél, hogy három évben belül minden eszköz bekerüljön a nyilvántartásba és átessen egyszer a felülvizsgálaton. A felülvizsgáló állomások listája hamarosan elérhető lesz a Nébih honlapján.

Átmeneti időszak kezdődik a növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet módosításával. A 2009/128/EK irányelvnek való megfelelés érdekében történt jogszabály módosítással kötelezővé vált a permetező gépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata.

A kötelezettség eddig is szerepelt a jogszabályokban. A most megjelent rendelet a vizsgáztatás részletes feltételeit tartalmazza, így elhárult minden akadály annak végrehajtása elől. Egy olyan rendszer létrehozása a cél, mely folyamatosan és zökkenőmentesen működik, egyúttal képes önmagát hosszútávon fenntartani.

A növényvédelmi hatóság ellenőrzései során figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges. A cél az, hogy három évben belül a Magyarországon használt valamennyi árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gép bekerüljön a nyilvántartásba és átessen egyszer a felülvizsgálaton.

Fontos, hogy azoknál a gépeknél, amelyek az elmúlt években már átestek a felülvizsgálaton – és erről érvényes tanúsítással rendelkeznek –, a hatóság továbbra is elfogadja a vizsgáló állomás tanúsítványát a vizsgálati eredményről. Azon termelők esetében pedig, akik még nem intézkedtek a gépeik felülvizsgálatáról a hatóság az ellenőrzések során figyelembe veszi, ha igazolni tudják, hogy jelentkeztek a felülvizsgálatra, de még nem kerültek sorra.

A témában további hasznos információk olvashatóak ide kattintva.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

A vadburgonya mentheti meg egyik alapvető élelmünket

2021. augusztus 4. 06:41

Számos burgonyakutató valamint -termesztő komoly aggodalommal tekint az elkövetkezendő évtizedek klímaváltozás által vezérelt élelmiszer-biztonságára, pontosabban a burgonya termeszthetőségének nyilvánvaló nehézségeire. A megoldást a burgonyafélék családjába tartozó vad növényfajok hordozhatják magukban.

Hogy vonultak a télbe az őszi kalászosok?

2022. december 15. 05:36

Az őszi árpa állományaiban 2022 őszén felszaporodott kórokozók ellen több helyütt védekeztek a gazdálkodók. A védekezéseket nagymértékben hátráltatta az árpatáblák talajának állapota is.

Jelenleg még kevés a kórokozó és a kártevő a növényállományokban

2020. március 9. 11:52

Jelenleg számottevő mennyiségű kórokozó vagy kártevő nem fertőzi az állományokat, de az idősebb leveleken azért megtalálhatóak az őszi fertőzés tünetei.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: a betegségeknek kifejezetten kedvez a hideg idő

2023. április 5. 08:37

A fagyos éjszakák nem kedveznek a gyümölcstermő növényeknek, ugyanis többségük virágzik vagy virágzás előtt áll, néhány betegség számára pedig kifejezetten kedvező a hideg, kissé csapadékos idő.