Növényvédelem

A legfontosabb tudnivalók a Bayer-Monsanto felvásárlásról

Bayer Hungaria Kft.

A Bayer a tervek szerint június 7-én lezárja a Monsanto felvásárlását, miután a szabályozó hatóságoktól megkapta az összes szükséges jóváhagyást. „A Monsanto felvásárlása stratégiai szempontból mérföldkő az egészségügyi és élelmezési üzletágaink megerősítésében. Mezőgazdasági üzletágunk a kétszeresére nő, és ezzel a mezőgazdaság területén az első számú innovátorrá válik; így jobban ki tudjuk elégíteni ügyfeleink igényeit, és kiaknázhatjuk az ágazatban rejlő hosszú távú növekedési potenciált” – mondta Werner Baumann, a Bayer AG igazgatótanácsának elnöke.

A legfontosabb tudnivalók a a Monsanto felvásárlásával kapcsolatban:

  • A tervek szerint június 7-én lezárul a Monsanto felvásárlása
  • A vállalat történetének eddigi legnagyobb akvizíciója révén kétszeresére nő a mezőgazdasági üzletág
  • Pro forma számítások szerint 2017-ben 2,4 milliárd eurót fektettek kutatás-fejlesztésbe, amivel a mezőgazdaság vezető innovációs vállalatává váltak
  • A tranzakció várhatóan jelentős értéknövekedést eredményez
  • A Bayer megerősíti a fenntarthatóság és az érdekeltek bevonása melletti elkötelezettségét
  • A vállalat neve Bayer marad

A Bayer 2016 májusában jelentette be a Monsanto felvásárlására irányuló szándékát, majd 2016 szeptemberében írta alá a megállapodást az amerikai vállalattal a részvényenkénti 128 USD vételárról. Ez – a Monsanto 2018. február 28-án fennálló kintlévőségeit is figyelembe véve – jelenleg összesen körülbelül 63 milliárd USD összeget jelent. A szabályozó hatóságok által lefolytatott átfogó jóváhagyási folyamattal összefüggésben a Bayer vállalta egyes üzletágai eladását (amelyek 2017-ben 2,2 milliárd EUR árbevételt termeltek) 7,6 milliárd EUR összesített vételáron. A Monsantóval együtt és az eladások figyelembevételével az egészségügyi és a mezőgazdasági üzletág a 45 milliárd eurós teljes pro forma árbevétellel – a Crop Science kb. 20 milliárd eurós összesített árbevételét is beleértve – 2017-ben megközelítőleg azonos méretű lett volna. 2017-ben a két vállalat összesen – az eladott üzletágakat is beleértve – mintegy 115 000 főt foglalkoztatott.

A felvásárlás várhatóan jelentős értéknövekedést generál. A Bayer várakozásai szerint 2019-től pozitív hatással lesz az alaptevékenységből származó részvényenkénti működési eredményre. 2021-től ez a pozitív hozzájárulás várhatóan két számjegyű lesz. A Bayer arra számít, hogy az üzletágak eladását is figyelembe véve az újonnan létrejövő szinergiák 2022-től éves szinten 1,2 milliárd USD-vel járulnak hozzá az EBITDA-hoz (az egyszeri tételek figyelembevétele nélkül).

A Monsanto felvásárlásához a Bayer 57 milliárd USD kezdeti áthidaló finanszírozást vett igénybe. Egy 2016. szeptemberi bejelentés szerint ennek refinanszírozása hitel- és tőkefinanszírozási tranzakciók kombinációjával történik, és a tranzakciók némelyike már le is zárult. A záró tőkefinanszírozási intézkedés jogosultsági részvények kibocsátásával történik, amit tegnap jelentettek be.

Június 7-ével a Bayer lesz a Monsanto egyedüli tulajdonosa. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának feltételes jóváhagyása szerint a Monsanto Bayerbe integrálására a BASF részére történő eladások lezárultát követően kerülhet sor. Ez a tervek szerint körülbelül két hónapon belül megtörténik. „Az elmúlt két évben rendkívül alaposan előkészítettük a küszöbön álló integrációt. Más nagyvállalatok beolvasztása során már rengeteg tapasztalatot szereztünk, így garantált, hogy ezúttal is sikerrel járunk” – fogalmazott Baumann.

A vállalat neve Bayer marad. A Monsanto mint cégnév megszűnik. A megszerzett termékek megtartják márkanevüket, és a Bayer-portfólió részévé válnak.

Innovatív technológiák és megoldások minden területen

„Az innovációnak kulcsszerepe van abban, hogy az egyre növekvő népesség számára több egészséges, biztonságos és megfizethető élelmiszert tudjunk biztosítani, és mindezt az eddiginél fenntarthatóbb módon tegyük. A két üzletág egyesítésével kevesebb idő alatt több innovatív megoldással állhatunk elő, és a gazdálkodók számára a világ minden táján az igényeiknek megfelelő megoldásokat kínálhatunk” – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatótanácsának tagja, a Crop Science üzletág elnöke. „A laboratóriumokban és a terepen dolgozó munkatársaink sokkal átfogóbb innovációs megközelítést tudnak alkalmazni a mezőgazdaság előtt álló hatalmas kihívások leküzdése érdekében” – tette hozzá.

A Monsantóval együtt és az eladásokat is figyelembe véve a Bayer 2017-es kutatás-fejlesztési beruházása összesen kb. 5,7 milliárd EUR összegű lett volna. Ebből a pro forma számítások szerint 2,4 milliárd EUR az egyesített mezőgazdasági üzletágra jutott volna.

Még nagyobb elkötelezettség a fenntarthatóság és az érdekeltek bevonása iránt

A Bayer teljes mértékben tisztában van azzal, hogy a mezőgazdaságban betöltött vezető szerepe kiemelt felelősséggel jár. A vállalat még nagyobb elkötelezettséggel kíván fellépni a fenntarthatóság érdekében. A Bayer piacvezetőként a legszigorúbb etikai és felelősségvállalási normákat követi, még több ember számára szeretné elérhetővé tenni az egészséges életet és a megfelelő táplálkozást, és tovább kívánja csökkenteni ökológiai lábnyomát. „Fenntarthatósági céljaink elérésére ugyanazzal az eltökéltséggel törekszünk, mint a pénzügyi céljaink teljesítésére” – jelentette ki Baumann.

A Bayer az érdekeltekkel való együttműködés elmélyítését is fontosnak tartja. Amint azt Baumann kifejtette: „Azon dolgozunk, hogy elmélyítsük a társadalommal folytatott párbeszédet. Meghallgatjuk a ránk vonatkozó kritikákat, és szeretnénk együttműködni a közös nevező megtalálásában. A mezőgazdaság túlságosan fontos ahhoz, hogy a fejlődés az ideológiai különbségek miatt megtorpanjon. Beszélnünk kell egymással. Meg kell hallgatnunk egymást. Ez az egyetlen módja annak, hogy áthidaljuk a közöttünk lévő szakadékot.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

A 9,5 millió dolláros támogatásból finanszírozott kutatás tovább erősíti az ausztrál termények jó hírét

2023. május 22. 11:31

A minőségi termékek előállításáról ismert Ausztrália jó híre még erősebbé válhat, hiszen 9,5 millió dolláros támogatást kapott a kártevők és betegségek elleni kockázatkezelésre irányuló, biztonságos kereskedelmet szolgáló intézkedésekre.

20 éve a biológiai növényvédelemért

2023. április 9. 10:42

A Biocont Magyarország Kft. fennálásának 20. évfordulóját ünnepli hazánkban.

Környezetkímélő növényvédőszerekről tartottak konferenciát

2018. október 18. 07:49

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna.