Növénytermesztés
Növénytermesztés

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

NAK

Elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Mezőgazdasági kézikönyv című sorozatának harmadik kiadványa, amely helyes talajvédelmi gyakorlatokkal foglalkozik.

A gyakorlati szempontból összeállított kézikönyv az Európai Növényvédelmi Szövetség (European Crop ProtectionAssociation, ECPA) TOPPS* vízvédelmi programjának ismeretanyagára támaszkodik és a Növényvédelmi Szövetséggel együttműködésben készült. A programban a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” kifejezés a mezőgazdasági tevékenység során jelentkező káros folyamatok és a velük járó esetleg fellépő szennyezések csökkentésére irányuló növény- és talajvédelmi eljárásokat ismerteti. Célja a gazdálkodók és a szaktanácsadók környezettudatosságának növelése, ezáltal hozzájárulva a hatékony víz- és talajvédelem gyakorlati megvalósításhoz.

A kiadványban a felszíni lefolyás és talajerózió, illetve a bemosódás és vízelvezetés káros hatásait mérséklő Helyes Talajvédelmi Gyakorlat intézkedései szerepelnek. A kiadványban szereplő eljárások az EU-s irányelveknek megfelelő hazai szabályozásokhoz, az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásához szükséges fel¬tételrendszer, valamint az állatok állategységre való átváltási arányának meghatározásáról szóló 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelethez és a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát-szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, továbbá az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendeletben szereplő, ún. „Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat”, és a 10/2015. (III. 13.) FM zöldítési rendeletben megfogalmazott „az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlat” minimumkövetelményeinek keretrendszerébe illeszkednek.

A kiadvány ide kattintva érhető el.

Jó évre számítanak az uniós őszi búza termesztők

Európa idei szokatlanul meleg tele jó kezdeti feltételeket teremtett az őszi búza számára, és fagykárokat is alig észlelték a legnagyobb termelő régiókban.

Kárt szenvedett gazdák védelme magasfokon

Magyarországon a megközelítőleg 4,5 M hektár termőterület alig felére kötnek növénybiztosítást, felkészülve a hozamveszteségek nem ritkán húsbavágó pénzügyi következményeire.

A szokásosnál enyhébb és szárazabb volt a 2018/19-es tél

A 2018/19-es tél összességében enyhébb volt a szokásosnál, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 1,24°C, ez mintegy 1,3 fokkal haladja meg az 1981–2010-es sokéves átlagot.

Gombatermesztők: nem kell építési engedély a fóliasátorhoz

Egyszerűbbé vált a gomba fóliasátrak létesítése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabály-módosítás nyomán.

Időjárás: ideális körülmények között telelnek az őszi vetések

A hőmérséklet a múlt hetinél kissé alacsonyabban alakul, de nagyobb területre kiterjedő -10 fok alatti, komoly fagyokra nem kell számítani.

2019. január 23. 09:15

Baktériumkészítményekkel a precízebb és fenntarthatóbb gazdálkodás irányába

Nincsen más lehetőség, mint előre menekülni. Ezt vallja idősebb és ifjabb Petrohay György, akik a Velencei-tó közelében, Seregélyes határában gazdálkodnak.

2019. január 30. 11:08

Rúgjuk fenéken a hasznos mikrobákat a talajban biostimulátorokkal!

Az AgrOptim növény-aktív biostimuláns hatóanyagtartalma segítségével növeli a fotoszintetikus aktivitást, ezáltal több gyökérnedvet állít elő a növény, ami a mikrobákat odacsalogatva feltárja az addig még nem felvehető formában lévő ásványi anyagokat, tápanyagokat.

2019. március 20. 11:15