Növényvédelem
Növényvédelem

Növényvédő szerek: kisebb forgalom, emelkedő árak

Növényvédő szerek: kisebb forgalom, emelkedő árak

Agrofórum Online

Emelkedtek a növényvédő szerek értékesítési árai januárban, pedig folyamatosan csökken a kereslet.

2018 januárjában is a mészammon-salétromot (MAS) és az ammónium-nitrátot keresték leginkább a termelők. Mindkettő volumene mind az előző hónap forgalmához, mind az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest változatlan maradt – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrisebb jelentésében. Kálium-kloridból, MAP-ból és NPK 15:15:15-ből az évszaknak megfelelően fogyott.

Szuperfoszfátból elenyésző volt a forgalom. Az ammónium-nitrát felhasználási aránya a tárgyhónapban 10 százaléka volt a MAS forgalmának. Az értékesítési árak 2018 januárjában megtorpantak, az összetett műtrágyák árai azonban 3-7 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az értékesítési árak a MAP kivételével 8-15 százalékkal emelkedtek.

Az egyszerű műtrágyák értékesítési ára (ÁFA nélkül) (2017–2018)

A növényvédő szerek forgalma a téli időszaknak megfelelően visszafogott volt januárban az előző hónaphoz képest. A megfigyelt szerek közül most is a Force 1,5 G iránt volt nagyobb kereslet, hasonlóan az előző év azonos időszakához.

A növényvédő szerek értékesítési árai 2018 januárjában a folyamatos kereslet csökkenés ellenére emelkedtek (1-24 százalékkal) az előző hónaphoz képest, néhány gyomirtó szer kivételével. Az előző év azonos időszakához képest a növényvédő szerek árai jellemzően növekedtek (4-26 százalékkal), míg a Force 1,5 G, a Pulsar 40 és a Vitavax 2000 ára néhány százalékkal csökkent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Rekordbevétellel zárta az évet a növényvédőszer-gyártó

2023. március 23. 13:41

Éves összehasonlításban 19 százalékkal rekordszintre, 33,4 milliárd dollárra emelkedett a Syngenta agrárvállalat árbevétele tavaly.

Hatásos lehet még a tavaly lejárt szavatossági idejű permetszer?

2023. november 23. 04:36

Szeretném megkérdezni, hogy a 2022-ben lejárt Vegesol lemosó permetszert lehet-e még használni? Lesz-e hatékonysága?

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

2018. március 19. 07:47

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Milyen készítmény alkalmas lemosó permetezésre?

2023. március 18. 04:36

A felsorolt szerek közül melyiket használhatom lemosó permetezésre gyümölcsfákhoz (birs, körte, szilva, meggy)? Ezek vannak itthon: Alfa Solo; Bordómix DG; Meteor rézoxiklorid; Champion WG. Rézhidroxid; Rézoxiklorid 50 WP. Ha valami hatékonyabbat tudnak ajánlani azt is szívesen venném.