Növényvédelem
Növényvédelem

Növényvédő szerek: kisebb forgalom, emelkedő árak

Növényvédő szerek: kisebb forgalom, emelkedő árak

Agrofórum Online

Emelkedtek a növényvédő szerek értékesítési árai januárban, pedig folyamatosan csökken a kereslet.

2018 januárjában is a mészammon-salétromot (MAS) és az ammónium-nitrátot keresték leginkább a termelők. Mindkettő volumene mind az előző hónap forgalmához, mind az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest változatlan maradt – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrisebb jelentésében. Kálium-kloridból, MAP-ból és NPK 15:15:15-ből az évszaknak megfelelően fogyott.

Szuperfoszfátból elenyésző volt a forgalom. Az ammónium-nitrát felhasználási aránya a tárgyhónapban 10 százaléka volt a MAS forgalmának. Az értékesítési árak 2018 januárjában megtorpantak, az összetett műtrágyák árai azonban 3-7 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az értékesítési árak a MAP kivételével 8-15 százalékkal emelkedtek.

Az egyszerű műtrágyák értékesítési ára (ÁFA nélkül) (2017–2018)

A növényvédő szerek forgalma a téli időszaknak megfelelően visszafogott volt januárban az előző hónaphoz képest. A megfigyelt szerek közül most is a Force 1,5 G iránt volt nagyobb kereslet, hasonlóan az előző év azonos időszakához.

A növényvédő szerek értékesítési árai 2018 januárjában a folyamatos kereslet csökkenés ellenére emelkedtek (1-24 százalékkal) az előző hónaphoz képest, néhány gyomirtó szer kivételével. Az előző év azonos időszakához képest a növényvédő szerek árai jellemzően növekedtek (4-26 százalékkal), míg a Force 1,5 G, a Pulsar 40 és a Vitavax 2000 ára néhány százalékkal csökkent.

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

Befektetés az innovációba: új létesítmény a természetes eredetű növényvédelem számára

2019. szeptember 20. 05:47

Az új 4000 négyzetméteres létesítményben, amely a Corteva Agriscience négy franciaországi gyártóüzemének egyike, 2019 októberében kezdődik a termelés, amely a következő négy év során várhatóan 50 új munkahelyet hoz létre.

Két alkalommal lesz permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés szeptemberben

2019. szeptember 5. 11:47

Az alapképzés szakmai ismeretanyagának elsajátítása vizsgaköteles.

Nincs ok az aggodalomra, az uniós élelmiszerek döntően szermaradvány-mentesek

2019. július 18. 09:33

Az európai fogyasztók negatív egészségügyi hatást okozó szermaradvány-kitettsége alacsony.

Károsítók az íróasztalnál

2018. október 25. 14:36

Növényorvosként, szaktanácsadóként biztos, hogy többször találkozott már azzal a gazdálkodóval, aki valamely növényvédőszer-hatóanyag kivonásakor feltette a kérdést: oké, de ha ezzel nem, akkor mivel?

Növényvédőszer-gyorstalpaló (II. rész)

2018. május 7. 08:46

A növényeink védelme érdekében igen fontos feladatunk, hogy körültekintően válasszuk ki az adott problémára legjobban megfelelő növényvédő szert.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.