Növényvédelem
Növényvédelem

A szántóföld, mely beszél Önhöz!

A szántóföld, mely beszél Önhöz!

Lemken Hungária Kft.

LEMKEN meteorológiai állomás a növényvédelem optimális időzítéséért.

Minden gazdálkodó számára problémát jelent a növényvédelemi munkák idejének pontos megválasztása.  Itt tud a LEMKEN meteorológiai állomás, és az időjárási applikáció értékes támogatást nyújtani, aktuális adatokat szolgáltatva közvetlenül a szántóföldről, lehetővé téve a gazdálkodóknak a beavatkozás időpontjának legtökéletesebb időpontját meghatározni.

A LEMKEN a 2017 évi Agritechnika kiállításon jelentette be együttműködését a Holland Appsforagri újonnan induló vállalkozással. Ennek az együttműködésnek a célja olyan kiegészítő eszközök és applikációk kifejlesztése, melyek növelik a munkagépek által nyújtott jelenlegi lehetőségeket és támogatják a gazdálkodók munkáját.  A meteorológiai állomás ezen együttműködés első piacra kerülő terméke. Az állomás részben a talajba áll, és így méri a talaj hőmérsékletét 20 és 5 cm mélységben, valamint a levegő hőmérsékletét és nedvességtartalmát 25 cm-en a növényállományban és 75 cm-rel a növény fölött.

Ezek az értékek a Sigfox alacsony-frekvenciás hálózatán keresztül 30 percenként továbbításra kerülnek a Smart Farming applikáció számára, melyek okostelefonon vagy tableten folyamatosan nyomon követhetőek. Ezekből az applikáció ki tudja számítani a harmatpontot és a levél nedvességet. Ezen felül az applikáció megbízható hivatalos forrásokat használ a szélsebesség és szélirány, a sugárzási és csapadék értékek begyűjtéséhez. Ez az összegyűjtött információ lehetővé teszi a gazdálkodóknak, hogy választ tudjanak adni a helyi klimatikus viszonyokra és a legpontosabban meg tudják tervezni a növényvédelmi beavatkozásaikat. A meteorológiai állomás esőszenzorral kiegészíthető, amely szintén félóránként továbbítja a legfrissebb adatokat.  A szántóföldön gyűjtött adatok egy évre visszamenőleg tárolásra kerülnek, hogy betekintést nyújtson a helyi klíma alakulásáról.

További segítségként egy növényvédelmi modul is elérhető. Ez a modul 14napos időjárás előrejelzést és 5-napos betegség kialakulási előrejelzést biztosít a gazdálkodóknak 40 kultúrában 100 betegséget illetően.

A háttérszolgáltatás egyenlőre csak Nyugat Európában érhető el, de mindenképpen jövőbe mutató fejlesztés.

További információért keresse a Lemken Hungária Kft munkatársait:

Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787

Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/30-748-5380

Átláthatóbbá kell tenni a növényvédő szerek engedélyezését

Nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük a vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó információt.

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

Célja a gazdálkodók és a szaktanácsadók környezettudatosságának növelése, ezáltal hozzájárulva a hatékony víz- és talajvédelem gyakorlati megvalósításhoz.

„A Priaxornak helye van a növényvédelmi technológiánkban” - Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk BASF különdíját

Az Agrofórum 2018-as nyereményjátékában a BASF által felajánlott 50 liter Priaxor kalászos gombaölő szert Vavró Iván, a jánoshalmai Hergevica Kft. tulajdonosa és vezetője nyerte meg.

A rozs betegségeiről dióhéjban

A rozs legfontosabb betegségeit különböző gombafajok idézik elő. Közülük legismertebbek a többi termesztett gabonafélét is fertőző lisztharmat, rozsda- és üszögbetegségek és a szártőbetegségek. Speciális rozsbetegségeknek minősülnek a rozs barnarozsda, a csíkosüszög, az anyarozs, illetve a rozson leggyakrabban megjelenő hópenész.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

2018. május 15. 08:38

A repce őszi kártevőközösségének sajátságai

A repcét károsító kártevők közössége rendkívül népes, de ezek közül is az ún. juvenilis, őszi vegetációs periódusban támadók a legfajgazdagabbak. A csoport legjelentősebb kártevői, kártevő csoportjai a keresztesek földibolhái, a kis káposztalégy, a nagy repcebolha és a keresztesek levéldarazsai. A polifág kártevőként a mezei pocok, míg kisebb jelentőségű fajokként a repce-gubacsormányos és a honvédbogár említhetők.

2018. november 4. 08:30

A napraforgó-betegségek állománykezeléséről

A legfontosabb napraforgó betegségek (szárfoltosság és tányérbetegségeket okozó gombák) elleni kémiai védelem lehetőségeivel – különösen azok időpontjának megválasztását és a védekezés hatását illetően – kapcsolatos aktuális információkkal ismerkedhetnek meg Olvasóink.

2018. december 27. 06:33

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.

2018. április 16. 06:38