Növényvédelem

UV kezelés a paradicsom barna termésráncosodás vírus ellen

Agrofórum Online

Az Európa egyes tagállamaiban már 2019-ben megjelent, napjainkban egyre komolyabb veszélyt jelentő paradicsom barna termésráncosodás vírus (Tomato brown rugose fruit virus -ToBRFV) drénvízben történő hatástalanítása céljából a Groen Agro Control és a Van Remmen UV Technology paradicsomhajtatásból származó víz UV kezelését hajtották végre, a hortidaily.com híre szerint. A paradicsomtermesztők általában 250 mJ UV fényt használnak négyzetcentiméterenként a drénvíz fertőtlenítése érdekében. Úgy tűnik, hogy ez a dózis alkalmas a ToBRFV inaktiválására is.

A kísérlet során nagy mennyiségű vírust tartalmazó növényi nedvvel dúsított drénvizet kezeltek UV fény segítségével. A kutatók öt különböző sugárterhelési szintet használtak. Minden egyes vízmintával 10-10 paradicsomnövényt inokuláltak, majd két hét elteltével ELISA teszt (enzimhez kötött ellenanyag-vizsgálat) segítségével elemezték a vírus jelenlétét a növényekben. A 150 mJ/cm2-nél magasabb UV fénnyel kezelt víz esetében nem találtak kimutatható ToBRFV fertőzést a növényekben. Mivel a gyakorlatban nagyobb növényszám jellemző, ezért praktikusabb megemelni a sugárterhelési szintet 250 mJ/cm2-re, amely egyéb növénypatogén szervezetek ellen is hatékonynak bizonyult.

A tanulmányt a „Glastuinbouw Nederland” készítette a „Gewascoöperatie Tomaat” megbízásából, melyet négy UV-C fertőtlenítő berendezés (a Priva, a Ridder, az Infa Tech és a PB-tec) segítségével valósíthattak meg.

A ToBRFV terjedésének megakadályozása érdekében a lefolyó víz megfelelő fertőtlenítését kombinálni kell más terjedési utakra (elsősorban mechanikai) vonatkozó intézkedésekkel is.

Források:

https://www.hortidaily.com/article/9310459/standard-uv-dose-also-effective-against-tobrfv-in-drain-water/

https://portal.nebih.gov.hu/-/szigorodo-eloirasok-a-paradicsomot-karosito-tobrfv-virus-terjedesenek-megakadalyozasa-erdekeben

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható növényvédelem? Ön is segíthet!

2025. szeptember 11. 09:10

A HUN-REN kutatói rovarölőszer-használati szokásainkat vizsgálják – még Ön is hozzájárulhat a beporzók védelméhez!

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Egy gáz, ami megöli a kórokozókat – de jót tesz a növényeknek

2025. augusztus 3. 16:10

Az ózon alacsony koncentrációban hatásosan képes elpusztítani kórokozókat és rovarokat, ugyanakkor növényre szabott adagolás nélkül káros is lehet.

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

2025. július 30. 15:10

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF

2018. szeptember 20. 13:02

A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmagvállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Lassan vége a sárgarozsdának

2023. június 2. 05:36

A sárgarozsda kórokozója alapvetően a hűvösebb időszakokat kedveli, bár igazán gyorsan, látványosan terjedni a 20-25 fokos léghőmérsékletű környezetben tud.