Növényvédelem

Vírus pusztítja a kakaófákat, veszélyben a világ csokoládéellátása

Agrofórum Online

Egy gyorsan terjedő vírus fertőzi a kakaófákat és a csokoládé előállításához használt szárított magokat, veszélyt jelentve az egész világon népszerű csokoládéra. A Cacao swollen shoot virus diseases (kakaó duzzadt hajtás vírus betegség, CSSVD) akár 50%-os terméscsökkenést okozhat. Azonban kutatók most adatok felhasználásával matematikára épülő stratégiát dolgoznak ki ellene.

Pajzstetvek terjesztik

A világ csokoládétermelésének mintegy 50%-a a nyugat-afrikai Elefántcsontparton és Ghánában található kakaófákról származik. A kártékony vírus Ghánában fertőzi a kakaófákat, és 15-50%-os terméskiesést okoz. A betegséget a pajzstetvek egy faja terjeszti, ezek a fák leveleit, rügyeit és virágait fogyasztják. A CSSVD a csokoládé alapanyagát fenyegető legnagyobb problémák egyike.

„Ez a vírus veszélyt jelent a globális csokoládékínálatra – mondta Benito Chen-Charpentier, az arlingtoni Texasi Egyetem matematikaprofesszora, aki könyvet írt a kakaóról és a kakaót támadó vírusról is. – A rovarirtó szerek nem védenek megfelelően. Emiatt a gazdáknak a fertőzött fák kivágásával és ellenálló fák nemesítésével kell megpróbálniuk megakadályozni a betegség terjedését. Ám az erőfeszítések ellenére Ghánában az elmúlt években több mint 254 millió kakaófát kellett kivágni.”

A betegség ellen létezik oltóanyag, amellyel a gazdák oltani tudják a fákat. A vakcinák azonban drágák, különösen a kis pénzből gazdálkodó afrikaiak számára. Az oltott fák termése is kisebb, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Segíthet a matek

Kutatók összefogva új stratégiát dolgoztak ki: adatok és a matematika segítségével meghatározzák, hogy a gazdák milyen távolságra ültethetik egymástól a fákat, hogy megakadályozzák a pajzstetvek egyik fáról a másikra való átjutását és a vírus terjedését.

„A pajzstetvek számos módon képesek helyet változtatni, például lombkoronáról lombkoronára vándorolnak, a hangyák szállítják, vagy a szél átfújja őket – mondta Benito Chen-Charpentier. – Mi viszont létrehoztunk egy modellt a kakaótermelők számára, hogy tudják, milyen távolságra ültethetik biztonságosan az oltott fákat a nem oltott fáktól, hogy megelőzzék a vírus terjedését. Így a költségek elfogadhatóak maradnak.”

A csoport két különböző típusú modellt hozott létre, amelyek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy oltott kakaófákból álló védősávot hozzanak létre a nem oltott fák körül. „Bár még kísérleti stádiumban vannak, ezek a modellek reményt keltenek. Ugyanis segíthetnek a gazdáknak megvédeni a fáikat, miközben nagyobb termést érnek el” – jelentette ki a kutató.

A világ csokoládéfogyasztó népessége pedig szintén nagyon drukkol a sikeres védekezési mód megtalálásáért, mert a boldogsághoz elengedhetetlen időnként egy-egy darabka sötétbarna, édes, olvadós csokoládé.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a MATE Georgikon Campusán, Keszthelyen, a Balaton fővárosában

2025. május 13. 17:16

A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak képzési helyszíne a 228 éves keszthelyi Georgikon.

Bővül a megfigyelő hálózat: pontosabb növényvédelmi előrejelzés

2025. április 3. 13:10

Tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos megfigyelő hálózata, amely a kártevők elleni hatékony védekezést segíti.

Kérdőív a növényvédelemről - ossza meg tapasztalatait!

2025. március 30. 08:10

Egy most induló országos kérdőív a hazai kiskert-tulajdonosok és mezőgazdasági termelők növényvédelmi szokásait térképezi fel.

Bővül a drónnal kijuttatható növényvédő szerek köre

2025. március 27. 14:10

Már egy gombaölő szer is kijuttatható Magyarországon pilóta nélküli légi járművel. Engedélyt kapott az Amistar Sun 325 SC.

Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

2019. február 27. 05:36

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?

Mitől lettek bemélyedő foltok a Besztercei szilva termésein?

2023. szeptember 17. 04:37

Végre találtam a piacon Besztercei szilvát, és otthon vettem észre, hogy valami baja van. A héján bemélyedő foltokat látok, és ott a húsa kemény. Mi lehet ez, emiatt ehető? Sajnos sok szilva ilyen, legalább a fele.

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

2020. július 29. 07:08

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom növényem? Hogyan védekezhetek ellene?

Fogyasztható a fehér színű elváltozásokkal tarkított kajszitermés?

2024. július 7. 04:40

Sárgabaracklekvár készítésekor a gyümölcsökben kemény, fehér színű részeket találtam, szálkásak, rostosak voltak, száraznak tűntek. Mi okozza ezeket az elváltozásokat, ehetők-e, nem károsak, nem mérgezők?