Pályázatok

Rekord összegű előleget fizet idén a gazdálkodóknak a Kincstár

Agrofórum Online

Október 16-án az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően rendben elindult a 2017. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos előlegfizetés. Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer segítségével nyomon követhetik az utalások részleteit, azok aktuális állását.

A Magyar Államkincstár előlegként már az első napon kifizetett területalapú támogatásként (SAPS) 64 ezer ügyfélnek, mintegy 23 milliárd forintot, míg Zöldítés jogcímén, nagyságrendileg 90 ezer ügyfélnek, több mint 20 milliárd forintot.

Október 20-ig a Kincstár a több mint 100  ezer kérelemre csaknem 70 milliárd forint előleget fizetett ki az ügyfeleknek az uniós és hazai agrártámogatásokból, jóval többet, mint az előző két év hasonló időszakában együttvéve. A 2016. évi adatokhoz képest a területalapú támogatás (SAPS) esetében 10 százalék feletti a növekedés a kifizetett összegekre vonatkozóan, zöldítés jogcímben pedig a múlt év azonos időszakában indított kifizetésekhez képest négyszer akkora támogatást folyósított a Kincstár már az első napon.

2017-ben, 176 ezret meghaladó egységes kérelem érkezett be a területhez kötött támogatásokkal kapcsolatban, mintegy 5 millió hektárra.

Idén a kifizetett előleg várhatóan rekord összegű lesz, és meghaladja majd a 200 milliárd forintot (2015-ben 122 milliárd, 2016-ban pedig 194 milliárd forint előleget fizetett ki a Kifizető Ügynökség).

A kifizetések további ütemét jelentősen gyorsíthatja az ügyfelek együttműködése (pl.: jogszerű földhasználat igazolása, a lehető leggyorsabb reagálás az adategyeztetésre felszólító végzésre, helyszíni ellenőrzésről készített jegyzőkönyvre, vagy az észrevételezési jogról szóló lemondás benyújtása; helyszíni szemlén való személyes részvétel stb.).

A Magyar Államkincstár, 2017. október 16-a és november 30-a között az ún. „előlegfizetési időszakban” mindösszesen 27 jogcímben teljesít kifizetést, ezek egy része előlegként, de számos jogcím esetében már végkifizetésként jutnak el a támogatásra jogosult gazdálkodókhoz. Az azóta megszűnt és a Kincstárba beolvadt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 11 jogcímben kezdte meg az előlegfizetést, amelyhez további két, a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó intézkedés csatlakozott 2016. novemberében. Idén a Magyar Államkincstár már nem csak 11 EMGA, illetve nemzeti jogcímben fizet előleget, hanem további 5, a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó intézkedésben is.

A Kincstár pénteken elindította a Tejhasznú tehéntartás támogatás, Termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás, a Termeléstől elválasztott hízott bika átmeneti nemzeti támogatás és a Termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikációs átmeneti nemzeti támogatás előlegének utalását is, ami összességében mintegy 25 milliárd forintot meghaladó összegű kifizetést jelent. Várhatóan a jövő héten kezdődik a Kistermelői támogatás, a Fiatal gazdálkodók támogatása, a Hízottbika-tartás támogatása, a Termeléshez kötött anyajuh tartás támogatása és az Átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás előlegeinek kifizetése, továbbá elindulnak a Vidékfejlesztési Program egyes intézkedéseinek is az előlegfizetései (THÉT, Natura 2000 gyep), majd ezt követően az AKG és az ÖKO támogatások előlegfizetési időszaka kezdődik el.

Az előlegfizetési időszakban kifizetett vidékfejlesztési források elérhetik majd a több tízmilliárdos nagyságrendet.

A Magyar Államkincstár 2017. január 1-től látja el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségi feladatait. Az idei évben október 15-ig ideiglenes akkreditáció birtokában végezte a támogatások folyósítását a Kincstár. Az intézmény mindössze 10 hónappal a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszűnése után, 2017. október 16. napjával megszerezte a teljes körű uniós akkreditációt az Illetékes Hatóságtól.

(Magyar Államkincstár)

Március 21-ig áll fenn az anyakecske birtokon tartási kötelezettség

A birtokon tartási kötelezettség 2017. december 12-től 2018. március 21-ig áll fenn.

Ismét lehet méhészeti gépjárművekre támogatást kérni

A támogatást az üzemben tartáshoz kapcsolódóan megfizetett, és igazolt költségekre, továbbá a 2017. évben megvásárolt OBU fedélzeti rendszer költségei után lehet igényelni.

Újabb kódokkal frissült a kifizetett támogatásokat beazonosító GIRO-kódlista

Amennyiben a Magyar Államkincstár már fizetett valamely gazdálkodónak, a kapott összeget jogcímét egy kód alapján könnyen be lehet azonosítani.

Egyszerűsített eljárás segíti a gazdákat a rendkívüli egységes kérelem-benyújtás során

Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében – egyszerűsített eljárás keretében – a kérelmek pótlólagos benyújtását a Magyar Államkincstár végzi majd a gazdálkodók helyett.

„A szója jövedelmező, a zöldítést megoldjuk máshogyan” - Gazdálkodókat kérdeztünk a Karintia rendezvényén

December elején vette kezdetét a már megszokottnak mondható Karintia Szója Roadshow rendezvénysorozat, amely egészen január közepéig tartott.

2018. február 1. 06:13

Fellebbezne? Új nyomtatvány az Államkincstártól

A jogi nyelvezet ismeretében és a jogszabályok alkalmazásában kevésbé jártas gazdálkodók számára is nagy segítséget nyújtó nyomtatványt vezetett be a Magyar Államkincstár.

2018. február 22. 12:51

Ismét lehet méhészeti gépjárművekre támogatást kérni

A támogatást az üzemben tartáshoz kapcsolódóan megfizetett, és igazolt költségekre, továbbá a 2017. évben megvásárolt OBU fedélzeti rendszer költségei után lehet igényelni.

2018. február 16. 08:37

Március 21-ig áll fenn az anyakecske birtokon tartási kötelezettség

A birtokon tartási kötelezettség 2017. december 12-től 2018. március 21-ig áll fenn.

2018. február 23. 10:38