Az erősödő identitású Zalai borvidék egyik meghatározó borászata a Dóka Éva Pincészete. A vállalkozás kedvtelésből indult, de ma már 30 hektáron gazdálkodik. A szőlészet és a borászat egyaránt magas műszaki és szakmai színvonalú. Fő céljuk, hogy a zalai bor újra önálló márkává váljon és megkapja azt a figyelmet, amit a terroir és a borok minősége alapján már régóta megérdemel.
Ennek érdekében fogtak össze a borvidék borászai és hívták életre a zalai zászlósbor (ZZB) kezdeményezést. Az idén tavasszal bemutatkozó cuvée neve egyelőre még titok, de júniusban már kapható lesz a kereskedelmi forgalomban. „Az egységes arculat mögé minden borászat saját maga készítheti el ikonikusnak szánt házasítását.” – mondta el Dóka Éva, a nevét viselő pincészet kereskedelemért felelős személye, aki nem csak a cégben, hanem az életben is egy párt alkot Tarsoly Róberttel, a pincészet borászával. A borászat sokat tett a közösségi marketingre épülő együttműködés megvalósulásáért. Néhány gondolat következik az elmúlt hónapok munkáival kapcsolatban.
„Nehezebben szűrhető, nagyobb derítőanyag igényű borokat eredményezett a tavalyi év, a borok fehérjestabilitását nehezebb volt elérni.” – osztotta meg tapasztalatát Tarsoly Róbert borász a 2019-es évjárat értékelése kapcsán.
Összességében a termés is gyengébbnek mutatkozott, 20-30%-kal termett kevesebb borszőlő az átlagosnál. Az országos nehézségeken túl borászatukat egy lokális kiterjedésű, de jelentős jégkár érte. Ez érzékenyen érintette több fajtájukat. A jégkár nem csak az adott évi termés jelentős részét verte el, hanem a sérült vesszők miatt az idei évre is kihat még. 2018-as telepítésüket két rügyre kellett visszavágni, hogy átsegítsék a szőlőt az elszenvedett sérüléseken. A jégvert szőlők bogyóérése lelassult, az elvesztett asszimilációs felület miatt kezdetben kevesebb cukrot gyűjtöttek. Ezt szerencsére a szép hosszú ősz ellensúlyozta és a must főbb mutatói elérték a harmonikus szintet. A szüret időpontjának gondos megválasztásával jó savösszetételű borok születtek. Egyes fajták, mint például a Furmint, kimagasló beltartalmi paraméterekkel kerültek feldolgozásra. A kékszőlők az átlagosnál kissé vontatottabban értek.
Tarsoly Róbert borászati technológiájának különlegessége, hogy hagyja spontán indulni az erjedést, csak kicsit később olt rá a már 20-25%-ban forrásban lévő mustokra. A nyálkázás, ülepítés után lassan induló tételek több glicerint, több aromát tartalmaznak. Élesztőválasztásában az illat és az aroma összhangjának megteremtése vezérli. A pincészet a borászati hagyományok tiszteletben tartása mellett nyitott az innovatív megoldásokra. Jelenleg az egyik legújabb technológiai elemet jelentő, rakásolható, rendkívül korszerű, mikrooxidációt, érlelést lehetővé tevő műanyag tárolótartályok (Flexcube) állnak tesztelés alatt.
Az elmúlt években a Dóka Éva Pincészete életében az egyik legnagyobb horderejű fejlesztést a szőlőkombájnok (vontatott, önjáró) üzembe állítása jelentette. A gépi betakarítással nagyon kedvezők a tapasztalatok, a gépek nagy területteljesítmény mellett is szépen dolgoznak. Hosszú távon nincs más esélye az ágazatnak. A rendelkezésre álló munkaerő száma csökken, a szélsőségesebbé váló klíma pedig egyre szűkebb intervallumot enged a szőlőszüret optimális időpontjának megválasztására. A kombájnokkal már korán hajnalban lehet dolgozni, a hidegáztatás a korai, (augusztus végi, szeptember eleji) illatos fajtáknál is megvalósulhat.
Ami az aktuális munkákat illeti, a metszések 50%-ával készültek el. Az első telepítéseiket ernyőművelésű szőlőknek szánták, de folyamatosan állítják át őket középmagas kordonokra. Ennek hátterében főként az intenzívebb terméskorlátozás igénye és a munkaerő problémák előmetsző géppel történő megoldása áll.
A Dóka Éva Pincészetéről, a Zalai borvidékről és a zalai zászlósborról még sokat fogunk hallani az elkövetkezendő időszakban. A megtett utat nem csak az új, összefogásra építő kezdeményezések, hanem a borversenyeken elért szép eredmények is jelzik. A folyamatos fejlődést egy jégeső nem verheti el.
Fontosabb díjak:
2016: Furmint, Zalai Borvidék, Nagy Arany
2018: Nektár, Országos Borverseny, Arany
2019: Legjobb 100 bor, Cabernet franc (37. helyezés – a 10 legjobb vörösborból a 7. helyezés)
Zalai borvidék:
A zalai borvidék 1999 óta a Balatonmelléke nevet viselte, 2006-ban kapta újra vissza a zalai elnevezést. A Zalai-dombság Magyarország nyugati határszélén elhelyezkedő, morfológiailag erősen tagolt középtája. A sűrű vízhálózatú terület talajaira főként a barna erdő és a löszös vályogtalajok jellemzők. Ezek kialakulásában az egykori Pannon-tenger üledékei játszották a legfontosabb szerepet. A homokos-agyagos üledékre rakódott lösztakarók és agyagrétegek határozzák meg a terroir talajtani viszonyait. A dombokkal-völgyekkel tagolt termőtájon a szőlőket jellemzően a keleti és nyugati lejtőkre telepítették. A legcsapadékosabb (7-800 mm/év) borvidék az évi 1900-1950 napsütéses órájával a közepes fényellátottságú területek közé tartozik. Jelenleg négy hegyközség működik a területén. A Zalaszentgróti és a Dél-Zalai Hegyközség (Nagyrada) koordinálja a zalai bor és szőlőtermelést, a Nagykanizsai és a Kerka-Muramenti Hegyközség (Csörnyeföld) önálló egységként megszűnt.
Zalai zászlósbor (ZZB):
A zalai zászlósbor házasítás min. 50%, max. 70% Kárpát-medencében honos, vagy otthonra talált fajtákat kell tartalmazzon, kiemelt javaslat az Olaszrizling, de lehet még: Furmint, Hárslevelű, Királyleányka. A keszthelyi nemesítésű fajtákból min. 10%, max. 40% lehet a részarány, főként a Cserszegi fűszeres, Nektár, Pátria, Rozália, Korona jöhet számításba. Egyéb fajták legfeljebb 40% fordulhatnak elő, a Zala OEM termékleírásában szereplő fajták közül. Az illatos fajták részaránya nem haladhatja meg a 40%-ot: Ottonel muskotályra, Cserszegi fűszeresre, Irsai Olivérre, Nektárra, Sárga muskotályra vonatkozik a szabályozás.