A francia szőlőültetvények fagykárai ebben a hónapban közel harmadával csökkenthetik a bortermelést az elmúlt évekhez képest az országban - közölte a FranceAgriMer mezőgazdasági iroda a bortermelők első becsléseire hivatkozva.
A veszteségek, amelyeket felül kell még vizsgálni, amint a fagy hatása az elkövetkező hetekben egyértelműbbé válik, körülbelül 15 millió hektolitert tehetnek ki. Ez Franciaország 2021-es bortermelését 28-32 százalékkal csökkentheti az utóbbi évek átlagmennyiségéhez képest – jelentette ki Ygor Gibelind a FranceAgriMer borágazattal foglalkozó munkatársa. Egy hektoliter 100 liternek felel meg, vagyis körülbelül 133 standard borosüvegnyi mennyiségnek.
„A közelmúltban tapasztalt fagy rendkívüli volt, mind abban, hogy olyan messze terjedt dél felé, mind az egy-egy területen végzett pusztításában” – mondta Ygor Gibelind, hozzátéve, hogy a károsodásokat a megelőző meleg időszak súlyosbította azzal, hogy korán felgyorsította a növények fejlődését.
A legsúlyosabban érintett borvidékek közé tartozott Burgundia, amelynek átlagos veszteségei akár az 50 százalékot is elérhetik, de Languedocot 40 százaléka és Aquitaine és Bordeaux mintegy 30 százaléka is számottevő.
A szőlőültetvények a két héttel ezelőtti súlyos fagyok által sújtott mezőgazdasági területek között voltak, a gyümölcsösök és a cukorrépa-mezők is jelentős károkat szenvedtek.
A kormány mintegy egymilliárd euró összegű támogatást ígért a mezőgazdaság számára, ideértve a bortermelőket is. A katasztrófaalapokhoz való hozzáférést biztosítják, kompenzálják a biztosítással nem fedezett veszteségek 40 százalékát.
„A bortermelők 1,5-2 milliárd euróra teszik a fagykárok okozta lehetséges gazdasági veszteségek nagyságát” – mondta Ygor Gibelind, nagyjából összhangban az iparág által korábban idézett számokkal.
A potenciális termelés a veszteség után körülbelül 32 millió hektoliterre tehető most, így valószínűleg elmarad a 2017-es időjárás által sújtott, mintegy 36 millió hektoliteres terméstől.
Kiemelt kép: Unsplash