Szőlő-Bor

A fagykárok harmadával csökkenthetik a francia bortermelést

Agrofórum Online

A francia szőlőültetvények fagykárai ebben a hónapban közel harmadával csökkenthetik a bortermelést az elmúlt évekhez képest az országban - közölte a FranceAgriMer mezőgazdasági iroda a bortermelők első becsléseire hivatkozva.

A veszteségek, amelyeket felül kell még vizsgálni, amint a fagy hatása az elkövetkező hetekben egyértelműbbé válik, körülbelül 15 millió hektolitert tehetnek ki. Ez Franciaország 2021-es bortermelését 28-32 százalékkal csökkentheti az utóbbi évek átlagmennyiségéhez képest – jelentette ki Ygor Gibelind a FranceAgriMer borágazattal foglalkozó munkatársa. Egy hektoliter 100 liternek felel meg, vagyis körülbelül 133 standard borosüvegnyi mennyiségnek.

„A közelmúltban tapasztalt fagy rendkívüli volt, mind abban, hogy olyan messze terjedt dél felé, mind az egy-egy területen végzett pusztításában” – mondta Ygor Gibelind, hozzátéve, hogy a károsodásokat a megelőző meleg időszak súlyosbította azzal, hogy korán felgyorsította a növények fejlődését.

A legsúlyosabban érintett borvidékek közé tartozott Burgundia, amelynek átlagos veszteségei akár az 50 százalékot is elérhetik, de Languedocot 40 százaléka és Aquitaine és Bordeaux mintegy 30 százaléka is számottevő.

Francia bortermelés megyénként (A sötétkékkel jelölt területeken 5 millió hektoliter feletti a bortermelés)
Forrás: Heliosmaps

A szőlőültetvények a két héttel ezelőtti súlyos fagyok által sújtott mezőgazdasági területek között voltak, a gyümölcsösök és a cukorrépa-mezők is jelentős károkat szenvedtek.

A kormány mintegy egymilliárd euró összegű támogatást ígért a mezőgazdaság számára, ideértve a bortermelőket is. A katasztrófaalapokhoz való hozzáférést biztosítják, kompenzálják a biztosítással nem fedezett veszteségek 40 százalékát.

„A bortermelők 1,5-2 milliárd euróra teszik a fagykárok okozta lehetséges gazdasági veszteségek nagyságát” – mondta Ygor Gibelind, nagyjából összhangban az iparág által korábban idézett számokkal.

A potenciális termelés a veszteség után körülbelül 32 millió hektoliterre tehető most, így valószínűleg elmarad a 2017-es időjárás által sújtott, mintegy 36 millió hektoliteres terméstől.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Van-e most szőlőlisztharmat veszély?

2018. május 24. 09:44

M. István kérdése: Van-e most szőlő lisztharmat veszély?

Elkezdődött a szüret a Villányi borvidéken

2020. augusztus 14. 12:26

Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret Villány környékén is.

Újragondolt hagyományok a Badacsonyi borvidéken

2022. március 12. 05:36

Ezúttal a Badacsonyi borvidéken jártunk, ahol beszélgetőtársunk Laposa Bence volt.

Miért fontos a kálium és a magnézium esetében a harmonikus tápanyagellátás?

2018. október 5. 06:01

A harmonikus tápanyagellátás fogalmán azt értjük, hogy a termesztett növény számára olyan mennyiségben és arányban biztosítjuk a létfontosságú tápelemeket.