11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Szőlő-Bor

Aranyérmes bor a Balaton-felvidékről

Magyar Idők

A turisztikai szépségei mellett a kiváló borainak köszönhetően is nemzetközi ismertségre tehet szert a balatoni régió. A borvidék egyik terméke nemrég Európa egyik legnagyobb presztízsű versenyéről hozta el az aranyérmet - írja a Magyar Idők.

Európa egyik legrégibb és legnagyobb presztízsű versenyén a legjobbak közé sorolták a Balaton-felvidéki Canter Borház termékét. A borászat 2017-es évjáratú Magnus sárgamuskotálya aranyérmet nyert a bordoux-i Challenge International du Vinen.

Gelencsér Gergő, a Canter Borház főborásza a Magyar Időknek elmondta: az elmúlt évek munkájának köszönhetően a pincészet prémium borai mind gyakrabban szerepelnek sikerrel a hazai és nemzetközi versenyeken. A 2011-es balatonfüred-csopaki merlot Champion-díjat kapott Szlovákiában, a Danube Wine Challange-en. A márciusi párizsi Vinalies Internationales-en elért ezüstérem után pedig a 2017-es évjáratú Magnus sárgamuskotályt ismerték el a bordeaux-i borverseny ítészei.

– A nemzetközi versenyeken kiváló borok mérettetik meg magukat, minőségi szempontból nagyon magasra teszik a mércét, és szigorú szabályoknak kell megfelelniük a termékeknek. Ezért is számít nagy elismerésnek egy-egy díj megszerzése – emelte ki.

A szakember jelezte: a borkészítéskor elsősorban a fogyasztók elvárásainak próbálnak megfelelni, már a szőlő szüretelésekor figyelembe veszik, hogy mi az, amit keres a vevő.

– A borászok sokszor nincsenek könnyű helyzetben: olyan italt szeretnének készíteni, amilyet megálmodtak, azonban ez sokszor nincs összhangban a fogyasztói ízléssel. Mi arra törekszünk, hogy a vásárlói visszajelzések alapján minél jobb minőségű borokat vigyünk a piacra – fogalmazott a szakember. A készítés során azonban nem csak a hazai ízlésvilágot próbálták kiszolgálni, a cél az volt, hogy az ital a nemzetközi trendeknek is megfeleljen.

Sárgamuskotállyal csak nemrégiben kezdett el foglalkozni a Balaton-parti borászat, a második évjárat máris nagy sikert aratott. – A sárgamuskotályt a legtöbben Tokajjal azonosítják, ahol a beaszúsodott szőlőből édes bort készítenek. Mi ezzel ellentétben egy sokkal könnyedebb, illatos, de száraz bort szerettünk volna a fogyasztók asztalára tenni – emelte ki a főborász.

A 2016-os első próbálkozást követően a tavalyi évjárat igazán különlegesre sikerült. A hibátlan szőlőfürtöket teljes érettségükben szüretelték, majd a préselés előtt héjon áztatott mustot lassan erjesztették.

Gelencsér Gergő rámutatott: a világ borpiaca hazánkat elsősorban Tokajjal és az onnan kikerülő édes borokkal azonosítja – emellett néhány helyen a villányi régiót is ismerik –, a Balaton azonban főként turisztikai látványosságaival hívja fel a külföldiek figyelmét. Sokan nem tudják, hogy kiváló borok kerülnek ki erről a borvidékről.

– A célunk az, hogy olyan magas minőségű borokat vigyünk a nemzetközi piacra, amelyek segítségével a Balaton-felvidéket felhelyezhetjük a világ bortérképére – emelte ki a főborász. Jelezte, a minőségi elvárás önmagukkal szemben is magas, a zánkai borászat komoly technológiával, világszínvonalú üzemmel rendelkezik, ami lehetőséget teremt arra, hogy kiváló borok hagyják el a pincészetet.

A Canter Borház Európa egyik legmodernebb borászata, a mintegy 4500 négyzetméteres üzem kialakításakor nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a borászat volumenében felvegye a versenyt a nagyobb üzemekkel, miközben minőségében az elérhető legmagasabb technológiai és borászati színvonalat képviselje. Tihanyban, Dörgicsén és Somlón saját ültetvénnyel rendelkeznek, mintegy 110 hektáron.

Tihanyban a rozéborok alapanyagait, a merlo-t, a cabernet sauvignont, a portugiesert és a kékfrankost termesztik. A Nagy-Somlói borok alapanyaga, a juhfark, a furmint, a hárslevelű, a tramini és az olaszrizling a somlói dűlőkről kerül a feldolgozóba. Míg Dörgicse a kék szőlők prémiumterülete, ahonnan a hordószelekciós prémium cabernet sauvignonok és merlot-k kerülnek ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

A hangsúly a kadarkán van

2021. február 19. 04:36

Sziegl Balázzsal a Hajós-Bajai borvidékről, adottságokról, biogazdálkodásról és még sok minden másról beszélgettünk.

Hagyományos és biológiai védekezéssel a szürkepenész ellen

2023. július 6. 12:39

A szőlő és bortermelésben mindig nagy hangsúlyt kap az évjárat szerepe. Vannak kimagaslóan jó évjáratok és kevésbé emlékezetesek.

Napelemek segítik a francia borászatot a klímaváltozás elleni harcban

2021. október 7. 06:29

A napelemek szigetelik a szőlőt a szélsőséges hideg idején, és megvédik őket a túlzott napsugárzástól a kánikula idején.

Lesz-e újra Párizsban magyar pezsgőlerakat?

2019. március 19. 04:48

Reneszánszát éli Magyarországon a pezsgőkultúra, s talán nem túlzás azt állítani: ennek Etyek a motorja – már ami az ital készítését illeti. Egyre több borász kapcsolódik a folyamatba, egyre jobb a minőség, minden adott ahhoz, hogy a bortérképen Etyek újrapozicionálja magát.