Szőlő-Bor

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Az extrém időjárási viszonyok, a korai szüret és a hozamkorlátozások ellenére jó évet zártak a hazai bortermelők 2018-ban. A Mátra vidéki Dubicz Borászat és Szőlőbirtok évértékeléséből kiderült: míg náluk az elmúlt négy évben megtízszereződött az eladási volumen, idén országosan tovább nőtt az érdeklődés a minőségi borok iránt. Mindezt jól példázza az is, hogy a legnépszerűbb zenei fesztiválok hivatalos bora a Dubicz lett. Idén a trend folytatására és a fogyasztás növekedésére számítanak a borászok.

Kiemelkedően jó évet zárt a Dubicz Borászat 2018-ban. A pince tavalyi eladási statisztikái összhangban vannak a magyar borászatot jelenleg befolyásoló trendekkel: a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek, a fogyasztók nagyobb arányban választják a nívós, díjnyertes termékeket. Míg a pince borai közül idén a Mátrai Irsai Olivér fogyott a legjobban, nagy volt az érdeklődés az eredet-védett Mátra Superior Dubicz bor, a Superior Olaszrizling Barrique 2017 iránt is, amely a pince tavalyi újdonságainak egyike volt.

Dubicz Mátra sorozat

Az extrém nyári meleg miatt a szüret kezdetének megállapítása jelentette az egyik legnagyobb kihívást a hazai borászok számára:

„Nagyon körültekintően kellett megválasztani a szüret időpontját, hogy ne égjenek el a savak. Nálunk is kifejezetten korán, a szokásosnál három héttel korábban kezdődött a szüret, bőséges szőlőtermést adva” – mondta Dunai Bernadett, a Dubicz tulajdonosa.

Dubicz szőlő

A Mátra vidéki pince boraival idén a nyár legnagyobb zenei fesztiváljain is találkozhattak a borkedvelők. 2018-ban a Dubiczot választotta a Borháló Borkereskedés a Sziget fesztiválok hivatalos borának, így a Sziget mellett a Volt, a BalatonSound és az EFOTT fesztiválozói is Dubicz borokat kóstolhattak. A fesztiválszereplés sikerét jól mutatja, hogy a rendezvényeken közel 20%-kal nőtt a borfogyasztás az előző évekhez képest, elsősorban a sör ellenében.

Dubicz bor a Szigeten

Bár legnépszerűbb Sziget bor a rosé volt, a prémium tételek is jobban fogytak, mint korábban: az Irsai Olivér, Sauvignon Blanc és Chardonnay borokra 75%-kal nagyobb volt a kereslet idén, mint a tavalyi év hasonló kategóriás termékeire, alátámasztva ezzel a borászat meggyőződését, miszerint a fesztiválokon a fröccs mellett komoly érdeklődés van a kiemelkedő minőségű, díjnyertes borok iránt is.

A Dubicz, amely a fesztiválok mellett közel 70 szakmai rendezvényen is szerepelt tavaly, több mint 20 rangos elismerést vihetett haza, köztük a formatervezési Oscar-díjnak számító, nemzetközi Red Dot Design díjat is, amellyel a pince Mátra-vidéket idéző borcímkéit jutalmazták.

Dubicz 1014 sorozat

A borászat Mátra-vidék jellegzetességeit bemutató innovatív imázsfilmje szintén egyedülállóan népszerű: nézőszáma rövid idő alatt elérte az 1,6 millió megtekintést, képi világának sikerét pedig jól mutatja, hogy azóta inspirációként szolgált hasonló alkotásoknak is, például az új Magyarországot népszerűsítő turisztikai kisvideó is hasonló stílusban készült.

A 110 éves múlttal rendelkező borászat idei célkitűzései között a pince további fejlesztése, a Mátra Borvidék ismertségének növelése és a régió munkájában való aktív részvétel szerepel kiemelt helyen.

Dunai Bernadett

„A jó minőségű borok, a hazai és nemzetközi szakmai sikerek eredményeként 2019-ben szeretnénk külföldön is piacot teremteni a Dubicz boroknak, elsősorban Lengyelország, Hollandia, Skandinávia a fő irányvonal” – tette hozzá Dunai Bernadett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

A borászoknak szembe kell nézni a klímaváltozással

2021. március 30. 09:22

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté által vezetett fórumon a meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, és ennek jelei az agráriumban, illetve a borászati ágazatban is egyértelműen láthatók, a szakma azonban készül a kihívásokra.

Magyar alkoholmentes rosét díjaztak a nemzetközi borversenyen

2023. március 15. 13:26

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a németországi Mundus Vini-n nyert aranyérmet a Törley Alkoholmentes Rosé. Az immár hagyományosan megrendezett tavaszi fordulón idén első alkalommal írtak ki bor alapú, alkoholmentes kategóriát, ahonnan az első magyar érmet a Törley Pezsgőpincészet Kft. hozta el.

A borászati ágazat megújulását sürgeti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke

2018. május 30. 08:00

A keddi tisztújító közgyűlésen újraválasztott elnök kiemelte, hogy az elmúlt évek bővülő kivitele mellett is lehet még újabb tere a belföldi árunak a külföldi piacokon.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.