32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Szőlő-Bor

Egyre versenyképesebbek a japán borok

Syngenta Blog

Ha Japán és a bor szóba kerül, elsőként a rizsborra gondolunk, ám a szigetországban néhány évtizede meghonosítottak több európai borszőlőfajtát is.

A japán bor külföldi értékesítésének esélyei egyre nőnek – mondja a Chateau Mercian elnöke, Teruyuki Daino, és a számok alátámasztják állítását. Amíg 2016-ban 164 millió jen értékű bort exportált a szigetország, tavaly már 493 millió jenre ugrott a bevétel. Ebből Hong Kong 61 százalékkal, a második legnagyobb vevő, Indonézia pedig 13 százalékkal részesedett a tokiói mezőgazdasági tárca adatai szerint. A Chateau Mercian legnagyobb vevői Hong Kong, az USA, valamint Szingapúr.

Tokiótól és Jokohamától nyugatra elterülő Jamanasi kormányzóságban a szelídebb emelkedésű hegyoldalakon már hagyománya van a borszőlőnek – Teruyuki Daino például a Pinot Noirt preferálja.

„Jóllehet európai fajtákat használunk – chardonnay, merlot, cabernet sauvignon –, a boraink íze eltér az európaiaktól, az eltérő technológia és a terroir révén” – mondja, hozzá téve, hogy a tavalyi 468 ezer palackkal szemben tíz év múlva kétszer annyit kíván piacra dobni. És fel akarja venni a harcot az európai borokkal.

Jelenleg az Európából származó borokra kivetett vám literenként 182 jen (456 forint), de ha életbe lép az EU és Japán közti kereskedelmi megállapodás, az import olcsóbbá válik. A kereskedelmi megállapodás lehetővé teszi az európai borászok számára, hogy visszanyerjék a japán piaci részesedésüket, amit az elmúlt években Chile szerzett meg.

Japán 2007-től 2017-re megötszörözte chilei borvásárlását, ami tavaly 55,519 millió literre emelkedett. Ugyanebben az időszakban a Franciaországból származó behozatal 13 százalékkal 45,523 millió literre csökkent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Ismét bizonyította kiválóságát a Tokaji borvidék leghíresebb itala

2022. november 9. 13:12

Hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból is mindenben megfeleltek a tokaji aszúk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén.

Az őszi káposztarepce tápanyagutánpótlása és kondicionálása 2020 őszén

2020. október 8. 06:05

A bór fontos szerepet játszik az olajos növények, így az őszi káposztarepce anyagcseréjében is. Részt vesz a sejtfal bioszintézisében, a szénhidrát-anyagcserében, a sejtosztódásban és megnyúlásban, így a gyökérképzésre is kihatással van.

Rendben vannak a VinAgora érmes borai

2019. szeptember 24. 08:16

Az ellenőrzött minták minden esetben pontosan megegyeztek a nevezésnél megjelölt, illetve forgalomba kerülő borokkal, így visszaélés nem történt.

Othello, Noah: továbbra se készülhessen bor ezekből a szőlőkből!

2019. január 29. 09:43

Az Európai Bizottság javaslata engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból.