Szőlő-Bor

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján – interjú Balassa Istvánnal

Szuperfarm

Idén olyan korán indult a szüret, mint eddig még soha. A Szuperfarm végigkérdezi a Kárpát-medencei borászokat, milyen volt az évjárat, milyen alapanyagra számítanak, és hogy mit érdemes 2018-ból megkóstolnunk. A tokaji borvidék egyik sztárborászát, Balassa Istvánt kérdeztük.

Milyen volt az idei szüret, hogy állnak a munkálatok?

A száraz boroknak szánt alapanyag szürete gyors, sőt igen sietős volt. Nagyon gyorsan változtak a paraméterek (a cukortartalom gyors emelkedése, a savtartalom csökkenése), és nem igazán volt eltérés a különböző dűlők érési szintje között, hacsak nem extrém száraz területekről beszéltünk. Akár 1-2 nap alatt is megváltozhatott a szőlő beltartalmi értéke olyan módon, hogy a szárazborok készítése lehetetlenné vált.
Az idei évben igen elválni látszik a szárazboros, valamint a késői szüret időpontja. Amennyire rohantunk a szárazaknál, annyira komótosan gyűjtögetünk az édesek esetében. Mintha megállt volna az idő. Az időjárás káprázatos, de úgy tűnik, a tőkén pihenő fürtök is szeretnék ezt kiélvezni.

A töppedés elkezdődött, bizonyos helyeken az aszúsodás is, de igen lassan változik a beltartalom, ami összességében 24-25 magyar mustfok körül alakul. Válogatott szürettel el lehet érni a 28-30 mustfokot, de aki komoly és koncentrált alapanyagot szeretne szüretelni, annak várnia kell még, és ez komoly rizikófaktor a mennyiség/minőség szintet szem előtt tartva.

Balassa István

Milyen volt az idei évjárat?

A 2018-as évjárat nagyon sok érdekes és eddig nem tapasztalt dolgot hozott. A tél enyhe és rövid volt. A tavasz tulajdonképpen 3 rövid hétre korlátozódott, majd hirtelen április 8-án megérkezett a nyár, ami egészen szeptember 22-éig ki is tartott. Ezt követően is igen kellemes már-már nyári napok érkeznek, ami nagyon megkönnyíti a szüret lebonyolítását.

A rügyfakadás még idejében, április elején zajlott le, de a virágzás már 2-3 héttel korábban érkezett függően a csapadék-, valamint szőlő- és talajtípustól. Az érés szintén korábban, akár 3-4 héttel a tavalyi időpont előtt elérte a szárazboroknak szánt termésminőséget.

A csapadék érkezése és eloszlása nagyon változatos volt. Ott, ahol sok csapadék érkezett, és a talaj ezt tudta tárolni, az érés viszonylag egyenletes volt, ahol szárazság volt, ott komoly aszálytünetek jelentek meg a tőkéken, és ez kihatott a termés fejlődésére, valamint érésére is. Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Ha már Tokaj-Hegyalja: milyen volt az évjárat aszú és édesborok szempontjából?

A meleg évjárat, valamint az egészséges alapanyag előre vetítette, hogy a botritys ebben az évjáratban nagyon nehezen fog tudni teret nyerni, és a jelenlegi időjárás szintén nem kedvez az aszúsodás folyamatának.

Milyenek a borok a pincében, mely évjárathoz lesz hasonló 2018?

A már kierjedt szárazborok nagyon szép képet mutatnak, széles krémes illatokkal, visszafogott elegáns savakkal, nagyon eltérő termőhelyi bélyegekkel. A 2015-ös évjárat száraz boraival fedezhető fel hasonlóság, mind a furmint, mind a hárslevelű fajtáknál.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

KENJA - a bölcs döntés

2022. március 29. 08:44

A Kenja® egy új és innovatív termék, amelyet partnerünkkel az Ishihara Sangyo Kaisha Biosciences-el együttműködve fejlesztettünk ki. A Kenja® egyedülálló tulajdonságaival új megoldást kínál a gazdálkodók számára a növények jobb védelme érdekében, maximálisan ügyelve a környezet védelmére.

Csúcstermékekkel jelenhet meg a villányi Bock Borászat

2022. június 22. 14:39

Prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala érdekében hajtott végre fejlesztéseket a villányi Bock Borászat Kft.

Hogyan védhető meg a szőlő a peronoszpórától?

2019. június 6. 04:36

B. Szabolcs kérdése: Hogyan hat a sok csapadék a szőlő peronoszpórára? Hogyan védhető meg a szőlő?

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.