14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Szőlő-Bor

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján – interjú Balassa Istvánnal

Szuperfarm

Idén olyan korán indult a szüret, mint eddig még soha. A Szuperfarm végigkérdezi a Kárpát-medencei borászokat, milyen volt az évjárat, milyen alapanyagra számítanak, és hogy mit érdemes 2018-ból megkóstolnunk. A tokaji borvidék egyik sztárborászát, Balassa Istvánt kérdeztük.

Milyen volt az idei szüret, hogy állnak a munkálatok?

A száraz boroknak szánt alapanyag szürete gyors, sőt igen sietős volt. Nagyon gyorsan változtak a paraméterek (a cukortartalom gyors emelkedése, a savtartalom csökkenése), és nem igazán volt eltérés a különböző dűlők érési szintje között, hacsak nem extrém száraz területekről beszéltünk. Akár 1-2 nap alatt is megváltozhatott a szőlő beltartalmi értéke olyan módon, hogy a szárazborok készítése lehetetlenné vált.
Az idei évben igen elválni látszik a szárazboros, valamint a késői szüret időpontja. Amennyire rohantunk a szárazaknál, annyira komótosan gyűjtögetünk az édesek esetében. Mintha megállt volna az idő. Az időjárás káprázatos, de úgy tűnik, a tőkén pihenő fürtök is szeretnék ezt kiélvezni.

A töppedés elkezdődött, bizonyos helyeken az aszúsodás is, de igen lassan változik a beltartalom, ami összességében 24-25 magyar mustfok körül alakul. Válogatott szürettel el lehet érni a 28-30 mustfokot, de aki komoly és koncentrált alapanyagot szeretne szüretelni, annak várnia kell még, és ez komoly rizikófaktor a mennyiség/minőség szintet szem előtt tartva.

Balassa István

Milyen volt az idei évjárat?

A 2018-as évjárat nagyon sok érdekes és eddig nem tapasztalt dolgot hozott. A tél enyhe és rövid volt. A tavasz tulajdonképpen 3 rövid hétre korlátozódott, majd hirtelen április 8-án megérkezett a nyár, ami egészen szeptember 22-éig ki is tartott. Ezt követően is igen kellemes már-már nyári napok érkeznek, ami nagyon megkönnyíti a szüret lebonyolítását.

A rügyfakadás még idejében, április elején zajlott le, de a virágzás már 2-3 héttel korábban érkezett függően a csapadék-, valamint szőlő- és talajtípustól. Az érés szintén korábban, akár 3-4 héttel a tavalyi időpont előtt elérte a szárazboroknak szánt termésminőséget.

A csapadék érkezése és eloszlása nagyon változatos volt. Ott, ahol sok csapadék érkezett, és a talaj ezt tudta tárolni, az érés viszonylag egyenletes volt, ahol szárazság volt, ott komoly aszálytünetek jelentek meg a tőkéken, és ez kihatott a termés fejlődésére, valamint érésére is. Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Ha már Tokaj-Hegyalja: milyen volt az évjárat aszú és édesborok szempontjából?

A meleg évjárat, valamint az egészséges alapanyag előre vetítette, hogy a botritys ebben az évjáratban nagyon nehezen fog tudni teret nyerni, és a jelenlegi időjárás szintén nem kedvez az aszúsodás folyamatának.

Milyenek a borok a pincében, mely évjárathoz lesz hasonló 2018?

A már kierjedt szárazborok nagyon szép képet mutatnak, széles krémes illatokkal, visszafogott elegáns savakkal, nagyon eltérő termőhelyi bélyegekkel. A 2015-ös évjárat száraz boraival fedezhető fel hasonlóság, mind a furmint, mind a hárslevelű fajtáknál.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Jelentősen emelkedett a termőföld ára 2020-ban

2021. november 13. 07:36

A KSH közleménye szerint országosan 63 ezer hektár termőföldterületet értékesítettek 2020-ban, a teljes mező- és erdőgazdasági hasznosítású terület 1,0 százalékát.

Hogyan védhető meg a szőlő a peronoszpórától?

2019. június 6. 04:36

B. Szabolcs kérdése: Hogyan hat a sok csapadék a szőlő peronoszpórára? Hogyan védhető meg a szőlő?

Kedvezőbb hulladékkezelési díjakkal segítik a szőlő-bor ágazatot

2023. július 16. 13:10

A kormány a borászok kérését figyelembe véve csökkenti a borosüvegek után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjtétel mértékét, ami nem fog nagyobb anyagi terhet jelenteni az ágazat szereplői számára az eddig fizetett termékdíjnál.