Szőlő-Bor

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján – interjú Balassa Istvánnal

Szuperfarm

Idén olyan korán indult a szüret, mint eddig még soha. A Szuperfarm végigkérdezi a Kárpát-medencei borászokat, milyen volt az évjárat, milyen alapanyagra számítanak, és hogy mit érdemes 2018-ból megkóstolnunk. A tokaji borvidék egyik sztárborászát, Balassa Istvánt kérdeztük.

Milyen volt az idei szüret, hogy állnak a munkálatok?

A száraz boroknak szánt alapanyag szürete gyors, sőt igen sietős volt. Nagyon gyorsan változtak a paraméterek (a cukortartalom gyors emelkedése, a savtartalom csökkenése), és nem igazán volt eltérés a különböző dűlők érési szintje között, hacsak nem extrém száraz területekről beszéltünk. Akár 1-2 nap alatt is megváltozhatott a szőlő beltartalmi értéke olyan módon, hogy a szárazborok készítése lehetetlenné vált.
Az idei évben igen elválni látszik a szárazboros, valamint a késői szüret időpontja. Amennyire rohantunk a szárazaknál, annyira komótosan gyűjtögetünk az édesek esetében. Mintha megállt volna az idő. Az időjárás káprázatos, de úgy tűnik, a tőkén pihenő fürtök is szeretnék ezt kiélvezni.

A töppedés elkezdődött, bizonyos helyeken az aszúsodás is, de igen lassan változik a beltartalom, ami összességében 24-25 magyar mustfok körül alakul. Válogatott szürettel el lehet érni a 28-30 mustfokot, de aki komoly és koncentrált alapanyagot szeretne szüretelni, annak várnia kell még, és ez komoly rizikófaktor a mennyiség/minőség szintet szem előtt tartva.

Balassa István

Milyen volt az idei évjárat?

A 2018-as évjárat nagyon sok érdekes és eddig nem tapasztalt dolgot hozott. A tél enyhe és rövid volt. A tavasz tulajdonképpen 3 rövid hétre korlátozódott, majd hirtelen április 8-án megérkezett a nyár, ami egészen szeptember 22-éig ki is tartott. Ezt követően is igen kellemes már-már nyári napok érkeznek, ami nagyon megkönnyíti a szüret lebonyolítását.

A rügyfakadás még idejében, április elején zajlott le, de a virágzás már 2-3 héttel korábban érkezett függően a csapadék-, valamint szőlő- és talajtípustól. Az érés szintén korábban, akár 3-4 héttel a tavalyi időpont előtt elérte a szárazboroknak szánt termésminőséget.

A csapadék érkezése és eloszlása nagyon változatos volt. Ott, ahol sok csapadék érkezett, és a talaj ezt tudta tárolni, az érés viszonylag egyenletes volt, ahol szárazság volt, ott komoly aszálytünetek jelentek meg a tőkéken, és ez kihatott a termés fejlődésére, valamint érésére is. Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Ha már Tokaj-Hegyalja: milyen volt az évjárat aszú és édesborok szempontjából?

A meleg évjárat, valamint az egészséges alapanyag előre vetítette, hogy a botritys ebben az évjáratban nagyon nehezen fog tudni teret nyerni, és a jelenlegi időjárás szintén nem kedvez az aszúsodás folyamatának.

Milyenek a borok a pincében, mely évjárathoz lesz hasonló 2018?

A már kierjedt szárazborok nagyon szép képet mutatnak, széles krémes illatokkal, visszafogott elegáns savakkal, nagyon eltérő termőhelyi bélyegekkel. A 2015-ös évjárat száraz boraival fedezhető fel hasonlóság, mind a furmint, mind a hárslevelű fajtáknál.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Hogyan lehet a zöld cserebogár ellen védekezni szőlőben?

2019. június 21. 08:36

K. Vilmos kérdése: Szőlőmben zöld színű bogarak rágják a leveleket. Mit tehetek ellenük?

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

2018. március 9. 11:21

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

Gyors felszívódással az aktív belső védelemért - AktyShield

2023. április 18. 08:34

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő egyik meghatározó gombabetegsége.