Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján – interjú Balassa Istvánnal

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján – interjú Balassa Istvánnal

Szuperfarm

Idén olyan korán indult a szüret, mint eddig még soha. A Szuperfarm végigkérdezi a Kárpát-medencei borászokat, milyen volt az évjárat, milyen alapanyagra számítanak, és hogy mit érdemes 2018-ból megkóstolnunk. A tokaji borvidék egyik sztárborászát, Balassa Istvánt kérdeztük.

Milyen volt az idei szüret, hogy állnak a munkálatok?

A száraz boroknak szánt alapanyag szürete gyors, sőt igen sietős volt. Nagyon gyorsan változtak a paraméterek (a cukortartalom gyors emelkedése, a savtartalom csökkenése), és nem igazán volt eltérés a különböző dűlők érési szintje között, hacsak nem extrém száraz területekről beszéltünk. Akár 1-2 nap alatt is megváltozhatott a szőlő beltartalmi értéke olyan módon, hogy a szárazborok készítése lehetetlenné vált.
Az idei évben igen elválni látszik a szárazboros, valamint a késői szüret időpontja. Amennyire rohantunk a szárazaknál, annyira komótosan gyűjtögetünk az édesek esetében. Mintha megállt volna az idő. Az időjárás káprázatos, de úgy tűnik, a tőkén pihenő fürtök is szeretnék ezt kiélvezni.

A töppedés elkezdődött, bizonyos helyeken az aszúsodás is, de igen lassan változik a beltartalom, ami összességében 24-25 magyar mustfok körül alakul. Válogatott szürettel el lehet érni a 28-30 mustfokot, de aki komoly és koncentrált alapanyagot szeretne szüretelni, annak várnia kell még, és ez komoly rizikófaktor a mennyiség/minőség szintet szem előtt tartva.

Balassa István

Milyen volt az idei évjárat?

A 2018-as évjárat nagyon sok érdekes és eddig nem tapasztalt dolgot hozott. A tél enyhe és rövid volt. A tavasz tulajdonképpen 3 rövid hétre korlátozódott, majd hirtelen április 8-án megérkezett a nyár, ami egészen szeptember 22-éig ki is tartott. Ezt követően is igen kellemes már-már nyári napok érkeznek, ami nagyon megkönnyíti a szüret lebonyolítását.

A rügyfakadás még idejében, április elején zajlott le, de a virágzás már 2-3 héttel korábban érkezett függően a csapadék-, valamint szőlő- és talajtípustól. Az érés szintén korábban, akár 3-4 héttel a tavalyi időpont előtt elérte a szárazboroknak szánt termésminőséget.

A csapadék érkezése és eloszlása nagyon változatos volt. Ott, ahol sok csapadék érkezett, és a talaj ezt tudta tárolni, az érés viszonylag egyenletes volt, ahol szárazság volt, ott komoly aszálytünetek jelentek meg a tőkéken, és ez kihatott a termés fejlődésére, valamint érésére is. Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Ha már Tokaj-Hegyalja: milyen volt az évjárat aszú és édesborok szempontjából?

A meleg évjárat, valamint az egészséges alapanyag előre vetítette, hogy a botritys ebben az évjáratban nagyon nehezen fog tudni teret nyerni, és a jelenlegi időjárás szintén nem kedvez az aszúsodás folyamatának.

Milyenek a borok a pincében, mely évjárathoz lesz hasonló 2018?

A már kierjedt szárazborok nagyon szép képet mutatnak, széles krémes illatokkal, visszafogott elegáns savakkal, nagyon eltérő termőhelyi bélyegekkel. A 2015-ös évjárat száraz boraival fedezhető fel hasonlóság, mind a furmint, mind a hárslevelű fajtáknál.

Gyümölcsös pezsgőkkel rukkolt elő a Varga Pincészet

2019. december 10. 14:43

A Varga Pincészet Friss Aranymetszés gyümölcsös pezsgő termékcsaládjával jelent meg az idei ünnepekre, amelynek mind a három tagja extra száraz.

Sokkal kevesebb lesz a bor idén

2019. november 23. 19:55

Sajnos az előrejelzések bekövetkeztek: a világ borászainak összteljesítménye 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, miután éppen a legnagyobb termelőket, az európai termelés négyötödét adó Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot sújtotta a leginkább az időjárás.

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20. 11:36

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.

12 millió eurós borpromóciós programot indít az Agrárminisztérium

2019. november 19. 10:02

A borpromóciós program forrásaira a tervek szerint jövő márciusban és áprilisban lehet majd a pályázatokat benyújtani.

Miért fejlődik néhány szőlőhajtás nagyon erőtlenül?

2019. június 27. 10:47

K. Szabolcs kérdése: Szőlőültetvényemben több tőkén is gyengén fejlődő hajtásokat vettem észre. Mi okozhatja a problémát?

Kiugró minőségű az idei szőlő

2018. október 2. 14:05

Idén minden eddiginél korábban kezdődött, az ország nagy részén lassan véget is ér a szüret. A termelők kiváló minőségű alapanyagot adtak át, a borászok pedig bizakodók.

Metszésmód a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartásával

2019. január 29. 08:58

A szőlő tőkebetegségeivel szembeni védekezési eljárások egyik alappillére a helyes metszés. A WINETWORK projekt keretében összegyűltek a szőlő tőkebetegségeivel és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek, illetve azok a jó gyakorlatok, melyek alkalmazásával az európai szőlő- és bortermelést nagyban fenyegető két betegség megfékezhető. Ezek közé tartozik a metszés is.

Megjelent a Nufarm új termékkatalógusa

2019. december 3. 09:02

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2020, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.