Szőlő-Bor

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? – interjú Szabó Zoltánnal

Szuperfarm

Itt a Furmint Február: ez a hónap az egyik legfontosabb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajta jegyében telik a Szuperfarmon is. De milyen egy jó furmint? Melyik borvidékekre érdemes figyelni Tokajon és Somlón túl? Hogyan látja mindezt a piac? Szabó Zoltán hosszúhetényi borászt kérdeztük.

Milyen egy jó furmint?

Befogadható, egyetlen alkotóeleme se harsogja túl a többit. Felismerhető primer fajtajelleggel – birs, barack – bír, ha hordóban járt, az csak diszkréten hagyott rajta nyomot és jó arányai vannak. Savai érettek, kellőképpen testes, magam részéről a mai felfogással ellentétben én némi botritisz jelenlétét és pár gramm maradékcukrot se tartok ördögtől valónak. Ez szárazban, az édest ecsetelnem se kell, ahhoz talán a világ egyik legideálisabb alanya.

Kezdhet-e a furminttal egy olyan laikus, akinek fogalma sincs a borról, de szívesen elmerülne benne? Kinek való ez a szőlőfajta?

Nem feltétlenül kezdőknek ajánlott. Haladók, expertek könnyebben értékelik a nüanszokat, az ásványosságot, a komplexitást, a savakat, kezdők számára túl indirekt és nem elég barátságos ez a fajta.

A furmint undergroundból mainstream lett, volt már olyan is, hogy a furmint éve, mi több, február 1-je a furmint nemzetközi napja. Van ennél még feljebb?

Hogyne lenne, a felsoroltak csak a jéghegy csúcsát képezik, a furmint hazai piacon egyszerűen nem trendi, illetve termelői számára se nyújt kellő anyagi biztonságot. A marketingje már alakul, de még nem nagyon tudjuk, ki lenne a célközönség.

Tokaj és Somló adja a magyarországi furminttermelés nagy részét – rajtuk kívül hol érdemes figyelni még a furmintra?

Tokaj egymaga a termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Nekem tetszenek a balatoni értelmezései, nálunk Baranyában is kedvesebb, kerekebb arcát képes mutatni, ahogyan ezt Szlovéniában is tapasztalhatjuk, meg elvétve a vele határos horvát részen. Ausztria tételei az ottani piaci igényekhez és a pincetechnológiához illeszkedően feszesebbek, pengébbek, hűvösebb karakterűek.

Szabó Zoltán

Mennyire érdekli a külföldieket a furmint? Mi tetszik nekik benne?

Szeretjük elhitetni magunkkal, hogy egy szintre emelhető a burgundi vagy rajnai fehérekkel, részeredményekre hivatkozva Kánaánt vizionálunk, holott ez szimpla önbecsapás. Messze nem tartunk még ott, egyáltalán nem kiforrott még a milyensége, valós potenciáljával se vagyunk tisztában.

A magyar olvasók között talán kevesen tudják, de furmint van Szlovéniában is, sipon a neve. Mennyivel járnak ők előrébb, mint Magyarország a furminttal?

Többször is jártam náluk, vezető piaci termékként pozicionálják a Ljutomer-ormozi borvidéken, a borok stílusában sokkal egységesebbek, mint tokaji testvéreik, ezt – legalább az alapok szintjén – mindenképpen irigyelhetjük tőlük.

Amióta egyre nehezebb nagy mennyiségű édesbort eladni, Tokaj rákapcsolt a száraz borokra, ennek immáron több mint tíz éve. Hogyan látod, meg tudott kapaszkodni a „száraz tokaji furmint” a fogyasztók fejében?

Ahogyan korábban említettem, legfeljebb egy vékony réteget érdekel a „nagy száraz”, esetlegesen dűlős furmint, ami árban szépen kapaszkodik, némileg húzza is magával az alacsonyabbra pozicionált szegmenseket. Ettől függetlenül a borvidéki konszenzust egy egységesebb furmint-prototípus kapcsán egyszerűen nem lehet megspórolni.

Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak, a nem teljesen fájdalommentes megtisztulás megkerülhetetlen. Nemigen van példa arra szerte a világban, hogy egy bor egyszerre a plebszé és az arisztokráciáé is legyen.

Szabó Zoltánról és borairól itt tudhatsz meg többet

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.

A szén-dioxid megkötése a borászatban

2021. július 19. 07:38

A szén-dioxid a must cukortartalmának alkohollá történő átalakulása során képződik, köszönhetően az élesztőgombák lebontó tevékenységének.

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

2018. július 26. 07:09

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

Lehetőségek és útvesztők a szőlőültetvények tápanyag-gazdálkodásában

2018. szeptember 30. 14:22

A szőlőültetvények tápanyag-gazdálkodási tervét a talaj tápanyag-tartalmának vizsgálata és a levélanalízis eredményei után érdemes összeállítani. A jó tápanyagellátás a telepítés előtti feltöltő trágyázással indul, majd a termő ültetvények fenntartó trágyázásával folytatódik. A makroelem ellátásában a levéltrágyázás mint kiegészítő elem jön számításba.