Szőlő-Bor

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? – interjú Szabó Zoltánnal

Szuperfarm

Itt a Furmint Február: ez a hónap az egyik legfontosabb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajta jegyében telik a Szuperfarmon is. De milyen egy jó furmint? Melyik borvidékekre érdemes figyelni Tokajon és Somlón túl? Hogyan látja mindezt a piac? Szabó Zoltán hosszúhetényi borászt kérdeztük.

Milyen egy jó furmint?

Befogadható, egyetlen alkotóeleme se harsogja túl a többit. Felismerhető primer fajtajelleggel – birs, barack – bír, ha hordóban járt, az csak diszkréten hagyott rajta nyomot és jó arányai vannak. Savai érettek, kellőképpen testes, magam részéről a mai felfogással ellentétben én némi botritisz jelenlétét és pár gramm maradékcukrot se tartok ördögtől valónak. Ez szárazban, az édest ecsetelnem se kell, ahhoz talán a világ egyik legideálisabb alanya.

Kezdhet-e a furminttal egy olyan laikus, akinek fogalma sincs a borról, de szívesen elmerülne benne? Kinek való ez a szőlőfajta?

Nem feltétlenül kezdőknek ajánlott. Haladók, expertek könnyebben értékelik a nüanszokat, az ásványosságot, a komplexitást, a savakat, kezdők számára túl indirekt és nem elég barátságos ez a fajta.

A furmint undergroundból mainstream lett, volt már olyan is, hogy a furmint éve, mi több, február 1-je a furmint nemzetközi napja. Van ennél még feljebb?

Hogyne lenne, a felsoroltak csak a jéghegy csúcsát képezik, a furmint hazai piacon egyszerűen nem trendi, illetve termelői számára se nyújt kellő anyagi biztonságot. A marketingje már alakul, de még nem nagyon tudjuk, ki lenne a célközönség.

Tokaj és Somló adja a magyarországi furminttermelés nagy részét – rajtuk kívül hol érdemes figyelni még a furmintra?

Tokaj egymaga a termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Nekem tetszenek a balatoni értelmezései, nálunk Baranyában is kedvesebb, kerekebb arcát képes mutatni, ahogyan ezt Szlovéniában is tapasztalhatjuk, meg elvétve a vele határos horvát részen. Ausztria tételei az ottani piaci igényekhez és a pincetechnológiához illeszkedően feszesebbek, pengébbek, hűvösebb karakterűek.

Szabó Zoltán

Mennyire érdekli a külföldieket a furmint? Mi tetszik nekik benne?

Szeretjük elhitetni magunkkal, hogy egy szintre emelhető a burgundi vagy rajnai fehérekkel, részeredményekre hivatkozva Kánaánt vizionálunk, holott ez szimpla önbecsapás. Messze nem tartunk még ott, egyáltalán nem kiforrott még a milyensége, valós potenciáljával se vagyunk tisztában.

A magyar olvasók között talán kevesen tudják, de furmint van Szlovéniában is, sipon a neve. Mennyivel járnak ők előrébb, mint Magyarország a furminttal?

Többször is jártam náluk, vezető piaci termékként pozicionálják a Ljutomer-ormozi borvidéken, a borok stílusában sokkal egységesebbek, mint tokaji testvéreik, ezt – legalább az alapok szintjén – mindenképpen irigyelhetjük tőlük.

Amióta egyre nehezebb nagy mennyiségű édesbort eladni, Tokaj rákapcsolt a száraz borokra, ennek immáron több mint tíz éve. Hogyan látod, meg tudott kapaszkodni a „száraz tokaji furmint” a fogyasztók fejében?

Ahogyan korábban említettem, legfeljebb egy vékony réteget érdekel a „nagy száraz”, esetlegesen dűlős furmint, ami árban szépen kapaszkodik, némileg húzza is magával az alacsonyabbra pozicionált szegmenseket. Ettől függetlenül a borvidéki konszenzust egy egységesebb furmint-prototípus kapcsán egyszerűen nem lehet megspórolni.

Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak, a nem teljesen fájdalommentes megtisztulás megkerülhetetlen. Nemigen van példa arra szerte a világban, hogy egy bor egyszerre a plebszé és az arisztokráciáé is legyen.

Szabó Zoltánról és borairól itt tudhatsz meg többet

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Mi szövi össze a szőlő fürtjeit?

2023. augusztus 16. 04:38

Érdekes jelenségre lettem figyelmes szőlőültetvényemben. Vajon mi lehet, ami összeszövi a szőlő fürtjeit?

Két betegséget egy csapásra!  

2018. május 30. 11:19

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a szőlő az a kultúrnövény, amely a legtöbbet tett hozzá termesztett növényeink közül az emberi kultúrához. Jézus születése előtt 400 évvel Thukydidész görög történetíró már így írt.

Mi okozhatja fehér csomók kialakulását a szőlővesszőkön?

2018. november 29. 15:33

H. Antalné kérdése: A szőlő vesszőin fehér színű, puha csomókat vettem észre. Milyen kártevő okozhatja a vattaszerű képletek kialakulását? Hogyan védekezhetek a károsító ellen?

Mi rágja a szőlőhajtás csúcsát?

2020. május 27. 13:37

A szőlőm friss hajtásvégei úgy néznek ki, mintha megrágta volna valami, de nem sikerült még észrevennem a károsítót. Mi lehet ez, és hogyan védekezzek ellene?