Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Kevesebb csemegeszőlő terem Európában

Kevesebb csemegeszőlő terem Európában

Agrofórum Online

Az EU-n belül Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban szüretelik a csemegeszőlő zömét (93 %).

Az Európai Unió Kína és Irán mellett az egyik legnagyobb csemegeszőlő-termesztő. Az EU-n belül Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban szüretelik a csemegeszőlő zömét (93 %). A jövedelmezőség csökkenése, a termelési költségek emelkedése és a versenyhelyzet fokozódása miatt a termőterület a múlt évtized során visszaesett, a folyamat azonban nem állt meg. A 2014/15-ös (júniustól júniusig tartó) gazdasági évben Olaszországban 20 %-os, Görögországban 8,6 %-os Spanyolországban 8 %-os, Bulgáriában 40,8 %-os Franciaországban 16 %-os, Portugáliában 8,6 %-os és Romániában 5,3 %-os termésmennyiség-csökkenés várható – olvasható a freshplaza.com oldalon.

A gazdasági válság ellenére az elmúlt néhány évben az EU csemegeszőlő-fogyasztása stabilnak mondható (2 millió tonna/év). Legnagyobb mennyiségben az olaszok vásárolják majd Németország, az Egyesült Királyság, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Románia, Portugália, Csehország, Ausztria Bulgária és Szlovákia következik. Annak ellenére, hogy az olasz magot tartalmazó csemegeszőlő-fajták népszerűsége töretlen, a fogyasztók egyre inkább keresik a magnélkülieket. A termelők a keresletet követve megkezdték a fajtáváltást.

Olaszország világviszonylatban a 6. legnagyobb csemegeszőlő-termelő, export tekintetében pedig Kína és az Egyesült Államok után a 3. helyen áll. A termőterületek főként az ország déli részén találhatók. A kereslet változása következtében a fajtahasználat a magnélküliek irányába tolódik (Sugraone, Crimson, Thompson, Centennial, Sublime).

Spanyolországban jelenleg 13 500 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, e tekintetben Murcia, Valencia és Andalusia tartozik a legjelentősebb tartományok közé. Összesen 50 fajta közül választhatnak a termesztők, a legkeresettebbek azonban a következők: Aledo, Ideal, Muscatel, Dominga és a Napoleon. Az összes termésből – a főként Mucia-ban termesztett – magnélküli fajták 30 %-ot képviselnek.

Görögország Olaszország és Spanyolország után az EU 3. legnagyobb csemegeszőlő-előállítója. Legfontosabb termőterületeik Korinthosz (Peloponnészoszi-félsziget), Kavala (Macedonia) és Candia (Kréta) körzetében vannak, melyek összességében 17 000 hektárt tesznek ki. Legnépszerűbb fajták a Sultana és a Victoria.

Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Ismét időszerű az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés

2019. június 19. 09:11

A korábbi évektől eltérően, idén később kezdődött meg hazánkban az amerikai szőlőkabóca lárvakelése. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó FD fitoplazma vektorának jelenleg az L3-as fokozatú lárvái figyelhetők meg Magyarország szőlőtermő vidékein.

Újra támogatják az amerikai szőlőkabóca elleni védekezést

2019. június 19. 08:47

A tárgyévben csak egy kifizetési kérelem nyújtható be, amiben a növényegészségügyi megelőzés és a növényegészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető.

Megújult a badacsonytomaji borászati központ

2019. június 15. 10:47

Az épület elsősorban borászati üzemként működik a jövőben, és emellett bemutatótérként funkcionál, ahol az érdeklődők megismerhetik a borkészítés folyamatát a szőlő feldolgozásától egészen a palackozásig.

Megválasztották az Országház borait

2019. június 15. 08:33

Az olaszrizlingek közül a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2017-es borát választotta ki a zsűri, a furmint kategória legjobbja pedig a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja lett.

Támogatják a szőlőkabóca elleni megelőző védekezést

2019. február 14. 07:46

A támogatás mértéke legfeljebb 12 000 Ft/ha azzal, hogy a támogatás szőlőtermelőnként nem haladhatja meg a 240 000 forintot.

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

2019. április 23. 14:22

A szőlőt dézsmáló madarak távoltartására alkalmazott madárijesztőktől hosszú út vezetett a legújabb technika felhasználásáig. A drónokat 4-5 tagú flottákban használják, olyanok is kaphatók, amelyek ragadozómadár-hangot adnak ki.

Áldás vagy átok - A szőlő szürkerothadása

2018. október 7. 16:57

A szőlő szürkerothadásáért felelős kórokozó kozmopolita, polifág faj. Gazdasági jelentősége igen nagy; bár a szőlő minden zöld részét fertőzheti, elsősorban az éredő fürtök károsításával okoz jelentős kárt. A Botrytis cinerea által okozott tüneteket és a gomba elleni védekezési lehetőségeket foglalja össze a Szerző.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.