Szőlő-Bor

Korábban kezdődött a csabagyöngye szüretelése

MTI

Megkezdték a legkorábbi érésű szőlőfajta, a csabagyöngye szüretelését kedden Ordacsehiben, ezzel a megszokottnál mintegy tíz nappal korábban megkezdődött a szüret Magyarországon és egész Európában is - közölte a Varga Pincészet Kft. az MTI-vel kedden.

A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.

Varga Máté, a pincészet ügyvezetője a közleményben kifejtette: az idén minden korábbinál előbb indult a virágzás, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás, és a korábbi években megszokottnál mintegy tíz nappal előbb kezdődhetett a szüret.

A közlemény szerint Ordacsehiben várhatóan összesen 350 ezer kilogramm szőlőt szüretelnek 38 hektárról, amit több mint 60 termelőtől vásárol meg a pincészet.

A kft. 1993-ban alakult. A 200 hektárnyi szőlőültetvényéből 125 hektár található Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. A vállalkozás feldolgozó üzemmel rendelkezik a Badacsonyi, az Egri és a Tokaj-hegyaljai borvidéken is. A 186 alkalmazottat foglalkoztató cég tavalyi árbevétele 4,6 milliárd forint volt.

Több mint egy évtizede a pincészet értékesíti Magyarországon a legtöbb palackos bort, 2017-ben 15,5 milliót.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Ne feledjék a szőlőszüret utáni lemosó permetezéseket! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 20. 15:10

Tart még a szőlőszüret, de a lisztharmat áttelelését biztosító kazmotéciumok képződése felgyorsult, így a fürtök leszedése után el kell végezni a lemosó permetezéseket, főként az érzékeny fajtákban.

Milyen zöldmunkát kell a szőlőben végezni?

2020. július 13. 07:11

Mikor és miért kell a szőlő csonkázását, hónaljazását elvégezni? Mi a haszna?

Mire figyelmeztetnek a szőlőmetszéskor látható tünetek?

2020. január 28. 09:45

S. Soma: Érdemes-e a szőlő téli metszésekor alaposabban szemügyre venni a növényt? Vannak-e olyan árulkodó jelek, amelyek megkönnyíthetik vagy előkészíthetik a szőlő növényvédelmét?

Hagyományos és biológiai védekezéssel a szürkepenész ellen

2023. július 6. 12:39

A szőlő és bortermelésben mindig nagy hangsúlyt kap az évjárat szerepe. Vannak kimagaslóan jó évjáratok és kevésbé emlékezetesek.