23℃ 14℃
július 11. Nóra, Lili, Nelli, Benedek
Szőlő-Bor

Lassabb érés – jobb bor

Agrofórum Online

A szőlőérés lassítása javíthatja a bogyók borászati értékét. A borszőlő meglehetősen kényes - legalábbis ha a környezetéről van szó.

Az egyre gyakrabban jelentkező aszályos időszakok és hőhullámok a termés korábbi beérését eredményezik. Így azonban korlátozódik a jó borászati alapanyagként szolgáló bogyó kedvező beltartalmi tulajdonságainak kialakulása. Ezek a hátráltató tényezők várhatóan csak fokozódni fognak majd a klímaváltozás előrehaladtával.

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

A szőlő érése során cukrok és különböző, az adott fajtára jellemző aroma-, és ízanyagok halmozódnak fel. Azonban magas hőmérséklet hatására a bogyók gyorsabban érnek, és a kívánt aromatika nem képes megfelelően kialakulni – végül a folyamat végére silányabb borok tesznek pontot.

Az éghajlatváltozás borminőségre gyakorolt ​​negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében a tudósok különböző módszereket teszteltek a szőlőkben. Korábbi kutatások szerint a termésritkítás hozzájárul a gyorsabb terméséréshez, míg a vegetációs időszak előrehaladtával folytatott intenzívebb öntözés lassítja a folyamatot.

A vizsgálatok alapját egy, a San Joaquin-völgyben (Kalifornia) telepített Cabernet Sauvignon állomány képezte. A kísérlet során a gyümölcsritkítás és öntözés; csak öntözés; csak gyümölcsritkítás; valamint öntözés és ritkítás elhagyása hatásait vizsgálták. A termésérés időszaka alatt folyamatosan vizsgálták a bogyók kémiai összetételét. A leggyorsabb cukorakkumulációt a (kizárólag) ritkított szőlők esetében figyelték meg. Azonban leglassúbbnak az öntözött és ritkított állomány érése bizonyult.

A tudósok megállapították, hogy az éréslassítás hatására csökkent a vegetális ízjegyekért felelős anyagok (aldehidek és 2-izobutil-3-metoxipirazin) mennyisége, viszont nőtt a kellemes, gyümölcsös-florális jegyekért felelős norizoprenoid és terpének aránya.

A hosszabb érlelési idő javította a borszőlő minőségét – magyarázták a kutatók, de ezeket az stratégiákat több éven keresztül szükséges tesztelni, mielőtt bevezetésre kerülnének a gyakorlatban.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210630091404.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Wine Australia: népszerűsíteni kell a borászati ágazatot

2020. április 12. 09:38

A munkaerőhiány miatt nagyon fontos feladat, hogy a fiatalok előtt ne csak fogyasztói szempontokból népszerűsítsék az ágazatot.

Bikák és csillagok

2021. szeptember 25. 08:35

Gál Tiborral, a Gál Tibor Pincészet vezetőjével beszélgettünk.

Lehetséges egész évben csak rézgáliccal permetezni a szőlőt?

2023. szeptember 14. 04:40

Kérdésem az lenne, hogy rézgáliccal lehet-e permetezni egész évben? A következő évben szeretném kizárólag ezt használni.

Szürkepenész – hogyan védekezzünk a kórokozó ellen szőlőben?

2021. július 15. 06:50

A szürkepenész (Botrytis cinerea) egy széles tápnövény körrel rendelkező kórokozó, mely elsősorban a szőlőtermesztésben, valamint a dísznövény termesztésben okoz jelentős problémákat. A kórokozó élő és elhalt növényrészeken egyaránt képes áttelelni.