Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Lassabb érés – jobb bor

Lassabb érés – jobb bor

Agrofórum Online

A szőlőérés lassítása javíthatja a bogyók borászati értékét. A borszőlő meglehetősen kényes - legalábbis ha a környezetéről van szó.

Az egyre gyakrabban jelentkező aszályos időszakok és hőhullámok a termés korábbi beérését eredményezik. Így azonban korlátozódik a jó borászati alapanyagként szolgáló bogyó kedvező beltartalmi tulajdonságainak kialakulása. Ezek a hátráltató tényezők várhatóan csak fokozódni fognak majd a klímaváltozás előrehaladtával.

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

A szőlő érése során cukrok és különböző, az adott fajtára jellemző aroma-, és ízanyagok halmozódnak fel. Azonban magas hőmérséklet hatására a bogyók gyorsabban érnek, és a kívánt aromatika nem képes megfelelően kialakulni – végül a folyamat végére silányabb borok tesznek pontot.

Az éghajlatváltozás borminőségre gyakorolt ​​negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében a tudósok különböző módszereket teszteltek a szőlőkben. Korábbi kutatások szerint a termésritkítás hozzájárul a gyorsabb terméséréshez, míg a vegetációs időszak előrehaladtával folytatott intenzívebb öntözés lassítja a folyamatot.

A vizsgálatok alapját egy, a San Joaquin-völgyben (Kalifornia) telepített Cabernet Sauvignon állomány képezte. A kísérlet során a gyümölcsritkítás és öntözés; csak öntözés; csak gyümölcsritkítás; valamint öntözés és ritkítás elhagyása hatásait vizsgálták. A termésérés időszaka alatt folyamatosan vizsgálták a bogyók kémiai összetételét. A leggyorsabb cukorakkumulációt a (kizárólag) ritkított szőlők esetében figyelték meg. Azonban leglassúbbnak az öntözött és ritkított állomány érése bizonyult.

A tudósok megállapították, hogy az éréslassítás hatására csökkent a vegetális ízjegyekért felelős anyagok (aldehidek és 2-izobutil-3-metoxipirazin) mennyisége, viszont nőtt a kellemes, gyümölcsös-florális jegyekért felelős norizoprenoid és terpének aránya.

A hosszabb érlelési idő javította a borszőlő minőségét – magyarázták a kutatók, de ezeket az stratégiákat több éven keresztül szükséges tesztelni, mielőtt bevezetésre kerülnének a gyakorlatban.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210630091404.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

Arany termett a Mátraalján

2023. április 10. 07:34

„Késői szüretelésű nagy fehérborok jegyeit magán hordozza, de mindemellett friss, fickándozó, gyümölcsös.” Így jellemezte Maróti Attila a Zenit borát, amely aranyat hozott számára fehérbor kategóriában, a Syngenta borversenyén.

Móron májusban kötelező az ezerjó

2021. május 26. 07:37

Rendkívül sokféle arca van az ezerjónak, lehet a megszokott mellett pezsgők, vagy akár kései szüretelésű édes borok alapja is.

Mivel tudom megakadályozni a lisztharmat fertőzését a szőlőnél?

2023. június 28. 04:38

Házikertben a szőlőn megjelent a lisztharmat. Az utolsó permetezésem ellene 06.15-én volt Topas+Ridomil Gold+Thiovit kombinációval. A fertőzést mivel tudom blokkolni? A felszívódó szernek 10 nap után nem kellene hosszabb védelmet nyújtani?

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.