Szőlő-Bor

Marselan: a kínai borok emblematikus szőlőfajtája lehet?

Agrofórum Online

Szakértők szerint a marselan, ez a kevésbé ismert francia szőlőfajta lehet a kínai borászat zászlóshajója.

A fajta mintegy 60 évvel ezelőtt került kialakításra Paul Truel professzor keze munkája nyomán, mint a cabernet sauvignon és a grenache keresztezése – olvasható a decanter.com-on. A cél egy olyan fajta kialakítása volt, amely a cabernet sauvignon-hoz hasonlóan ízletes, ugyanakkor a grenache-nak megfelelő hőtoleranciával bír Languedoc régióban. A nevét egy helyi, mediterrán partvidéki faluról, Marseillanról kapta. A fajta termőterülete immár bőven francia határokon túl kígyózik, beleértve Argentínát, Brazíliát, Spanyolországot és az Egyesült Államokat is, de hazáján kívül a legnagyobb területen Kínában található meg.

A szőlőt először 2001-ben telepítették kínai ültetvényeken, 15 másik francia szőlőfajtával együtt, a két kormány által kezdeményezett Domaine Franco Chinois borászati ​​együttműködésnek köszönhetően, a hebei Huailai régióban. A mindössze 2,75 ha-ral induló marselan alatt mára csaknem százszorosára, több mint 260 hektárra duzzadt a termőterület és gyors ütemben terjeszkedik az ország több nagy borvidékén, többek között Xinjiang, Gansu és Ningxia területén.

„A szőlő élénk lila színű, friss és aromás érett gyümölcsöket és cabernet-et idéző mentás karakterrel jellemezhető” – mondta Li professzor, a Domaine Franco Chinois volt főborásza. Hozzátette, hogy a szőlő jó terméspotenciállal rendelkezik nagy fürtjeinek és apró bogyóméretének köszönhetően. A betegségekkel szembeni ellenálló képességének köszönhetően Kína rendkívül változatos borvidékein is jól telepíthető. A cabernet-hez hasonlóan lassan érik. A fajtából készített borok általában jól kiegyensúlyozottak, mérsékelt tanninnal és testtel, gazdag vörös, valamint fekete gyümölcsös jegyekkel, virágos és növényi fűszerekkel jellemezhetők. Noha a cabernet sauvignon továbbra is a kínai borvidékek vezető fajtája, a marselan alapú tiszta borok és házasítások egyaránt megkezdték minőségi potenciáljuk bemutatását.

A jelentős díjak sorából kiemelve egyet: 2017-ben a Grace Vineyard által bemutatott Tasya’s Reserve Marselan 2015 elnyerte a Decanter Asia Wine Awards (DAWA) fődíját.

Forrás: https://www.decanter.com/learn/chinese-wine-grape-signature-variety-305630/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

Újragondolt hagyományok a Badacsonyi borvidéken

2022. március 12. 05:36

Ezúttal a Badacsonyi borvidéken jártunk, ahol beszélgetőtársunk Laposa Bence volt.

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

2018. szeptember 19. 10:15

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.

A Dóka Éva Pincészete és a Zalai borvidék

2020. február 17. 04:38

Összefogtak a borvidék borászai és életre hívták a zalai zászlósbor kezdeményezést. Az idén tavasszal bemutatkozó cuvée neve egyelőre még titok, de júniusban már kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.