Szőlő-Bor

Marselan: a kínai borok emblematikus szőlőfajtája lehet?

Agrofórum Online

Szakértők szerint a marselan, ez a kevésbé ismert francia szőlőfajta lehet a kínai borászat zászlóshajója.

A fajta mintegy 60 évvel ezelőtt került kialakításra Paul Truel professzor keze munkája nyomán, mint a cabernet sauvignon és a grenache keresztezése – olvasható a decanter.com-on. A cél egy olyan fajta kialakítása volt, amely a cabernet sauvignon-hoz hasonlóan ízletes, ugyanakkor a grenache-nak megfelelő hőtoleranciával bír Languedoc régióban. A nevét egy helyi, mediterrán partvidéki faluról, Marseillanról kapta. A fajta termőterülete immár bőven francia határokon túl kígyózik, beleértve Argentínát, Brazíliát, Spanyolországot és az Egyesült Államokat is, de hazáján kívül a legnagyobb területen Kínában található meg.

A szőlőt először 2001-ben telepítették kínai ültetvényeken, 15 másik francia szőlőfajtával együtt, a két kormány által kezdeményezett Domaine Franco Chinois borászati ​​együttműködésnek köszönhetően, a hebei Huailai régióban. A mindössze 2,75 ha-ral induló marselan alatt mára csaknem százszorosára, több mint 260 hektárra duzzadt a termőterület és gyors ütemben terjeszkedik az ország több nagy borvidékén, többek között Xinjiang, Gansu és Ningxia területén.

„A szőlő élénk lila színű, friss és aromás érett gyümölcsöket és cabernet-et idéző mentás karakterrel jellemezhető” – mondta Li professzor, a Domaine Franco Chinois volt főborásza. Hozzátette, hogy a szőlő jó terméspotenciállal rendelkezik nagy fürtjeinek és apró bogyóméretének köszönhetően. A betegségekkel szembeni ellenálló képességének köszönhetően Kína rendkívül változatos borvidékein is jól telepíthető. A cabernet-hez hasonlóan lassan érik. A fajtából készített borok általában jól kiegyensúlyozottak, mérsékelt tanninnal és testtel, gazdag vörös, valamint fekete gyümölcsös jegyekkel, virágos és növényi fűszerekkel jellemezhetők. Noha a cabernet sauvignon továbbra is a kínai borvidékek vezető fajtája, a marselan alapú tiszta borok és házasítások egyaránt megkezdték minőségi potenciáljuk bemutatását.

A jelentős díjak sorából kiemelve egyet: 2017-ben a Grace Vineyard által bemutatott Tasya’s Reserve Marselan 2015 elnyerte a Decanter Asia Wine Awards (DAWA) fődíját.

Forrás: https://www.decanter.com/learn/chinese-wine-grape-signature-variety-305630/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21. 12:37

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

IVIFHO – 2018 Stuttgartban, az innováció fellegvárában

2018. október 2. 07:22

November első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyitja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában.

A szőlő generatív szervei és gazdasági hasznuk (1) - A rügyek és a virágzat fejlődése

2018. október 8. 13:51

A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.