8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Szőlő-Bor

Milyen borra számíthatunk idén?

Agrofórum Online

Az időjárás nem kedvezett egyes borvidékeknek az idei évben, de vannak szerencsés kivételek, így a kiesés részben kompenzálható lesz.

Az elmúlt hónapok időjárása az ország számos pontján okozott problémákat a borászoknak. Elsősorban a fagy- és jégkárok, illetve a szokatlanul csapadékos augusztusi időjárás okolható azért, hogy várhatóan átlag alatti lesz az ide bortermésünk. Vannak ugyanakkor olyan területek is, melyeket megkímélt az extrém időjárás. A Mátrai borvidék például szerencsés elhelyezkedésének köszönhetően pozitív várakozásokkal tekint a 2016-os évjáratra: az itt található Dubicz Borászat és Szőlőbirtok előrejelzése szerint például akár kétszer annyi, jó minőségű szőlőt is szüretelhetnek idén, mint a tavalyi, kifejezetten aszályos évben.

Általánosságban elmondható, hogy a bortermelők számára az idei év komoly időjárási kihívásokat tartogatott. Elsősorban a Dunántúli területek szenvedtek el komoly veszteségeket, ahol a fagykárok és a csapadékos augusztus gyakorlatilag ellehetetlenített borászatokat: egyes extrém esetekben szinte a teljes termés látta a kárát az időjárási viszontagságoknak.

Mindeközben a keleti és a déli borvidékeken kifejezetten jó termés várható mennyiségi és minőségi szempontok alapján is. Az előzetes becslések azt mutatják, hogy noha 15-20 százalékos lehet a veszteség a problémás területeken, azonban a szerencsésebb borvidékekből érkező többlettermelés mindezt majdnem teljesen kompenzálhatja majd. Ennek eredményeként előreláthatóan nem lesz olyan bortípus, melyből komolyabb hiány lesz 2017-ben. A tokaji, az egri, vagy például a villányi borvidéken megfelelő termés várható, de olyan terület is akad, melynek kifejezetten pozitív várakozásai vannak a 2016-os borokkal kapcsolatban.

A Mátrai borvidéket különleges elhelyezkedésének köszönhetően – a Mátra déli oldalán, a hegység által nyújtott védelem miatt – lényegében minden természeti csapás elkerülte az idei évben, az időjárási körülmények pedig – átlaghőmérséklet, csapadékmennyiség, napos órák száma – kifejezetten jól alakultak a térségben. Ennek következményeként az innen származó boroknak nem csupán a minősége lesz kiváló, de mennyiségi problémáktól sem kell tartani. Sőt, a Mátrai borvidék egyik borászatánál, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtoknál komoly eredményeket várnak: kétszeresére nőtt az idén szüretelt szőlőmennyiség.

„A 2016-os tételeink minőségben mindenképpen elérik a tavalyi szintet, amikor elsősorban mennyiségi problémáink voltak, mivel az aszály nem kímélte a szőlőinket. Nagy szerencsénk volt az idén, hiszen a jégverések és az egyéb extrém időjárási körülmények elkerültek minket, így a Mátrai borok is hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy az esetlegesen kieső mennyiséget pótolni lehessen. Ami a mi borászatunkat illeti: az Irsai Olivér fehérborunkból például a tavalyihoz képest kétszeres mennyiséget tervezünk palackozni. A borászatunk növekedése egyébként is dinamikus: a 2014-es évjáratból 50.000, az egy évvel későbbi, a 2015-ös évjáratból pedig már 100.000 palackkal számolunk összességében. A kifejezetten pozitív előjelű 2016-os évjáratra ambiciózusan tekintünk, hiszen 200.000 palackot tűztünk ki célul” – mondta el véleményét Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok képviseletében.

Összességében tehát az idei évben minimálisan csökkenhet ugyan a hazai bortermelés mennyisége, de számottevő hiány nem várható semelyik fajtából, bizonyos szerencsésebb területekről pedig, mint amilyen a Mátrai borvidék is, kifejezetten magas minőségű borokra számíthatnak a vásárlók az elkövetkező időszakban.

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 110 éves múlttal és 123 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkező, kiemelten fehérborokkal foglalkozó pincészet. A Mátrai borvidék nagyszerű adottságait és a legmodernebb technológiát ötvözve, kiváló ár-érték arányú friss, illatos, könnyed boraik mellett, magas beltartalmú reduktív fehérborokat, valamint hordóban erjesztett és érlelt testesebb borkülönlegességeket is kínálnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Idén is sok bor készülhet

2019. június 3. 10:33

Az elmúlt tíz évben nem készült annyi bor Európában, mint tavaly, a szakemberek az idén is jelentős mennyiségre számítanak.

Magyar borok is nyertek a Decanter World Wine Awards borversenyen

2019. május 28. 16:02

A zsűri platinaéremmel jutalmazta a Holdvölgy 2012-es Culture 6 puttonyos Tokaji Aszúját, a Béres Szőlőbirtok 2012-es 6 puttonyos Tokaji Aszúját és a szintén tokaji Juliet Victor 2016-os Édes Szamorodniját.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.