11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Szőlő-Bor

Milyen borra számíthatunk idén?

Agrofórum Online

Az időjárás nem kedvezett egyes borvidékeknek az idei évben, de vannak szerencsés kivételek, így a kiesés részben kompenzálható lesz.

Az elmúlt hónapok időjárása az ország számos pontján okozott problémákat a borászoknak. Elsősorban a fagy- és jégkárok, illetve a szokatlanul csapadékos augusztusi időjárás okolható azért, hogy várhatóan átlag alatti lesz az ide bortermésünk. Vannak ugyanakkor olyan területek is, melyeket megkímélt az extrém időjárás. A Mátrai borvidék például szerencsés elhelyezkedésének köszönhetően pozitív várakozásokkal tekint a 2016-os évjáratra: az itt található Dubicz Borászat és Szőlőbirtok előrejelzése szerint például akár kétszer annyi, jó minőségű szőlőt is szüretelhetnek idén, mint a tavalyi, kifejezetten aszályos évben.

Általánosságban elmondható, hogy a bortermelők számára az idei év komoly időjárási kihívásokat tartogatott. Elsősorban a Dunántúli területek szenvedtek el komoly veszteségeket, ahol a fagykárok és a csapadékos augusztus gyakorlatilag ellehetetlenített borászatokat: egyes extrém esetekben szinte a teljes termés látta a kárát az időjárási viszontagságoknak.

Mindeközben a keleti és a déli borvidékeken kifejezetten jó termés várható mennyiségi és minőségi szempontok alapján is. Az előzetes becslések azt mutatják, hogy noha 15-20 százalékos lehet a veszteség a problémás területeken, azonban a szerencsésebb borvidékekből érkező többlettermelés mindezt majdnem teljesen kompenzálhatja majd. Ennek eredményeként előreláthatóan nem lesz olyan bortípus, melyből komolyabb hiány lesz 2017-ben. A tokaji, az egri, vagy például a villányi borvidéken megfelelő termés várható, de olyan terület is akad, melynek kifejezetten pozitív várakozásai vannak a 2016-os borokkal kapcsolatban.

A Mátrai borvidéket különleges elhelyezkedésének köszönhetően – a Mátra déli oldalán, a hegység által nyújtott védelem miatt – lényegében minden természeti csapás elkerülte az idei évben, az időjárási körülmények pedig – átlaghőmérséklet, csapadékmennyiség, napos órák száma – kifejezetten jól alakultak a térségben. Ennek következményeként az innen származó boroknak nem csupán a minősége lesz kiváló, de mennyiségi problémáktól sem kell tartani. Sőt, a Mátrai borvidék egyik borászatánál, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtoknál komoly eredményeket várnak: kétszeresére nőtt az idén szüretelt szőlőmennyiség.

„A 2016-os tételeink minőségben mindenképpen elérik a tavalyi szintet, amikor elsősorban mennyiségi problémáink voltak, mivel az aszály nem kímélte a szőlőinket. Nagy szerencsénk volt az idén, hiszen a jégverések és az egyéb extrém időjárási körülmények elkerültek minket, így a Mátrai borok is hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy az esetlegesen kieső mennyiséget pótolni lehessen. Ami a mi borászatunkat illeti: az Irsai Olivér fehérborunkból például a tavalyihoz képest kétszeres mennyiséget tervezünk palackozni. A borászatunk növekedése egyébként is dinamikus: a 2014-es évjáratból 50.000, az egy évvel későbbi, a 2015-ös évjáratból pedig már 100.000 palackkal számolunk összességében. A kifejezetten pozitív előjelű 2016-os évjáratra ambiciózusan tekintünk, hiszen 200.000 palackot tűztünk ki célul” – mondta el véleményét Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok képviseletében.

Összességében tehát az idei évben minimálisan csökkenhet ugyan a hazai bortermelés mennyisége, de számottevő hiány nem várható semelyik fajtából, bizonyos szerencsésebb területekről pedig, mint amilyen a Mátrai borvidék is, kifejezetten magas minőségű borokra számíthatnak a vásárlók az elkövetkező időszakban.

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 110 éves múlttal és 123 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkező, kiemelten fehérborokkal foglalkozó pincészet. A Mátrai borvidék nagyszerű adottságait és a legmodernebb technológiát ötvözve, kiváló ár-érték arányú friss, illatos, könnyed boraik mellett, magas beltartalmú reduktív fehérborokat, valamint hordóban erjesztett és érlelt testesebb borkülönlegességeket is kínálnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Szívszorító látvány: így ömlik ki 50 ezer liter bor

2020. szeptember 30. 10:02

Egy 50 000 literes bortartály adta meg magát és hatalmas vörösbor áradatot okozott a Bodegas Vitivinos területén.

Furmint, Fülöp, Füleky és Acetánia, vagyis kiruccanás Bodrogkeresztúrra 

2022. március 6. 10:27

Alig pár hónapja jártam Bodrogkeresztúron, most mégis ismét ide vezetett az utam, a Tokaj-Hegyalja egyik csodás kis településére. Visszatérésem oka roppant egyszerű volt: a legutóbbi látogatás ráébresztett, hogy mennyi- de mennyi minden van itt, amit még látnom kell. Ezúttal két határozott úticélom is volt: az egyik a Füleky pincészet, a másik pedig az Acetánia, az ecetmúzeum.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.