Szőlő-Bor

Modern borok ősi génállományú szőlőfajtákból

Syngenta Blog

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

A szerző arra alapozza állítását, hogy a genetikai vizsgálatok szerint a szőlőfajta DNS-e „gyakorlatilag minden egyes nukleotidjában megegyezik a majd egy évezreddel korábbi ősével.”

Valójában az történt, hogy a kutatók 28-féle szőlőmagot gyűjtöttek össze Franciaország kilenc ókori régészeti lelőhelyéről. Bebizonyosodott, hogy a magok 2500 évvel ezelőtt kerültek a földbe. Ezután genetikai elemzésnek vetették alá a magokat, és összehasonlították őket a modern szőlőfajtákkal. A 28 ősi mag mindegyike genetikailag rokonságban állt a ma termesztett szőlővel.

Így például Franciaországban, a Jura megyében termő Savagnin blanc, vagy a Pinot noir genetikai szempontból rokonai azoknak, amelyekből már a Római Birodalom idején is bort készítettek.

De még a termesztett szőlők sem fagytak be egy időkapszulába, mivel tudjuk, hogy a természetben minden változik. És amint a környezet változott a szőlőfajták körül, két évezred alatt ezek a hatások nem hagyták változatlanul a génállományt sem. Gondoljunk csak a mutációk sorára, vagy arra, hogy a háziasított szőlőfajták mennyivel érzékenyebbek, mint a vad őseik.

A háziasított szőlőfajták is változnak, bár a legnagyobb különbséget a borászat fejlődése okozza. Ugyan sok modern szőlőfajta genetikailag hasonló az őseihez, évezredek alatt nagyot változtak az erjesztési, palackozási és tárolási technikák. Annak idején például nem hordóban, hanem amforában szállították a bort a Földközi-tengeren keresztül, Máté evangéliumában pedig azt olvassuk: „Új bort sem töltenek régi tömlőbe, mert a tömlő szétreped: a bor is kiömlik, a tömlő is elpusztul; hanem az új bort új tömlőbe töltik, és akkor mindkettő megmarad.”

Szóval, ha változott a borkészítés technológiája, nyilván változott az azonos fajtájú szőlőből készült bor íze is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Szőlő tápanyagellátás a hatékonyság jegyében

2022. április 20. 14:00

A növények igényének megfelelő okszerű tápanyagutánpótlás szerepe soha nem volt ilyen időszerű, mint napjainkban.

Rézzel vagy anélkül?

2020. július 27. 08:47

A RELACS projekt rézkiváltást célzó kísérletének első eredményei a szőlő növényvédelmében.

Az Etyek-Budai borvidék és talaja

2022. november 18. 08:36

Az Etyek-Budai borvidék klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 Celsius-fok körül van. Az intenzív légmozgás ugyancsak hűti a nyári melegben felhevült szőlőnövényt, ezzel biztosítva a hosszabb tenyészidőszakot.

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

2022. augusztus 26. 10:39

Idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.