Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

Syngenta Blog

Holdbéli tájhoz hasonlít a Kanári-szigetek egyik tagjának, Lanzaroténak jó része. Itt máig annyira erős a vulkáni tevékenység, hogy vannak helyek a Timanfaya Nemzeti Parkban, ahol a turistalátványosságként szénacsomót dobnak egy-két méter mély üregekbe, amelyek ott azonnal lángra kapnak. És a vulkanikus hegyek oldalában szőlőtermesztés folyik.

De ezek a vulkanikus hegyek nem olyanok, mint a Balaton-felvidék. Itt még láván és hamun jár-kél az ember, aztán egyszer csak egy fura szőlőskertbe botlik. Félkör alakú falak ölelésében vannak a szőlőtövek.

Ez azt követően alakult ki, hogy 1730-1736. között ismétlődő vulkanikus kitörések hamuval és lávával borították a sziget földjét, nagyrészt megsemmisítve a mezőgazdaságot.

Ám a helyi borászok azt találták ki, hogy kráter-szerű üregeket (hoyos vagy gerias) létrehozva, a hamu rétegei alá, mélyen a talajba ültetik a szőlőt. A tengerre néző oldalt lávakőből készült alacsony, félkör alakú falakkal (zocos) kerítik. Ez megvédi a növényt az Atlanti-óceán szárító szeleitől. Minden szőlő egy önálló, privát kráterben növekszik, és egyes helyeken a kráter akár 30 méter széles és 15 méter mély is lehet. A vastag hamuréteg nyáron nem engedi kiszáradni a termőtalajt, a szőlő gyökerei biztonságban vannak a tápanyagban gazdag altalajban. Eközben a táj magas hősége lehetővé teszi, hogy a szőlő cukorfoka magas, zamata csábító legyen.

A sziget borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.

11 millió palack: ennyi magyar bort exportált a Lidl tavaly

2019. szeptember 13. 09:21

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg. Az Expo célja – a kormányzati törekvésekkel összhangban – a hazai borexport elősegítése, támogatása, ami megoldást jelenthet a hazai borászatok számára is az egyre nehezedő külpiaci értékesítésben.

2,5 milliárd forintot kapnak a szőlőtermelők

2019. szeptember 9. 08:33

Csak a Kunsági borvidéken mintegy 1900 hektáron 931 termelő döntött a zöldszüret mellett, így 270-280 ezer mázsával csökkent a várható szőlőtermés a vidéken.

Fantasztikus magyar sikerek az év utolsó nagy nemzetközi borversenyén

2019. szeptember 6. 14:45

A legtöbb aranyat a magyar pincészetek közül ezúttal is a Varga szerezte, de mellettük több hazai pincészet is kiemelkedően szerepelt.

3,5 milliárd forinttal támogatják a minőségi borok értékesítését

2019. szeptember 6. 08:03

A magyar borászatok az európai borok között sokszínűségükkel tűnnek ki, a Kárpát-medencében pedig csodálatosak az adottságok a bortermelésre.

Két betegséget egy csapásra!  

2018. május 30. 11:19

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a szőlő az a kultúrnövény, amely a legtöbbet tett hozzá termesztett növényeink közül az emberi kultúrához. Jézus születése előtt 400 évvel Thukydidész görög történetíró már így írt.

Foglalkoztatási felmérés készül a szőlő-bor ágazatban

2019. február 25. 09:35

A kérdőív kitöltése név nélkül történik, a felmérés technikai hátterét, az információk rendszerezését az AKI adja.

Csökkennek a hazai borászatok adminisztratív terhei

2018. augusztus 4. 11:07

A július végén életbe lépett változásoknak köszönhetően többek közt egyszerűsödik a melléktermékek felhasználásáról és az ültetvények megújításához igényelhető támogatásról szóló szabályozás.