15℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Szőlő-Bor

Nem lesz tokaji bora a Varga Pincészetnek

MTI

Mintegy 14,7 millió palack bort értékesít Magyarországon a Varga Pincészet Kft. az idén, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyival. Jövőre a palackozó kapacitását 40 százalékkal, óránként 10 ezerről 14 ezer palackra emeli - közölte a pincészet egyik tulajdonosa.

Varga Péter elmondta, hogy a 300 millió forintot meghaladó uniós támogatás és hasonló összegű kamattámogatott hitel segítségével fejlesztett új palackozó létszámigénye mintegy harmadával csökken, a minőségbiztonság emelkedik, az átállási idők csökkenése miatt is nő a cég termelőkapacitása.

Hozzátette: 2019-ben megszüntetik az olaszliszkai pincészetet, illetve a szerencsi palackozót, és nem forgalmaznak a jövőben tokaji borokat, a tartályokat pedig Feldebrőre telepítik. A tulajdonos szerint a fejlődés fő iránya a prémiumborok felé mutat, ahol az elkövetkező években hasonló meghatározó szerepre törekednek, mint a közepes árszegmensben.

A pincészet idén félmillió kilogrammal meghaladva a tavalyi mennyiséget, 21 millió kilogramm szőlőt dolgoz fel. Ebből az Egri borvidékről 8,5 millió kilogramm, a Balatoni Borrégióból pedig 12 millió származik, a tavalyi évvel ellentétben 2018-ban Tokajból nem vásároltak fel szőlőt. A borkészítésben a kékszőlő aránya 11,4 millió kilogrammot, a fehérszőlőé 9,6 millió kilogrammot tesz ki.

A tulajdonos közölte, hogy a pincészet árbevétele 2017-ben és 2016-ban is 4,6 milliárd forintot tett ki, a kft. idén 9-10 százalékkal emelte árait, ezért az árbevétel növekedéssel nem számolnak, ugyanakkor 2019-ben 5 százalékos bővülés már reális lehet. A cég adózott eredménye tavaly meghaladta a 320 millió forintot, 2016-ban több mint 154 millió forint volt. Jelenleg 186 embert foglalkoztatnak.

A Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, 200 hektár szőlőültetvényük van országszerte, ebből 125 hektár Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. A feldolgozóüzemek a Badacsonyi, Egri és Tokaj-hegyaljai borvidéken vannak. Az elmúlt években bekövetkezett 50 százalékos forgalomnövekedésre reagálva a pincészet 8,5 millió literrel növelte a badacsonyörsi és feldebrői tárolótereit, 1800 négyzetméterrel a raktárkapacitását.

(Borítókép: Varga Pincészet Kft. Facebook oldala)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23. 04:36

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.

IVIFHO – 2018 Stuttgartban, az innováció fellegvárában

2018. október 2. 07:22

November első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyitja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: károsít az almamoly és a lisztharmat

2022. június 29. 10:12

A rovarkártevőknek kedvez ez az időjárás, egyedül az általános levéltetű fertőzöttség csökkent minimálisra.

Hamarosan indul a villányi kékszőlőfajták szüretelése

2020. augusztus 25. 10:02

Villány jellegzetessége a kékoportó, amelyet mintegy 330 hektáron termesztenek, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében is bizakodók.