Szőlő-Bor

Nincs veszélyben az osztrákok különleges bora

Agrofórum Online

Simone Schmiedtbauer és Christian Sagartz EP-képviselők kijelentései aggodalomra adnak okot az osztrák Uhudler borral kapcsolatban. Álláspontjuk szerint az Uhudlerre vonatkozó eddigi osztrák mentességet már nem lehetne figyelembe venni.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Európa Tanács között a közös agrárpolitikáról folytatott háromoldalú tárgyalások részeként a Vitis Labrusca, azaz Uhudler termesztési területeit is újra megvitatják. Egyesek a Vitis Labrusca különleges helyzetének teljes eltávolítását támogatják – számolt be az osztrák Bauern Zeitung.

Simone Schmiedtbauer kijelentette: „Az Uhudler nincs veszélyben, mert gyümölcsborként forgalmazható, függetlenül az EU közös agrárpolitikájától.” A gyümölcsborok forgalmazása nemzeti hatáskörbe tartozik. „A legtöbb szőlő, amelyből az Uhudler készül, az egész EU-ban szőlőtermesztésre engedélyezett, de nem mindegyik összetevő. Gyümölcsborként folytatható az Uhudler gyártása” – tette hozzá.

Kép: uhudlerland.at

Az uhudler az úgynvezett direkt termő szőlőfajtákból, így például Noah-ból, Othellóból, Izabellából, Jacquez-ből, Clintonból, Herbémont-ból készített borfajta Dél-Burgenlandban. Íze gyümölcsös, leginkább eper és úgynevezett labruska, amely a direkt termő fajtákra jellemző. Az Uhudler többnyire cuvée bor. Az elnevezés a helyi legenda szerint onnan ered, hogy egy borozgatásból hazatérő férjnek mondta a következőket a felesége: úgy nézel ki, mint az uhu. A férj ehhez nem tett mást, mint uhudlert iszogatott.

Az Uhudlert előállító vidék központjának számító Heiligenbrunnban száz éve eresztettek gyökeret a filoxérának és több más betegségnek is ellenálló, az uhudler alapanyagául szolgáló amerikai direkttermő szőlőfajták. Ezekből Európában, így Ausztriában is, a megszokottnál magasabb metanol tartalma miatt sokáig tilos volt bort készíteni. A metanol miatt feltételezték ugyanis, hogy e szőlő fogyasztása elbutulást, illetve akár vakságot okozhat. A kutatások azonban ezt nem igazolták egyértelműen, szakértők szerint ez a metanoltartalom nem jelent egészségügyi kockázatot. De ennek ellenére rendszeresen felmerül, hogy az Uhudler előállításának betiltása. Az ausztriai Heiligenbrunnban és nyolc környező településen engedélyezték ennek a bornak az előállítását. A környék 25 hektárnyi szőlőjének mintegy harmada direkttermő fajta. Mintegy 120 borász évente 70-80 ezer liter Uhudlert készít részben saját fogyasztásra, részben pedig értékesítésre.

Magyarországon ismert direkt termő fajta volt korábban, főleg az 1900-as évek első felében a nova szőlőfajta. A filoxéria 1800-as évek végén történt pusztítása után terjedt el. A szegény ember szőlőjének is nevezték a novát. A korabeli mondás szerint: „A nova a szegények bora; ha nem lenne nova, nem innánk soha.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Kedvező a termelőknek az új borszabályozás

2020. március 9. 12:02

A piaci és technológiai folyamatok rendkívül felgyorsultak, de a tervezett új borszabályozás jobb feltételeket biztosít az értékesítéshez és csökkenti az adminisztrációs terheket.

Kihirdették a Magyar Bor Nagydíj győzteseit

2023. január 4. 09:03

A verseny történetében első alkalommal kerül a díj Pannonhalmára, ugyanakkor Villány már a negyedik elismerést gyűjti be.

Elkezdődött a szüret a Villányi borvidéken

2020. augusztus 14. 12:26

Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret Villány környékén is.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.