Szőlő-Bor

Nyilvános a 2018. évi borszőlő átlagár előrejelzés

MTI

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közzétette honlapján a 2018. évi szüretre vonatkozó borszőlő átlagár előrejelzését - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

A várható szüreti árakra vonatkozó előrejelzés része annak az intézkedéscsomagnak, amelyet a HNT a szüreti feszültségek megelőzése érdekében léptetett életbe. A szőlész-borász szakmai önkormányzat hangsúlyozza, hogy az intézkedések célja a szőlőpiac átláthatóságának növelése, a termelők és a felvásárlói oldal közötti hosszú távú szerződéses viszonyok kialakítása.

Az előrejelzés borvidéki bontásban tartalmazza az egyes fajtakörök várható átlagárát.

Az idei előrejelzés az elmúlt évi felvásárlások adataira, a júniusban elvégzett országos termésbecslés és készletfelmérés adataira, valamint a kedvező export-import folyamatokra alapozva készült. Az árprognózis az MNB 3 százalék feletti inflációs várakozását is figyelembe veszi – jelezte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

A közzétett prognózisban például a tokaji borvidéken a sárga fehér muskotály borszőlőre 130 forint, a szekszárdi borvidéken a kékfrankosnál 123 forint, a nagy-somlói borvidéken a fehér furmintra 186 forint, a pécsi borvidéken a fehér szürkebarátra 93 forint kilogrammonkénti várható nettó átlagárat jeleznek.

A szakmaközi szervezet kiemelte: a borszőlő árak tényleges alakulása a borpiaci kereslettől is függ. Ahhoz, hogy a szőlőárak a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése – tették hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Geönczeöl Pince, a hagyományos borászat nyomában

2022. augusztus 17. 07:34

A Geönczeöl pincészetben hagyományos módszerekkel dolgoznak, amelyhez hátteret a löszbe vájt, állandó hőmérsékletű pincék adnak.

Pelle Pince: bemutatjuk, mit tudnak a mádi termőterületek

2022. augusztus 24. 06:32

A Mádi Pezsgés, a község első pezsgő fesztiválja, a buborékos borok kóstolójára invitált.

Generációs örökséggel új utakon: Kvaszinger Borászat

2023. március 27. 06:34

Kvaszinger László borásszal az üknagyapai örökségről, dűlőkről, borokról és a borvidékben rejlő kiaknázatlan lehetőségekről is beszélgettünk.

Kézi vagy gépi? Szőlőkombájnok nyomában három borvidéken át

2022. november 19. 08:29

A 2022-es őszi szüret idején három neves pincészetet és szőlőbirtokot kerestem fel, hogy megtudjam, miért dönt egyre több borász a betakarítás gépesítése mellett, és mivel tud hozzájárulni egy szőlőkombájn a minőségi, adott esetben akár a csúcsborok elkészítéséhez.

Szőlő-Bor Videó