Szőlő-Bor

A szekszárdi borvidéken is korábban szüretelnek

MTI

A megszokottnál másfél-két héttel korábban kezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken is, ahol mennyiségben és minőségben az átlagosnál jobb évjáratra és magasabb felvásárlási árakra számítanak a termelők - mondta a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke kedden az MTI-nek.

Bősz Adrián arról számolt be, hogy a 2400 hektáros borvidéken augusztus 3-án a kisebb területen termő Irsai Olivér szedését kezdték el. Az első vizsgálatok szerint a korai szőlőfajta mustfoka 18-19-es, a savtartalma pedig 6,5-es – tette hozzá.

A szintén korainak számító cserszegi fűszeres ültetvényeken próbaszüretet tartottak, a szőlőfajta mustfoka egyelőre alacsony, 14-15-ös, savtartalma 10,4, ezért várhatóan másfél hét múlva kezdik el a szedését. A legkorábban érő kék szőlő, az oportó szintén 14-15-ös mustfokkal rendelkezik, savtartalma 7,7, így ennek szüretével másfél-két hetet kell még várni – ismertette.

A Szekszárdon uralkodó kék szőlők szüretét szeptember előtt általában nem kezdik el.

A szakember közlése szerint idén a borvidéken a szőlő fejlődése viszonylag későn indult el, de gyors ütemben fejlődött. Bár Szekszárdon az országos átlagnál kevesebb eső esett, a csapadék eloszlása kedvezett az ültetvényeknek. A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és minőségben egyaránt jó évjáratra számíthatnak a szekszárdi termelők. Megemlítette azt is, hogy idén mindössze 50-60 hektárnyi szőlőt károsított jégeső, szemben a tavalyi mintegy 500 hektáros jégkárral.

Becslése szerint a hektáronkénti 100-110 mázsás átlagtermés 10-12 százalékkal lehet nagyobb ott, ahol nem korlátozzák a termést. Az eddig feldolgozott szőlők alapján a lékinyerés is 10 százalékkal magasabb lehet az átlagosnál.

A borvidék elnöke elmondta: a szekszárdi gazdák az országos átlaghoz képest magasabb felvásárlási árakat igyekeznek elérni. A borvidéken legnagyobb területen, 623 hektáron termő kékfrankosnak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által előre jelzett, kilogrammonkénti 123 forintos átlagáráról azt mondta: reálisnak tűnik, de remélik, hogy a valós felvásárlási ár ennél magasabb lesz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.

Generációs örökséggel új utakon: Kvaszinger Borászat

2023. március 27. 06:34

Kvaszinger László borásszal az üknagyapai örökségről, dűlőkről, borokról és a borvidékben rejlő kiaknázatlan lehetőségekről is beszélgettünk.

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

Élénkült a bor külkereskedelme

2023. április 14. 10:18

Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára emelkedett hektoliterenként.