Szőlő-Bor

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

Nébih

A Villányi Borvidékhez tartozó Harkány térségében is azonosították a szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Grapevine flavescence dorée, FD) kórokozóját – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A károsító már 12 vármegyében és 15 borvidéken van jelen, és komoly veszélyt jelent a magyar szőlőtermesztésre.

A Villányi Borvidéken több olyan fehér- és kékszőlő fajta is elterjedt, amely különösen fogékony a fitoplazmás megbetegedésre. Ilyen például a Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon vagy a Pinot noir is. A Nébih szerint kiemelten fontos a betegség karantén besorolása miatt a gyors és hatékony védekezés.

Az amerikai szőlőkabóca terjeszti a betegséget

A fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezés továbbra is kulcsfontosságú. A hatóság a megelőzés érdekében felhívja a szőlősgazdák figyelmét az időben elvégzett növényvédelmi beavatkozások szükségességére. A megfelelő, ellenőrzött szaporítóanyag használata szintén alapvető a fertőzés megelőzésében.

Hatósági intézkedés is járhat a mulasztásért

Azok a gazdálkodók, akik nem hajtanak végre szőlőkabóca elleni kezeléseket vagy nem használnak ellenőrzött szaporítóanyagot, komoly kockázatnak teszik ki ültetvényeiket. A betegség felbukkanása hatósági beavatkozásokat vonhat maga után – figyelmeztet a Nébih.

A betegség és a védekezés részleteiről a Nébih tematikus aloldalán olvashatók bővebb információk: https://portal.nebih.gov.hu/amerikai-szolokaboca

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Alkalmazhatók még a mankoceb hatóanyagú készítmények a növényvédelemben?

2023. június 17. 11:39

Acrobat-tal permeteztem a szőlőt. A maradékot ráfújtam a körte-, alma-, barackfára. Ha lejár az 56 nap várakozási idő ehető-e a gyümölcs?

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

2018. szeptember 19. 10:15

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.

Foglalkozása: Borász, "zsebsommelier"

2022. szeptember 15. 15:01

Hausel Dóra Éva – ahogyan azt ő is megfogalmazza – beleszületett a borászatba.

Hogyan védhető meg a szőlő a peronoszpórától?

2019. június 6. 04:36

B. Szabolcs kérdése: Hogyan hat a sok csapadék a szőlő peronoszpórára? Hogyan védhető meg a szőlő?