31℃ 18℃
július 5. Emese, Sarolta, Lotti, Antal
Szőlő-Bor

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

Nébih

A Villányi Borvidékhez tartozó Harkány térségében is azonosították a szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Grapevine flavescence dorée, FD) kórokozóját – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A károsító már 12 vármegyében és 15 borvidéken van jelen, és komoly veszélyt jelent a magyar szőlőtermesztésre.

A Villányi Borvidéken több olyan fehér- és kékszőlő fajta is elterjedt, amely különösen fogékony a fitoplazmás megbetegedésre. Ilyen például a Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon vagy a Pinot noir is. A Nébih szerint kiemelten fontos a betegség karantén besorolása miatt a gyors és hatékony védekezés.

Az amerikai szőlőkabóca terjeszti a betegséget

A fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezés továbbra is kulcsfontosságú. A hatóság a megelőzés érdekében felhívja a szőlősgazdák figyelmét az időben elvégzett növényvédelmi beavatkozások szükségességére. A megfelelő, ellenőrzött szaporítóanyag használata szintén alapvető a fertőzés megelőzésében.

Hatósági intézkedés is járhat a mulasztásért

Azok a gazdálkodók, akik nem hajtanak végre szőlőkabóca elleni kezeléseket vagy nem használnak ellenőrzött szaporítóanyagot, komoly kockázatnak teszik ki ültetvényeiket. A betegség felbukkanása hatósági beavatkozásokat vonhat maga után – figyelmeztet a Nébih.

A betegség és a védekezés részleteiről a Nébih tematikus aloldalán olvashatók bővebb információk: https://portal.nebih.gov.hu/amerikai-szolokaboca

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Lehet-e már most a szőlő levelein lisztharmat?

2022. május 11. 04:37

Elképzelhető, hogy a szőlő levelein már most, tavasszal is a lisztharmat fertőzés tüneteit láttam?

Újra támogatják az amerikai szőlőkabóca elleni védekezést

2019. június 19. 08:47

A tárgyévben csak egy kifizetési kérelem nyújtható be, amiben a növényegészségügyi megelőzés és a növényegészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető.

A Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (2.)

2020. április 5. 09:00

A cikksorozat előző részében ismertetett fajták génállományát további visszakeresztezéssel minőségi szempontból gazdagítottuk Vitis vinifera L. fajtákkal. Ennek eredménye a XXI. század elején Szerbiában még néhány államilag minősített fajta. A szerző bemutatja a Pannonia, a Morava, a Danubius és a Dionis fajta származását, termesztési értékét és közli a fajta/fajtajelölt leírását.

Hasznos vagy káros a tyúkhúr?

2020. augusztus 1. 04:36

K. Ernő kérdése: A tyúkhúrról úgy tudtam korábban, hogy egy közönséges gyomnövény. Az utóbbi időben viszont többször is hallottam, hogy az ültetvényekben kedvező hatásai lehetnek. Mi az igazság? Hasznos vagy káros a tyúkhúr a szőlő- és gyümölcsültetvényekben?