14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Szőlő-Bor

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

Nébih

A Villányi Borvidékhez tartozó Harkány térségében is azonosították a szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Grapevine flavescence dorée, FD) kórokozóját – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A károsító már 12 vármegyében és 15 borvidéken van jelen, és komoly veszélyt jelent a magyar szőlőtermesztésre.

A Villányi Borvidéken több olyan fehér- és kékszőlő fajta is elterjedt, amely különösen fogékony a fitoplazmás megbetegedésre. Ilyen például a Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon vagy a Pinot noir is. A Nébih szerint kiemelten fontos a betegség karantén besorolása miatt a gyors és hatékony védekezés.

Az amerikai szőlőkabóca terjeszti a betegséget

A fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezés továbbra is kulcsfontosságú. A hatóság a megelőzés érdekében felhívja a szőlősgazdák figyelmét az időben elvégzett növényvédelmi beavatkozások szükségességére. A megfelelő, ellenőrzött szaporítóanyag használata szintén alapvető a fertőzés megelőzésében.

Hatósági intézkedés is járhat a mulasztásért

Azok a gazdálkodók, akik nem hajtanak végre szőlőkabóca elleni kezeléseket vagy nem használnak ellenőrzött szaporítóanyagot, komoly kockázatnak teszik ki ültetvényeiket. A betegség felbukkanása hatósági beavatkozásokat vonhat maga után – figyelmeztet a Nébih.

A betegség és a védekezés részleteiről a Nébih tematikus aloldalán olvashatók bővebb információk: https://portal.nebih.gov.hu/amerikai-szolokaboca

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.

Tokaji sanzon

2021. november 22. 05:36

Rácz Erika borásszal, a SanzonTokaj tulajdonosával beszélgettünk.

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

2018. március 9. 11:21

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

UV-B sugárzás okozta változások a szőlőlevélben

2021. február 19. 07:37

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését.