Terményárak

Árcsökkenések hete az agrártőzsdéken

Agrofórum Online

Chicagóban a négy kiemelten fontos agrártermék mindegyikének csökkent a kurzusa az elmúlt héten. A búza 5,7 százalékot, a kukorica 3,6 százalékot, a szójabab 4 százalékot, a repce pedig 2,5 százalékot vesztett értékéből. Európában sem volt sokkal jobb a helyzet, de annak ellenére, hogy a malmi búza 1,2 százalékkal, a repce 2,7 százalékkal, a kukorica pedig 0,3 százalékkal olcsóbb lett, itt kivételt jelentett a takarmánybúza a maga 2 százalékos drágulásával.

A búza tonnánként 199,93 dollárba került a csaknem 6 százalékos heti értékcsökkenést követően. A kukorica árának 3,6 százalékos esése 143,74 dollár/tonnás kurzust eredményezett. Itt érdekesség még, hogy április óta ez volt a legnagyobb heti mínusz a kukorica piacán. A szójabab árjegyzése pénteken 367,95 dollár/tonnán ment hétvégi pihenőre a 4 százalékos csökkenés után Chicagóban. Március óta nem láttak ekkora heti csökkenést a parketten a szakértők. Egy tonna repce 228,53 dollárba került a 2,5 százalékos mínusz után.

A további agrártermékek közül a rizs, a szójaolaj, a kakaó és a narancslé is vesztett értékéből. A rizs kurzusa 0,8 százalékkal, a szójaolajé 7 százalékkal, a kakaóé 2,5 százalékkal, a narancsléé pedig tekintélyes 10,9 százalékos mínuszon volt túl az elmúlt kereskedési héten. Ezzel szemben a zab 0,1 százalékkal, a cukor 2 százalékkal, a kávé pedig 0,6 százalékkal drágult ezen időszak alatt.

A párizsi árutőzsdén a malmi búza értéke 1,2 százalékkal, azaz 2,25 euróval a tonnánkénti 192,25 euróig mérséklődött öt nap alatt. A kukorica piacán is a vevők uralták a kereskedést. Igaz, itt kisebb, csupán 0,3 százalékos, azaz 50 eurócentes csökkenést regisztráltak. Ez azt jelentette, hogy tonnánként 171 euróig ment le a kurzus. A repce piacán nagyobbak voltak az aggodalmak a 2,7 százalékos, azaz 10,5 eurós mínusz után, amikor is egy tonna repcéért 384,5 eurót adtak a kereskedők. Európában a takarmánybúza kivételt jelentett a számottevő csökkenések közepette. A 182,75 eurós tonnánkénti ár 2 százalékos, azaz 3,5 eurós pluszt jelentett.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica ára több hónapos mélypontról pattant vissza

2025. március 29. 11:10

Piaci elemzők szerint a kukorica ára Chicagóban pénteken az elmúlt több mint három hónap legalacsonyabb árszintjére zuhant.

Bizonytalan jövőre készülnek a terménykereskedők

2025. március 22. 11:10

A búzának sikerült a felszínen maradnia, míg többi termény ára csökkent a hét végére, igaz a heti teljesítmény így is plusz mindenhol.

A vámháború árnyékában esett a kukorica ára

2025. március 15. 11:10

Chicagóban a búza ára 1 százalékkal emelkedett. A kukorica 2,3, a szójabab 0,9, a repce pedig 11,4 százalékkal lett olcsóbb.

Mínuszokat hozott a hét a terménypiacokon

2025. március 8. 11:10

Európában a malmi búzáért 4,9, a takarmánybúzáért 1,4, a kukoricáért 3,9, a repcéért 5,5 százalékkal adtak kevesebbet.

Áradások miatt drágult a kukorica és a szójabab

2024. június 25. 07:10

Amerikában inkább emelkedtek, míg Európában inkább csökkentek az árak a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból!

2018. március 22. 07:58

Sikeres növénytermesztést, és a fajták között jó szemezgetést kíván az Agromag Kft.!

Kéthavi csúcsról fordult le a szójabab ára

2023. november 15. 10:40

Amerikában inkább enyhe vevői fölényt lehetett látni a terménypiacokon, miközben Európában kiegyenlítettebb volt az összkép. Chicagóban a búza ára 1,2 százalékkal csökkent, de a kukorica 0,3 százalékkal, a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 2,1 százalékkal drágult. Európában a malmi búza és a kukorica olcsóbb lett, miközben a repce és a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.

A szója növeli vagy csökkenti a daganatos megbetegedések előfordulását?

2023. október 8. 17:10

A szójában található izoflavonok hormonszerű anyagok, de ez a tulajdonságuk a kutatások szerint a közhiedelemmel ellentétben inkább egészségesebbé teszi őket.