Terményárak
Terményárak

Terménypiac: változatlan árszintek mindenfelé

Terménypiac: változatlan árszintek mindenfelé

Agrofórum Online

Február második hete alig hozott árváltozást a terménypiacokon, megint a tartott tendencia érvényesült.

Ismételten csökkentették a különböző források az EU harmadik országba irányuló búzaexportjára vonatkozó előrejelzéseiket, a francia mértékadó becslés a korábban várt 10 millió tonnával szemben most már 9 millió tonna körüli mennyiséget vár csak. Az ok változatlanul az, hogy az árszintek nem versenyképesek a Fekete-tengeri vagy a dél-amerikai árakkal, így a kevés vevő is inkább máshonnan keresi a beszerzési lehetőségeket a terménypiacokon. Összeurópai szinten is jelentkezik a csökkenés, az eddig kiadott engedélyek 12,8 millió tonnás szintje 18%-kal kisebb, mint az egy évvel ezelőtti volt és egyre valószínűbb, hogy a szezon teljes exportja is el fog maradni a korábban várttól.

Elemzők emellett rámutatnak arra is, hogy ez az EU28-akon belüli búza forgalom további erősödését hozhatja és a most már a búzánál is drágább árpa helyettesítésére nem csak itthon kerülhet sor. Ez egyúttal a kukorica belpiaci stabilizálódását is eredményezheti, de összességében a legfontosabb hosszútávú hatás abban nyilvánul meg, hogy a szezon végére a készletek nem fognak nőni, mint ami a csökkenő 3. országbeli exportból következne.

A különböző hatások eredője lett, hogy a két héttel korábbi USDA (az USA Mg.Min-a) becslés árstabilizáló hatása megszűnt és a jegyzések inkább csökkentek a hét második felében. A barchart.com rajzán is a bizonytalanság tükröződik, a fekete vonallal jelölt és márciusi szállítási határidőre szóló búza jegyzés fel- le mozgása nem érvényesült a kukoricánál (zöld vonallal jelölve) és a február elejétől nézett időszak erősödése is csak ezen az ábrán látszik érdemlegesnek, mértéke 3-4 EUR/to közötti volt és alig jelentett elmozdulást a mélypontokról.

A gabonaféléknél egyetlen piac mutatott folytatólagos erősödést és ez a fekete-tengeri orosz kínálat. Az árfolyam-változások mellett nominálisan is emelkedtek az ajánlati árszintek – a korábbi hetekben is megfigyelt 2-4 USD/to-val lett drágább a 12,5 % fehérje tartalmú orosz malmi búza és ezzel megerősödött a 205-210 SUD/t között árszint.

Az olajosmagvak esetében a nemzetközi kereskedelemben a dél-amerikai helyzetre figyel a szakma – az elmúlt napok időjárási eseményei ismételten az észak-amerikai áru felé irányították a keresletet, az argentin és a brazil szója kínálata bizonyára átmenetileg, de megint csak csökkent. Az Argentínát érintő szárazság okozta termés-csökkenés mértékét még nem lehet megbecsülni, míg Brazíliában a szokásosnál nagyobb csapadék hátráltatja a betakarítást. Ezek a tényezők is eredményezhették, hogy a spekulációs tevékenységben meghatározó pénzügyi alapok korábbi eladásaikkal szemben vételi pozíciókat építettek fel, szintén támaszt adva a piacnak.

A (még) jelentősebb áremelkedést két tényező késleltette a múlt hét végén – a kínai Hold Újév miatti háromnapos szünet mellett a jegyzések szintje is olyan értéket ért el, ami úgynevezett ellenállási pontot jelent és így a technikai alapon kereskedők is inkább kivártak. Mindenesetre az észak-amerikai szója egy hónapon belüli 8 %-os áremelkedése kihathat a többi olajosmagra is és a takarmány-darákra is. Ezzel ellentétes mozgást várnak az olajoknál, de egyelőre az elmúlt napok mozgásai eredményezte profit-realizálás volt a fő tényező pénteken.

Az európai piacokon tapasztalt helyzet itthon is megfigyelhető: a takarmány búza szinte eltűnt, akárcsak az árpa, így a gyengébb malmi búza tételek iránti kereslet vált jellemzővé. Ezt nem követte a magasabb minőségű malmi búza árak emelkedése, így valamelyest csökkent a prémium lehetősége a javító minőségű tételek esetében. A kukorica piacán a helyi kereslet a meghatározó, gyakorlatilag egy exportpiac létezik, az árszinteket a korábbi eladások fedezése és a belső felhasználók döntése mozgatja. Valamelyest mutatkozott érdeklődés az olajos magvak iránt is, de az eladók számára nem kedvezőek a kínált árak, sokan még inkább kivárnak, bízva a tavaszi kereslet-élénkülésben.

Ötéves csúcsra drágult a kukorica

2019. július 16. 04:37

A kukorica piacán az elmúlt időszak túlságosan is meleg és száraz időjárása okozott aggodalmakat. A kedvezőtlen időjárás hajtotta felfelé az árakat.

Tíz napos csúcsra drágult a szója

2019. július 12. 09:21

Vékánként a 913 dollárcentes szintig drágult a szója ára az árupiacokon. Ezelőtt utoljára július legelején, azt megelőzően pedig június 25-én járt hasonló szinteken a szója ára.

Terményárak: a minőség lehet most a legfontosabb tényező

2019. július 10. 13:53

Június vége, július első napjai hőségriadókkal és extrém meleg időjárással telt Európában és ez határozta meg a piacok hangulatát is.

A kedvezőtlen időjárás miatt drágulnak a gabonák

2019. július 4. 07:58

A búza 2,4, a szója 1,1, a kukorica pedig 4,1 százalékkal drágult, ennek oka főként a kedvezőtlen időjárás.

Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból!

2018. március 22. 07:58

Sikeres növénytermesztést, és a fajták között jó szemezgetést kíván az Agromag Kft.!

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. április 26. 08:33

A szántóföldi munkák később kezdődtek ebben az évben, várhatóan májusban hatalmas munkacsúcs alakul ki a növényvédelemben.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Nagyot nőtt a magyar gabonaexport

2018. február 23. 11:06

A kivitt mennyiség 43 százalékát a búza, 45 százalékát a kukorica, 12 százalékát az árpa adta.