Terményárak
Terményárak

Terménypiac: változatlan árszintek mindenfelé

Terménypiac: változatlan árszintek mindenfelé

Agrofórum Online

Február második hete alig hozott árváltozást a terménypiacokon, megint a tartott tendencia érvényesült.

Ismételten csökkentették a különböző források az EU harmadik országba irányuló búzaexportjára vonatkozó előrejelzéseiket, a francia mértékadó becslés a korábban várt 10 millió tonnával szemben most már 9 millió tonna körüli mennyiséget vár csak. Az ok változatlanul az, hogy az árszintek nem versenyképesek a Fekete-tengeri vagy a dél-amerikai árakkal, így a kevés vevő is inkább máshonnan keresi a beszerzési lehetőségeket a terménypiacokon. Összeurópai szinten is jelentkezik a csökkenés, az eddig kiadott engedélyek 12,8 millió tonnás szintje 18%-kal kisebb, mint az egy évvel ezelőtti volt és egyre valószínűbb, hogy a szezon teljes exportja is el fog maradni a korábban várttól.

Elemzők emellett rámutatnak arra is, hogy ez az EU28-akon belüli búza forgalom további erősödését hozhatja és a most már a búzánál is drágább árpa helyettesítésére nem csak itthon kerülhet sor. Ez egyúttal a kukorica belpiaci stabilizálódását is eredményezheti, de összességében a legfontosabb hosszútávú hatás abban nyilvánul meg, hogy a szezon végére a készletek nem fognak nőni, mint ami a csökkenő 3. országbeli exportból következne.

A különböző hatások eredője lett, hogy a két héttel korábbi USDA (az USA Mg.Min-a) becslés árstabilizáló hatása megszűnt és a jegyzések inkább csökkentek a hét második felében. A barchart.com rajzán is a bizonytalanság tükröződik, a fekete vonallal jelölt és márciusi szállítási határidőre szóló búza jegyzés fel- le mozgása nem érvényesült a kukoricánál (zöld vonallal jelölve) és a február elejétől nézett időszak erősödése is csak ezen az ábrán látszik érdemlegesnek, mértéke 3-4 EUR/to közötti volt és alig jelentett elmozdulást a mélypontokról.

A gabonaféléknél egyetlen piac mutatott folytatólagos erősödést és ez a fekete-tengeri orosz kínálat. Az árfolyam-változások mellett nominálisan is emelkedtek az ajánlati árszintek – a korábbi hetekben is megfigyelt 2-4 USD/to-val lett drágább a 12,5 % fehérje tartalmú orosz malmi búza és ezzel megerősödött a 205-210 SUD/t között árszint.

Az olajosmagvak esetében a nemzetközi kereskedelemben a dél-amerikai helyzetre figyel a szakma – az elmúlt napok időjárási eseményei ismételten az észak-amerikai áru felé irányították a keresletet, az argentin és a brazil szója kínálata bizonyára átmenetileg, de megint csak csökkent. Az Argentínát érintő szárazság okozta termés-csökkenés mértékét még nem lehet megbecsülni, míg Brazíliában a szokásosnál nagyobb csapadék hátráltatja a betakarítást. Ezek a tényezők is eredményezhették, hogy a spekulációs tevékenységben meghatározó pénzügyi alapok korábbi eladásaikkal szemben vételi pozíciókat építettek fel, szintén támaszt adva a piacnak.

A (még) jelentősebb áremelkedést két tényező késleltette a múlt hét végén – a kínai Hold Újév miatti háromnapos szünet mellett a jegyzések szintje is olyan értéket ért el, ami úgynevezett ellenállási pontot jelent és így a technikai alapon kereskedők is inkább kivártak. Mindenesetre az észak-amerikai szója egy hónapon belüli 8 %-os áremelkedése kihathat a többi olajosmagra is és a takarmány-darákra is. Ezzel ellentétes mozgást várnak az olajoknál, de egyelőre az elmúlt napok mozgásai eredményezte profit-realizálás volt a fő tényező pénteken.

Az európai piacokon tapasztalt helyzet itthon is megfigyelhető: a takarmány búza szinte eltűnt, akárcsak az árpa, így a gyengébb malmi búza tételek iránti kereslet vált jellemzővé. Ezt nem követte a magasabb minőségű malmi búza árak emelkedése, így valamelyest csökkent a prémium lehetősége a javító minőségű tételek esetében. A kukorica piacán a helyi kereslet a meghatározó, gyakorlatilag egy exportpiac létezik, az árszinteket a korábbi eladások fedezése és a belső felhasználók döntése mozgatja. Valamelyest mutatkozott érdeklődés az olajos magvak iránt is, de az eladók számára nem kedvezőek a kínált árak, sokan még inkább kivárnak, bízva a tavaszi kereslet-élénkülésben.

Drágult a kukorica és a búza

2019. szeptember 20. 16:01

A vártnál nagyobb Egyesült Államokbeli heti kukorica-export adat hatására felfelé mozdult a termék jegyzésára az árupiacokon.

A szója ára csökkent, de a búza és a kukorica drágult

2019. szeptember 19. 08:47

A kínai szójavásárlásokkal kapcsolatos hírek is alátámasztották a csökkenő trendet.

Nem a spekuláció miatt alacsony a kukorica ára

2019. szeptember 18. 12:20

Szeptember második hete jobb hangulatban telt, az árak csökkenése az európai piacokon megállt és némi hezitálás után követte az amerikai árak emelkedő trendjét.

Egyhetes csúcsra drágult a kukorica jegyzésára

2019. szeptember 13. 05:36

A vékánkénti 362 dollárcentes árfolyam fölött is kötöttek az árupiacon a kukoricával. Ez egyhetes csúcsot jelent, a kurzus már korrigál a 360 dollárcentes szint közelébe.

Gumiabroncs-védelem és hajtóanyag-megtakarítás szárhenger alkalmazásával

2018. február 15. 19:00

Haladás közben a hengerek ledöntik a szárat, szétzúzza a ledöntött szármaradványokat segítve azok lebomlását.

Nőtt a kukorica vetésterülete Tolna megyében

2019. május 21. 07:17

Tolna megye búza- és kukoricatermése évek óta kiemelkedő; 2018-ban 45 690 hektáron termesztett őszi búzából hektáronként 6,15 tonnát, kukoricából 64 ezer hektárról 9,3 tonnát takarítottak be átlagosan.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.

Sikerágazat a csemegekukorica-termesztés itthon

2018. július 7. 16:24

A csemegekukorica-termelés szigorúan szerződéshez kötött, amelyben a felvásárlók meghatározzák, mikor, milyen fajtákat vessenek a termelők, s hogy mikor kell a terményt betakarítani.