Jelentős fagy- és hideg pusztított a héten a helyi szőlőkben és gyümölcsösökben Ausztriában. A legtöbb probléma, mint oly sokszor, Stájerországban volt.
A néhány napig tartó, kora nyárias, 30 Celsius-fokos időjárás és az április eleji magas hőmérsékletek után az alacsonyabban fekvő területeken is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet és havazás is előfordult. Ez jelentős hatással volt olyan állandó kultúrákra, amelyek fejlődése a meleg miatt előzőleg felgyorsult.
Főleg a gyümölcsösöket érintette súlyosan
Főleg a gyümölcstermesztést, azon belül különösen az almát és a csonthéjas gyümölcsösöket érintette súlyosan a szélsőséges időjárás. Az osztrák Hagelversicherung (HV) biztosító első becslései szerint a gyümölcs- és szőlőtermesztésben okozott kár mértéke 56 millió euró, amelyből 44 millió csak a gyümölcstermesztésben keletkezett április 25-én.
„A fő gócpont ismét Stájerország volt – mondta Mario Winkler, a HV sajtószóvivője. – Csak ott 37 millió eurós kár keletkezett, Alsó-Ausztriában 17 millió eurós kárt becslünk.” Kisebb, összesen 2 millió eurós fagykár keletkezett Burgenlandban és Karintiában is.
A stájerországi területek fele érintett
„Stájerországot sújtotta a legsúlyosabban a hideg, méghozzá 5 fok alatti hőmérséklettel” – jelentette ki Manfred Kohlfürst, az Osztrák Gyümölcstermelők Szövetségének (ÖBOG) elnöke, aki maga is Graz körzetében dolgozik. Különösen a tartomány északi része volt jelentős mértékben érintett. „Feltételezzük, hogy a területek fele, azaz 2500-3000 hektár szenvedett károkat” – mondta Kohlfürst. A fagymentes virágzási szakasz korábban optimistává tette az ágazati szakembereket.
Most a már 1 centiméteres gyümölcsök egy része teljesen megfagyott. „Néhány teljesen megbarnult, némelyiknek csak a magja sérült” – számol be az ÖBOG elnöke.
Akár 3000 euró a védekezés fagyos éjszakánként
Mint ismeretes, a gyümölcstermesztők és borászok nem várják tétlenül, ha alacsony hőmérséklet fenyeget. A múlt héten a Weinviertel régiótól Stájerország délkeleti részéig öntözéssel, paraffingyertyákkal vagy füsttel próbálták megakadályozni a legrosszabbat.
„A pénzügyi teher azonban óriási – mutat rá Manfred Kohlfürst. – A paraffingyertyákkal való melegítés hektáronként és fagyos éjszakánként 2500-3000 euróba kerül. Az ideihez hasonló négy vagy több éjszakás fagy esetén a terület teljes éves forgalma gyorsan rámegy a védekezésre.” Ez különösen végzetes, mivel 2016 óta csak két fagymentes évben tudták az elvárt termést elérni a gyümölcs- és szőlőtermelők Ausztriában – számolt be az osztrák Bauern Zeitung.
A cukorrépában és a kukoricában nincs jelentős kár
Jelenleg nem lehet pontosan megbecsülni a kár mértékét. „Reméljük, hogy a gazdaságokban az átlagnak legalább a felét sikerül betakarítani” – magyarázta egy kamptali (Alsó-Ausztria) borász.
Manfred Kohlfürst is óvatosan optimista az osztrák almatermést illetően: „Valamit még leszüretelünk, és ki tudjuk szolgálni a piacokat, minőségi veszteségekre azonban mind az étkezési gyümölcsökben, mind a szőlőben számítani kell.” A cukorrépát és a kukoricát termelők egyelőre nem számoltak be jelentős károkról.
Fotó: Pixabay