A kínai eperpiacon az elmúlt években új termékként jelent meg a fehér eper. Azért keltett feltűnést, mert színe és íze eltér a hagyományos vörös eperétől, és a piaci ára is meglehetősen magas.
Különleges megjelenése miatt a fehér eper kiemelt figyelmet érdemlő „forgalommal” rendelkezik, az e-kereskedelem pedig segít a piaci rés kiszélesítésében. Jelenleg a hazai fehér eper termesztése még mindig alacsony termesztési kapacitással rendelkezik
– mondta el Yu Zhenzhen, a Yantai Xiangyiyuan Ecological Agriculture Development Co., Ltd. munkatársa a Freshplaza-nak.
Az általunk termesztett fehér eper a „Mengzhiying” fajtából származik, amelyet a Ningbo Mezőgazdasági Tudományos Akadémia 2022-ben nagy sikerrel fejlesztett ki. Tökéletes gyümölcsforma, finom hús és egyedülálló íz jellemzi, amikor megkóstoljuk. A kiváló minőség biztosítása érdekében organikus növénytermesztési módszereket alkalmazunk és szerves trágyát használunk. Nem használunk semmilyen vegyi úton előállított műtrágyát, termésnövelő anyagokat vagy vegyi eredetű hormonokat. Az így termesztett fehér eper íze és eltarthatósága lényegesen jobb. Bár az ára magasabb, a vásárlói visszajelzések és a viszonteladási arány jó.
A jelenlegi fehér eper piacáról Yu elmondta, hogy a hazai célcsoportja még szűk, az ültetési terület csekély, a termés is kevés, az eper ára viszont némileg magas. Sok gazda attól tart, hogy nehezen tudja eladni, ezért nem mer a termesztésébe fogni. Az eladás során ráadásul ezek a fehér eprek nem egységes ízűek és minőségűek, de az áruk rendszerint meglehetősen magas, amit a piac sok esetben nem hajlandó megfizetni.
Egyes fehér eperfajták idén jelentős változásokon mentek keresztül. Az „Angel 8”, az egyik nagyobb terméshozamú mainstream fajta példáját figyelembe véve, az idei szezonban a termés nagyobb, mint korábban, de a termés íze nem egyenletes, és vannak éretlen zöld gyümölcsök a kínálatban, amire viszont a vásárlók rosszul reagálnak, ez pedig nagy hatással van az eladási árra. Az előző években márciusban ennek a fajtának a felvásárlási ára például közel 60 RMB/kg volt, míg az idei év ugyanezen időszakában a felvásárlási ár 16-34 RMB/kg-ra csökkent.
A saját gazdaságukban termesztett fehér szamóca fejlődését illetően Yu elárulta, hogy az idei évben a cég növelte a termőterületet és ezzel párhuzamosan fellendítette a termékhez kapcsolódó promóciós tevékenységét is. A vegyszeres műtrágya nélküli organikus ültetési módszer miatt a fehér szamóca lassan érik, és a termésmennyiség is alacsony. Az ár pedig fele vagy akár kétszerese is lehet más termékek árának. A kiváló minőség és íz miatt azonban a termék piaci fogadtatása jó. Bár az ára magas, a célközönsége stabilnak mondható. 2022 a cég első ültetési éve, és a vásárlói visszajelzések pozitívak, így ősszel nagyobb mennyiségű termelésbe fognak. A fehér szamóca szezonja novembertől a következő év júniusáig tart, így jó eséllyel az új stratégia beváltja majd a hozzá fűzött reményeket.
A Yantai Xiangyiyuan Ecological Agriculture Development Co., Ltd. egy saját márkájú fehér szamócát („Nara’s Berry”) termeszt. A vállalat 0,4 hektáros saját telephellyel, 3,33 hektáros szövetkezeti bázissal és saját feldolgozóüzemekkel rendelkezik. Az értékesítési csatornáik közé tartoznak az olyan e-kereskedelmi platformok, mint a Tmall, a JD.com és a csoportos felvásárlás, valamint a nagybani piacokon lévő standok és a céges felvásárlások.
A szerves trágyával termesztett fehér eper kiváló minőségű és a tárolás során is megtartja a formáját és az állagát. Szemben a hagyományos eperrel, akár 7-10 napig frissen tartható. Ezért akadnak olyan partnereink is, akik egyenesen Hongkongba, Dubajba és más helyekre szállítják a fehér epret
– mondta a cég vezetője.