8℃ 5℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Zöldség-Gyümölcs

A fehér eper organikus termesztése magasabb bevételt eredményez

Agrofórum Online

A kínai eperpiacon az elmúlt években új termékként jelent meg a fehér eper. Azért keltett feltűnést, mert színe és íze eltér a hagyományos vörös eperétől, és a piaci ára is meglehetősen magas.

Különleges megjelenése miatt a fehér eper kiemelt figyelmet érdemlő „forgalommal” rendelkezik, az e-kereskedelem pedig segít a piaci rés kiszélesítésében. Jelenleg a hazai fehér eprek termesztése még mindig alacsony termesztési kapacitással rendelkezik

– mondta el Yu Zhenzhen, a Yantai Xiangyiyuan Ecological Agriculture Development Co., Ltd. munkatársa a Freshplaza-nak.

Az általunk termesztett fehér eprek a „Mengzhiying” fajtából származnak, amelyet a Ningbo Mezőgazdasági Tudományos Akadémia 2022-ben nagy sikerrel fejlesztett ki. Tökéletes gyümölcsforma, finom hús és egyedülálló íz jellemzi, amikor megkóstoljuk. A kiváló minőség biztosítása érdekében organikus növénytermesztési módszereket alkalmazunk és szerves trágyát használunk. Nem használunk semmilyen vegyi úton előállított műtrágyát, termésnövelő anyagokat vagy vegyi eredetű hormonokat. Az így termesztett fehér eprek íze és eltarthatóságúk lényegesen jobb. Bár az ára magasabb, a vásárlói visszajelzések és a viszonteladási arány jó.

A jelenlegi fehér eper piacáról Yu elmondta, hogy a hazai célcsoportja még szűk, az ültetési terület csekély, a termés is kevés, az eper ára viszont némileg magas. Sok gazda attól tart, hogy nehezen tudja eladni, ezért nem mer a termesztésébe fogni. Az eladás során ráadásul ezek a fehér eprek nem egységes ízűek és minőségűek, de az áruk rendszerint meglehetősen magas, amit a piac sok esetben nem hajlandó megfizetni.

Fehér eper piaci kihívásai

Egyes fehér eperfajták idén jelentős változásokon mentek keresztül. Az „Angel 8”, az egyik nagyobb terméshozamú mainstream fajta példáját figyelembe véve, az idei szezonban a termés nagyobb, mint korábban, de a termés íze nem egyenletes, és vannak éretlen zöld gyümölcsök a kínálatban, amire viszont a vásárlók rosszul reagálnak, ez pedig nagy hatással van az eladási árra. Az előző években márciusban ennek a fajtának a felvásárlási ára például közel 60 RMB/kg volt, míg az idei év ugyanezen időszakában a felvásárlási ár 16-34 RMB/kg-ra csökkent.

fehér eper

A saját gazdaságukban termesztett fehér szamóca fejlődését illetően Yu elárulta, hogy az idei évben a cég növelte a termőterületet és ezzel párhuzamosan fellendítette a termékhez kapcsolódó promóciós tevékenységét is. A vegyszeres műtrágya nélküli organikus ültetési módszer miatt a fehér szamóca lassan érik, és a termésmennyiség is alacsony. Az ár pedig fele vagy akár kétszerese is lehet más termékek árának. A kiváló minőség és íz miatt azonban a termék piaci fogadtatása jó. Bár az ára magas, a célközönsége stabilnak mondható. 2022 a cég első ültetési éve, és a vásárlói visszajelzések pozitívak, így ősszel nagyobb mennyiségű termelésbe fognak. A fehér szamóca szezonja novembertől a következő év júniusáig tart, így jó eséllyel az új stratégia beváltja majd a hozzá fűzött reményeket.

A Yantai Xiangyiyuan Ecological Agriculture Development Co., Ltd. egy saját márkájú fehér szamócát („Nara’s Berry”) termeszt. A vállalat 0,4 hektáros saját telephellyel, 3,33 hektáros szövetkezeti bázissal és saját feldolgozóüzemekkel rendelkezik. Az értékesítési csatornáik közé tartoznak az olyan e-kereskedelmi platformok, mint a Tmall, a JD.com és a csoportos felvásárlás, valamint a nagybani piacokon lévő standok és a céges felvásárlások.

A szerves trágyával termesztett fehér eprek kiváló minőségűek és a tárolás során is megtartják a formájukat és az állagukat. Szemben a hagyományos eperrel, akár 7-10 napig frissen tartható. Ezért akadnak olyan partnereink is, akik egyenesen Hongkongba, Dubajba és más helyekre szállítják a fehér epret

– mondta a cég vezetője.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9515149/growing-white-strawberries-organically-leads-to-higher-market-returns/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Mitől vannak piros kinövések a ribiszke levelén?

2019. április 5. 08:15

G. István kérdése: Ribiszkéimen a fejlődő leveleken piros kiemelkedések láthatók, egyre szaporodnak. Mik ezek?

Uniós oltalmat kapott a „Derecske alma” elnevezés

2022. július 14. 11:14

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Derecske alma”, mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a moníliás gyümölcsfertőzés

2022. augusztus 31. 09:15

Az elmúlt időszak változékonyabb időjárása kissé emelte a talajok nedvességtartalmát.