Zöldség-Gyümölcs

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

Agrofórum Online

A naspolya különleges gyümölcs, csúnyának tűnik, de annál izgalmasabb. Első ránézésre nehéz elképzelni, mire jó, pedig éretten nemcsak finom, hanem sokoldalúan felhasználható is.

Késő ősszel, amikor már más gyümölcs alig akad, a naspolya éppen akkor kerül formába. Megmutatjuk, mikor érdemes leszedni, mire használható, és miért keresik egyre többen a piacokon, főként ünnepi időszakban.

Mikor jó a naspolya?

Nem kell megvárni a nagy fagyokat. Elég néhány napig 2-6 °C közötti hőmérséklet, hogy a naspolya elkezdjen puhulni. Ilyenkor beindul egy természetes lebomlási folyamat. A keményítő cukorrá alakul, a gyümölcs húsa krémes lesz, a csersavak visszahúzódnak. Amit mi édes, lágy állagként érzékelünk, az a gyümölcs lassú érési csúcsa. Ez az állapot viszont nem tart sokáig, így fontos időben feldolgozni.

A naspolya érzékeny, gyorsan túlérik, ezért piacra vinni vagy feldolgozni nem kis kihívás. Aki foglalkozik vele, tudja, szervezést, hűtést és gyors munkát kíván. Ugyanakkor megéri, mert az érett naspolya különleges ízélményt nyújt.

Lekvár, amihez szinte semmi más nem kell

Az érett naspolya egyik legjobb felhasználási módja a lekvár. És nem is akármilyen, sűrű, rostos, gazdag ízű, sokak szerint dióra vagy karamellre emlékeztet. Ráadásul nem kell hozzá zselésítő, és rövid főzési idő is elég. Akkor a legjobb, ha már szinte kanállal ehető állapotban kerül a lábasba.

Az érett naspolya egyik legjobb felhasználási módja a lekvár

Adventi időszakban különösen népszerű. A természetes édessége és enyhe savanykássága jól illik az ünnepi ízvilághoz. Keverhető más gyümölcsökkel (például almával, birssel), de a legtisztább, legtöbbek által kedvelt verzió az, ami csak naspolyából készül.

Pálinkának is különleges

A naspolya nem tartozik a szokásos pálinkagyümölcsök közé, de ettől még annál értékesebb lehet. A cefréje sűrű, kevés levet ad, viszont aromában gazdag. A főzdék szerint ízvilága a birsre és aszalt gyümölcsökre emlékeztet. A lepárlásnál odafigyelést igényel, de a végeredmény egy telt, mézes, enyhén diós párlat, amely sokkal kifinomultabb, mint amit a gyümölcs külseje sejtet.

Kézműves főzdék egyre gyakrabban készítenek belőle kis mennyiségeket. Ezek a limitált tételek jól értékesíthetők karácsonykor, akár ajándéknak is.

Hogyan használjuk jól?

A naspolya nem csak az édességekben működik. Egyre többen kísérleteznek sós felhasználásával is. Kiváló chutney készíthető belőle, főként vadételek mellé. De találkozhatunk vele balzsamecet-alapként, gyümölcssajtban vagy különféle prémium gasztroajándékokban is.

Karakteres, mégis jól kombinálható. Ez teszi a modern konyha izgalmas alapanyagává. Ha időben szüreteljük és jól tároljuk, sokféleképpen felhasználható, és ritka, szezonális különlegességként értékesíthető is.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Így ellenőrzi a NAV a házi pálinkafőzőket

2025. augusztus 24. 08:10

Házi pálinkafőzés 2025-ben: 86 literig adómentes, de szigorú engedélyezési és bejelentési szabályokhoz, valamint NAV-ellenőrzéshez kötött.

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.

Ma kezdődött a Pálinka Országkóstoló Komáromban

2018. május 28. 13:31

A Pálinkakiválóságok könyve 2017 című kiadvány tartalma és a szakmai kóstoló jegyzetei már digitálisan is elérhetők a program honlapján és tervezik a korábbi kiadványok digitalizálását is.

Megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

2021. október 11. 07:58

A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken az OMÉK-on, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadóján.