Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A hazai málnatermelés nehéz helyzetben van

A hazai málnatermelés nehéz helyzetben van

Agrofórum Online

Tovább csökkent idén a Magyarországon termesztett málna mennyisége, a gyümölcsből a júniusi, júliusi szezon alatt átlagosan 1500-2000 tonnát takarítottak be, holott a 90-es években még 27 ezer tonnát termesztettünk. A gyümölcshöz így a szezon alatt is aranyáron lehetett hozzájutni, miközben az idényjellegű zöldségek és gyümölcsök általában olcsóbbak a tavalyinál.

Lezárult a málnaszezon, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb adatai szerint az idén még a tavalyinál is kisebb területen termesztik a gyümölcsöt. Míg a 90-es évek elején az éves termésmennyiség 27 ezer tonna volt, addig mára 1,5-2 ezer tonnára esett vissza a hazai termelés. Ennek több oka is lehet: egyrészt a málnaültetvények elöregedtek az elmúlt években, sokan felhagytak a termeléssel, emiatt egyre kisebb területen egyre kevesebben foglalkoznak a munkaigényes gyümölccsel. Másfelől a málna nagyon érzékeny gyümölcs, a magyarországi klíma, az erős UV-sugárzás nem tesz jót neki, megéghetnek a bogyók.

Sem a hirtelen lezúduló esőt, sem a páraszegény meleget nem tűri jól. Fajtaváltásra lenne szükség, a gombás betegségekkel szemben ellenállóbb, folyton termő málnafajták adhatnak lendületet a termesztésnek. A rossz szezonhoz az is hozzájárult, hogy az ültetvények jelentős részét károsította a fagy. Az idén fagykárokat szenvedtek a málnaültetvények. A málna a júniusi, júliusi hőséget nehezen bírta, a szemek elaszalódtak. A belföldi málna 2017-ben május utolsó hetében jelent meg a piacon 5350 forintos kilogrammonkénti termelői átlagáron.

A termelői árak mostanra átlagosan 8 százalékkal csökkentek. Az AKI elemzése felidézi: a málna magyarországi szezonja június–július hónapokban van, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a kétszer termő, illetve a folyton termő fajtákat még szeptemberben is be lehet takarítani, ezzel lehetőség nyílik arra, hogy még október elején is jelen legyen a friss gyümölcs a kínálatban.

Csökkent a legtöbb szezonális zöldség és gyümölcs nagykereskedelmi ára augusztus első napjaira. A görögdinnyét átlagosan 70 forintért szerezhetjük be a nagybani piacokon, míg az áruházakban, zöldségeseknél a fogyasztói ára 89–119 forint között mozog kilogrammonként. A paradicsomért 250–300 forintot kérnek kilónként a standokon, üzletekben, a paprikáért pedig – fajtától függően tág keretek között – 150–250 forintot kérnek el. A szilva és az őszibarack ára csekély mértékben csökkent a július végi időszakhoz képest, nagykereskedelmi átlagáruk 250–350 forint között alakul. A szezonális zöldség- és gyümölcsárak változását a következő időszakban nagyban befolyásolja, hogy a tartós kánikula és szárazság mennyit ártott a termésnek.

A gyümölcsösökben a termés minőségére lehet kihatással a forró időjárás, valamint a szárazság. A szakemberek szerint a kárfelmérést majd csak a hőséget követő időszakban lehet elvégezni, elsősorban hosszú távú következményekkel kell számolni. Rövid távon a viharos időjárás jelenti a legnagyobb veszélyt. A fóliasátrakban könnyebb a védekezés, azonban az alacsony páratartalom miatt a paradicsommal szeptemberre már minőségi gondok lehetnek.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Így nem végzi a zöldségben az üvegházi mikroműanyag

2024. május 13. 11:10

A mikroműanyagok az üvegházakon árnyékolásra használt anyagokból is származhatnak. Ám már létezik a lebomló árnyékoló.

Bolti fokhagymából így termesszünk saját fokhagymát

2024. május 12. 16:10

A teljes gumót egy kis pohár tetejére kell tenni, amiben víz van.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Folyton termő málnán nem érnek be a nyári hajtásokon a bogyók. Mit tegyünk a növényekkel?

2022. május 19. 04:36

Folyton termő málnáim egyik évben sem érnek be a nyári hajtásokon, a bogyók összeszáradnak. Szeretnék már málnát is enni róluk. Mit tegyek a növényekkel?

Bogyós gyümölcs kisokos: melyikről mit érdemes tudni?

2022. április 4. 09:33

Ma már a bogyós gyümölcsök között is vannak olyan izgalmas fajták, fajok, melyekre csak felhúzzuk a szemöldökünk és tétován nézzük a képet, hogy vajon milyen íze lehet. Legutóbb egy kertészeti katalógust böngészgetve találtam pont pár ilyen újdonságot, így adott is alkalom, hogy a sokszínű bogyósgyümölcs világról írjak.

Ősszel vagy tavasszal érdemesebb málnát ültetni?

2022. október 11. 04:37

Kérem szíves válaszukat: ősszel vagy tavasszal érdemesebb málnát ültetni?

Bazsalikomos málna? Igen, ez az év fagylaltja

2018. május 19. 18:19

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezte Év fagylaltja-versenyt Szegeden tartották a Virág Cukrászdában. A megmérettetésen negyven cukrász hetvenkét fagylaltját szakmai és közönség zsűri pontozta négy kategóriában.