Zöldség-Gyümölcs

A mikrozöldség-üzletág fejlődése

Agrofórum Online

Egy olyan egyre bővülő ágazatban, mint amilyen a beltéri és az üvegházi termesztés, hogyan teheti valaki különlegessé a cégét? Az City Roots Organic esetében a válaszok a társaság megalakulásának hajnalára vezethetők vissza. A társaság ugyanis egy dél-karolinai székhelyű családi vállalkozásból jött létre, amely egyetlen termékre specializálódott: a bio mikrozöldségre.

A mikrozöldségek piaca egyre nagyobb. Láttunk néhány embert, akik korábban a beltéri vertikális ágazatban dolgoztak, majd később pénzügyi gondok és hasonlók miatt kiszálltak a mikrozöldségek termesztéséből

– mondta Eric McClam, a City Roots vezetője.

Mi azonban mindig bio minősítésűek leszünk, és változatlanul a földben, a napsütésben és az üvegházainkban fogunk termeszteni. A napfény ingyen van, a talaj pedig regenerálódik – a szemléletünket teljes mértékben a fenntartható fejlődés és a gazdaságosság vezérli.

A City Roots 2009 óta termeszt egész évben mikrozöldséget. Míg kezdetben szántóföldi termesztéssel és üvegházi termesztéssel egyaránt foglalkozott, az elmúlt néhány évben fokozatosan kivonult a szántóföldi biotermesztésből, és ma már kizárólag beltéri mikrozöldségek termesztésével foglalkozik a nyolc hektáros fedett farmján. Mostanra ez lett a vállalkozás alaptevékenysége. Ez idő alatt a cég a termékkínálatát is ésszerűsítette, amely jelenleg a rukkola, a mustár, a cukorborsó, a napraforgó, a kelkáposzta, a retek és a és brokkoli mikrozöldjeiből áll.

Több mint 20 fajtáról 10-re csökkentettük a termesztett fajták számát, tehát csökkentettük a termesztési kínálatunkat, amit a kereslet, ugyanakkor az operatív sikerek és a racionalizálás is befolyásolt

– árulta el McClam.

A séfekkel kezdődött

Valójában a 2009-es indulásakor a vállalat termékei még főként csak a helyi séfeket szólították meg.

Abban az időben egy kis CSA-farm voltunk, amely a termelői piacokra járt, így fel kellett világosítanunk a lakosságot arról, hogy tulajdonképpen mi is az a mikrozöldség. 2015-ben azonban – az első kiskereskedők egyikeként – a Whole Foods bevezette azt a termékét, ami végül további kiskereskedelmi és vendéglátóipari partnerek csatlakozásához vezetett

– mesélte McClam.

Most, a világjárványt követően több regionális élelmiszer-kiskereskedőt szereztünk, akik jobban ismerik a mikrozöldségeket. A COVID óta nagyobb hangsúlyt fektetnek a fogyasztók az egészséges táplálkozására, és a mikrozöldségek egészséges szuper-élelmiszernek számítanak. Ugyanakkor több mikrozöldség-termesztő is van a piacon, amelyeket elsősorban néhány nagyobb, a miénktől eltérő módszertant alkalmazó, vertikálisan integrált beltéri termesztési rendszer állít elő

– magyarázta McClam.

Míg a kiskereskedelmi forgalomban a vásárlók gyakran az általuk ismert mikrozöld fajtákat választják – gondoljunk csak a brokkolira, a kelkáposztára és a rukkolára –, a szakácsok gyakran választják a színesebb keverékeket, amelyekben piros és lila mikrozöldségek szerepelnek, hogy egyedi megjelenést biztosítsanak a tányérra kirakott ételkülönlegességeknek.

Kulcsfontosságú az üzemeltetési hatásfok

Úgy tűnik, a City Roots stratégiája bevált, mivel éppen egy új létesítmény, egy 75 000 négyzetméteres üvegház építése zajlik Dél-Karolinában. Ez a létesítmény a hatékony működést is magában foglalja, mivel napenergiával és geotermikus energiával fog működni a padlófűtés és a mikrozöldségek hűtésének ellátása érdekében.

Apám és én nem csak társtulajdonosok vagyunk, de korábban építészként is dolgoztunk, így felhasználjuk a tervezői hátterünket és a korábbi tapasztalatainkat. Igyekszünk hatékonyak lenni mind a termelés, mind a gazdaságosság szempontjából. Az áraink annak ellenére, hogy a konténerek, a közüzemi szolgáltatások és más költségek emelkedtek, szinten maradtak. Ez arra kényszerített minket, hogy javítsunk a működési hatékonyságunkon és a termelési költségeken

– mondta McClam.

A projekt emellett rendkívül fontos többletkapacitást is kínál.

Ez utoléri a piac által diktált nagyságrendet. Sőt, nagyobb a kereslet, mint amennyit egyelőre kezelni tudunk, ezért minél gyorsabban befejezzük ezt a projektet, annál jobb

– vélekedett McClam.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9513916/the-evolution-of-the-microgreens-business/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Bio növényvédő szerek helye a hagyományos termesztésben

2020. december 30. 12:02

Nufarm hibrid technológiával egy növényvédelmi programon belül okszerűen használhatunk hagyományos és biológiai készítményeket a nagyobb élelmiszer-biztonság és a kisebb környezeti terhelés érdekében.

Biotermékeket termesztenek az ukrán frontvonal mellett

2024. június 27. 13:10

Aki teheti, elmenekül a háború sújtotta ukrán régiókból, mégis vannak gazdák, akik maradtak, és a lakosságot friss terményekkel látják el.

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

2024. október 7. 14:40

Egy biogazdálkodó több mint 30 éve tenyészt és ad el jövedelmezően földigilisztákat, állít elő komposztot, és izgalmas kutatásokban is részt vesz.

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.