Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A mikrozöldség-üzletág fejlődése

A mikrozöldség-üzletág fejlődése

Agrofórum Online

Egy olyan egyre bővülő ágazatban, mint amilyen a beltéri és az üvegházi termesztés, hogyan teheti valaki különlegessé a cégét? Az City Roots Organic esetében a válaszok a társaság megalakulásának hajnalára vezethetők vissza. A társaság ugyanis egy dél-karolinai székhelyű családi vállalkozásból jött létre, amely egyetlen termékre specializálódott: a bio mikrozöldségre.

A mikrozöldségek piaca egyre nagyobb. Láttunk néhány embert, akik korábban a beltéri vertikális ágazatban dolgoztak, majd később pénzügyi gondok és hasonlók miatt kiszálltak a mikrozöldségek termesztéséből

– mondta Eric McClam, a City Roots vezetője.

Mi azonban mindig bio minősítésűek leszünk, és változatlanul a földben, a napsütésben és az üvegházainkban fogunk termeszteni. A napfény ingyen van, a talaj pedig regenerálódik – a szemléletünket teljes mértékben a fenntartható fejlődés és a gazdaságosság vezérli.

A City Roots 2009 óta termeszt egész évben mikrozöldséget. Míg kezdetben szántóföldi termesztéssel és üvegházi termesztéssel egyaránt foglalkozott, az elmúlt néhány évben fokozatosan kivonult a szántóföldi biotermesztésből, és ma már kizárólag beltéri mikrozöldségek termesztésével foglalkozik a nyolc hektáros fedett farmján. Mostanra ez lett a vállalkozás alaptevékenysége. Ez idő alatt a cég a termékkínálatát is ésszerűsítette, amely jelenleg a rukkola, a mustár, a cukorborsó, a napraforgó, a kelkáposzta, a retek és a és brokkoli mikrozöldjeiből áll.

Több mint 20 fajtáról 10-re csökkentettük a termesztett fajták számát, tehát csökkentettük a termesztési kínálatunkat, amit a kereslet, ugyanakkor az operatív sikerek és a racionalizálás is befolyásolt

– árulta el McClam.

A séfekkel kezdődött

Valójában a 2009-es indulásakor a vállalat termékei még főként csak a helyi séfeket szólították meg.

Abban az időben egy kis CSA-farm voltunk, amely a termelői piacokra járt, így fel kellett világosítanunk a lakosságot arról, hogy tulajdonképpen mi is az a mikrozöldség. 2015-ben azonban – az első kiskereskedők egyikeként – a Whole Foods bevezette azt a termékét, ami végül további kiskereskedelmi és vendéglátóipari partnerek csatlakozásához vezetett

– mesélte McClam.

Most, a világjárványt követően több regionális élelmiszer-kiskereskedőt szereztünk, akik jobban ismerik a mikrozöldségeket. A COVID óta nagyobb hangsúlyt fektetnek a fogyasztók az egészséges táplálkozására, és a mikrozöldségek egészséges szuper-élelmiszernek számítanak. Ugyanakkor több mikrozöldség-termesztő is van a piacon, amelyeket elsősorban néhány nagyobb, a miénktől eltérő módszertant alkalmazó, vertikálisan integrált beltéri termesztési rendszer állít elő

– magyarázta McClam.

Míg a kiskereskedelmi forgalomban a vásárlók gyakran az általuk ismert mikrozöld fajtákat választják – gondoljunk csak a brokkolira, a kelkáposztára és a rukkolára –, a szakácsok gyakran választják a színesebb keverékeket, amelyekben piros és lila mikrozöldségek szerepelnek, hogy egyedi megjelenést biztosítsanak a tányérra kirakott ételkülönlegességeknek.

Kulcsfontosságú az üzemeltetési hatásfok

Úgy tűnik, a City Roots stratégiája bevált, mivel éppen egy új létesítmény, egy 75 000 négyzetméteres üvegház építése zajlik Dél-Karolinában. Ez a létesítmény a hatékony működést is magában foglalja, mivel napenergiával és geotermikus energiával fog működni a padlófűtés és a mikrozöldségek hűtésének ellátása érdekében.

Apám és én nem csak társtulajdonosok vagyunk, de korábban építészként is dolgoztunk, így felhasználjuk a tervezői hátterünket és a korábbi tapasztalatainkat. Igyekszünk hatékonyak lenni mind a termelés, mind a gazdaságosság szempontjából. Az áraink annak ellenére, hogy a konténerek, a közüzemi szolgáltatások és más költségek emelkedtek, szinten maradtak. Ez arra kényszerített minket, hogy javítsunk a működési hatékonyságunkon és a termelési költségeken

– mondta McClam.

A projekt emellett rendkívül fontos többletkapacitást is kínál.

Ez utoléri a piac által diktált nagyságrendet. Sőt, nagyobb a kereslet, mint amennyit egyelőre kezelni tudunk, ezért minél gyorsabban befejezzük ezt a projektet, annál jobb

– vélekedett McClam.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9513916/the-evolution-of-the-microgreens-business/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megújulóban van az almatermesztés Magyarországon

2024. augusztus 8. 09:10

A Fruitnet, a frisstermék-iparággal foglalkozó honlap írt a magyarországi almatermesztés javuló helyzetéről. Merre tart a hazai almaágazat?

Gyökérzöldségek: ezért érdemes nyersen is fogyasztani őket

2024. augusztus 7. 13:40

Összeszedtük a 12 legegészségesebb gyökérzöldséget, amelyeket mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe.

Jelentkezzen, ha ki akarja hagyni a kereskedőket az értékesítési láncból

2024. augusztus 2. 16:10

A vásárlók friss, vegyszermentes zöldségeket kapnak ismert forrásból, tervezhető beszerzéssel és jobb áron.

Szilva: elkezdődtek itt is a Szedd magad akciók

2024. július 31. 08:40

Jelenleg a legtöbb ültetvény 450-500 forint körüli összegért kínál egy kilogramm gyümölcsöt azoknak, akik nem restek érte menni.

Biotermékeket termesztenek az ukrán frontvonal mellett

2024. június 27. 13:10

Aki teheti, elmenekül a háború sújtotta ukrán régiókból, mégis vannak gazdák, akik maradtak, és a lakosságot friss terményekkel látják el.

Biogazdaságból a vállalatcsoportig

2023. május 15. 13:26

Menzel Christine, aki magyar a német neve ellenére, több szempontból is rendhagyó életet és pályaívet tudhat magáénak. Hamburgban született és közgazdász diplomáját is ott szerezte, a nyolcvanas évek végén Magyarországra jött, ahol megalapított egy kis biogazdaságot.

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.