23℃ 18℃
szeptember 11. Teodóra, Jácint, Igor, Helga
Zöldség-Gyümölcs

A mikrozöldség-üzletág fejlődése

Agrofórum Online

Egy olyan egyre bővülő ágazatban, mint amilyen a beltéri és az üvegházi termesztés, hogyan teheti valaki különlegessé a cégét? Az City Roots Organic esetében a válaszok a társaság megalakulásának hajnalára vezethetők vissza. A társaság ugyanis egy dél-karolinai székhelyű családi vállalkozásból jött létre, amely egyetlen termékre specializálódott: a bio mikrozöldségre.

A mikrozöldségek piaca egyre nagyobb. Láttunk néhány embert, akik korábban a beltéri vertikális ágazatban dolgoztak, majd később pénzügyi gondok és hasonlók miatt kiszálltak a mikrozöldségek termesztéséből

– mondta Eric McClam, a City Roots vezetője.

Mi azonban mindig bio minősítésűek leszünk, és változatlanul a földben, a napsütésben és az üvegházainkban fogunk termeszteni. A napfény ingyen van, a talaj pedig regenerálódik – a szemléletünket teljes mértékben a fenntartható fejlődés és a gazdaságosság vezérli.

A City Roots 2009 óta termeszt egész évben mikrozöldséget. Míg kezdetben szántóföldi termesztéssel és üvegházi termesztéssel egyaránt foglalkozott, az elmúlt néhány évben fokozatosan kivonult a szántóföldi biotermesztésből, és ma már kizárólag beltéri mikrozöldségek termesztésével foglalkozik a nyolc hektáros fedett farmján. Mostanra ez lett a vállalkozás alaptevékenysége. Ez idő alatt a cég a termékkínálatát is ésszerűsítette, amely jelenleg a rukkola, a mustár, a cukorborsó, a napraforgó, a kelkáposzta, a retek és a és brokkoli mikrozöldjeiből áll.

Több mint 20 fajtáról 10-re csökkentettük a termesztett fajták számát, tehát csökkentettük a termesztési kínálatunkat, amit a kereslet, ugyanakkor az operatív sikerek és a racionalizálás is befolyásolt

– árulta el McClam.

A séfekkel kezdődött

Valójában a 2009-es indulásakor a vállalat termékei még főként csak a helyi séfeket szólították meg.

Abban az időben egy kis CSA-farm voltunk, amely a termelői piacokra járt, így fel kellett világosítanunk a lakosságot arról, hogy tulajdonképpen mi is az a mikrozöldség. 2015-ben azonban – az első kiskereskedők egyikeként – a Whole Foods bevezette azt a termékét, ami végül további kiskereskedelmi és vendéglátóipari partnerek csatlakozásához vezetett

– mesélte McClam.

Most, a világjárványt követően több regionális élelmiszer-kiskereskedőt szereztünk, akik jobban ismerik a mikrozöldségeket. A COVID óta nagyobb hangsúlyt fektetnek a fogyasztók az egészséges táplálkozására, és a mikrozöldségek egészséges szuper-élelmiszernek számítanak. Ugyanakkor több mikrozöldség-termesztő is van a piacon, amelyeket elsősorban néhány nagyobb, a miénktől eltérő módszertant alkalmazó, vertikálisan integrált beltéri termesztési rendszer állít elő

– magyarázta McClam.

Míg a kiskereskedelmi forgalomban a vásárlók gyakran az általuk ismert mikrozöld fajtákat választják – gondoljunk csak a brokkolira, a kelkáposztára és a rukkolára –, a szakácsok gyakran választják a színesebb keverékeket, amelyekben piros és lila mikrozöldségek szerepelnek, hogy egyedi megjelenést biztosítsanak a tányérra kirakott ételkülönlegességeknek.

Kulcsfontosságú az üzemeltetési hatásfok

Úgy tűnik, a City Roots stratégiája bevált, mivel éppen egy új létesítmény, egy 75 000 négyzetméteres üvegház építése zajlik Dél-Karolinában. Ez a létesítmény a hatékony működést is magában foglalja, mivel napenergiával és geotermikus energiával fog működni a padlófűtés és a mikrozöldségek hűtésének ellátása érdekében.

Apám és én nem csak társtulajdonosok vagyunk, de korábban építészként is dolgoztunk, így felhasználjuk a tervezői hátterünket és a korábbi tapasztalatainkat. Igyekszünk hatékonyak lenni mind a termelés, mind a gazdaságosság szempontjából. Az áraink annak ellenére, hogy a konténerek, a közüzemi szolgáltatások és más költségek emelkedtek, szinten maradtak. Ez arra kényszerített minket, hogy javítsunk a működési hatékonyságunkon és a termelési költségeken

– mondta McClam.

A projekt emellett rendkívül fontos többletkapacitást is kínál.

Ez utoléri a piac által diktált nagyságrendet. Sőt, nagyobb a kereslet, mint amennyit egyelőre kezelni tudunk, ezért minél gyorsabban befejezzük ezt a projektet, annál jobb

– vélekedett McClam.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9513916/the-evolution-of-the-microgreens-business/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Biogazdaságból a vállalatcsoportig

2023. május 15. 13:26

Menzel Christine, aki magyar a német neve ellenére, több szempontból is rendhagyó életet és pályaívet tudhat magáénak. Hamburgban született és közgazdász diplomáját is ott szerezte, a nyolcvanas évek végén Magyarországra jött, ahol megalapított egy kis biogazdaságot.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

2024. október 7. 14:40

Egy biogazdálkodó több mint 30 éve tenyészt és ad el jövedelmezően földigilisztákat, állít elő komposztot, és izgalmas kutatásokban is részt vesz.

Bio növényvédő szerek helye a hagyományos termesztésben

2020. december 30. 12:02

Nufarm hibrid technológiával egy növényvédelmi programon belül okszerűen használhatunk hagyományos és biológiai készítményeket a nagyobb élelmiszer-biztonság és a kisebb környezeti terhelés érdekében.