Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A szerencse forgandó az európai spárgatermesztők számára

A szerencse forgandó az európai spárgatermesztők számára

Agrofórum Online

A Global Plant Genetics (GPG) frissített jelentést adott ki az idei európai spárgatermésről, amelyet a változó szerencse kifejezéssel jellemeztek. Jamie Petchell, a GPG munkatársa szerint ez nagyrészt az éghajlati hatásoknak tudható be – ahogy ez a spárgatermesztés esetében is mindig így van.

A spárga termesztése nem egyszerű folyamat, hiszen több évbe is beletelik, mire a növény termőre fordul. Ezalatt már gyomirtani, öntözni, műtrágyázni kell. Általában a sípok a vetéstől számított 3. évtől szedhetők, és ezután akár 10-15 évig is terem a spárga. Azonban a növényápolást természetesen ekkor is folytatni kell.

Csapadék – jó idő – hideg – jó idő

„Az őszi, téli és kora tavaszi rekordmennyiségű csapadék megnövelte a talajból terjedő betegségek kockázatát mind az új, mind a már termesztésbe bevont növények esetében – magyarázta a szakértő. – Aztán március vége felé a hőmérséklet magas volt, és a betakarítás bizonyos területeken megfelelő mennyiséggel kezdődött.

A legtöbb esetben ez csak néhány napig tartott, majd a hűvös keleti szelek az európai kontinens északi részén alacsonyabb hőmérsékletet idéztek elő, aminek következtében a terméshozamok és a friss spárga kínálata alacsony szintre esett vissza. A betakarítás április vége felé kezdett ismét élénkülni, és úgy tűnik, hogy a legtöbb termelő jelenleg magasabb termést takaríthat be, mint 2023-ban ugyanebben az időszakban” – jegyezte meg Petchell.

Jók a világpiaci lehetőségek

Az elkövetkező hetekre vonatkozó előrejelzés viszonylag stabilnak tűnik, így a kínálat a szezon csúcspontján átlendülve egyenletesen kezelhető szinten maradhat.

Petchell megerősítette, hogy az elmúlt öt év során a spárgatermő területek összességében világszerte csökkentek. „Bizonyos szempontból ez segített a friss termék értékesítésében, és az elmúlt tizenkét hónapban az új telepítésekkel kapcsolatos bizalom viszonylagos visszatérésének lehettünk tanúi. Egy olyan hosszú távon termesztett növény esetében, mint a spárga, fontos, hogy hosszú távú döntéseket hozzunk a termelési és marketingstratégiák tekintetében” – hangsúlyozta.

„Reméljük, hogy az európai spárgatermesztésben és -forgalmazásban érintettek a szezon második felében kiemelkedő eredményeket érnek el” – tette hozzá Petchell.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Már elindult a spárgaszezon Csongrád megyében

2019. március 27. 14:03

A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb.

Hazánkban kevés spárga fogy, külföldre annál többet szállítanak

2022. május 23. 14:38

Az idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart.

A világ 5 legdrágább zöldsége

2024. április 29. 07:10

Ezek a termékek különleges tulajdonságuk miatt szó szerint csak aranyárban kaphatók. Mutatjuk a méregdrága zöldségek listáját.