13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Zöldség-Gyümölcs

A zöldborsó növekedése: 30 nap – 41 mp alatt 

Agrofórum Online

A TikTok e heti zöldség-sztárvideóján egy zöldborsó életének első hónapját követhetjük nyomon, gyorsított felvételen, egy átlátszó falú cserépben – mindössze 41 másodperc alatt.

Az agrárvideó készítők rájöttek, hogy nem csak a szakmabeliek és a lelkes hobbikertészek, de a laikusok is szívesen nézik meg azokat az összeállításokat, ahol „hétköznapi” növényeket nem mindennapi módon láthatunk.

Ezen a héten a zöldborsó került ily módon górcső alá, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nem is csoda ez, hiszen az emberek zöme csak a boltban, a zöldségespultban vagy a fagyasztóban lát zöldborsót, a természetben aligha, a csírázási és a növénnyé fejlődési folyamatot pedig soha.

Legalábbis mostanáig, hiszen ennek a videónak hála részesei lehetünk, milyen csoda megy végbe egyetlen szem zöldborsó életében attól kezdődően, hogy gondos kezek a puha termőföldbe nyomják egy csipesszel. 

Érdekességek a zöldborsóról

  • A zöldborsó már az ókori Egyiptomban, Kínában, Rómában és Görögországban is közkedvelt zöldségféle volt. Nyersen, főtt állapotban, pirítva egyaránt fogyasztották, sőt, besózva, vízzel felöntve tartósították. 
  • Az első zöldborsó konzervet az amerikai Ezra J. Warner készítette el 1928-ban.
  • A zöldborsó a 16. és 17. századi Európában igencsak drága volt, részben a nehezen termeszthető fajták, valamint a munkaigényes betakarítás és tisztítás miatt. A zöldborsó akkoriban inkább luxuscikknek számított, és számos európai királyi udvarban csak különleges étkezések alkalmával került az asztalra. 

(Fotó: Bazela/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Nagy lehetőségek rejlenek a zöldborsótermesztésben

2018. június 20. 08:12

Évről évre háromezer tonnányi friss zöldborsót szállítanak a külpiacokra a magyar gazdák, míg az import mindössze 190 tonnára tehető.

Jók a terméskilátások az Európa-bajnok magyar csemegekukorica ágazatban

2018. augusztus 16. 09:41

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni.

Mekkora potenciál rejlik a maghüvelyesekben?

2023. június 16. 12:03

A ,,Kelet-Magyarországi ökológiai gazdálkodási rendezvénysorozat” részeként májusban a ,,Fehérjenövény és szálastakarmány tanácskozás és szántóföldi bemutatón” a maghüvelyesek nemesítéséről, a bennük rejlő potenciálról, valamint a hazai és nemzetközi termesztési trendekről hallhattunk.

Most vetjük az őszi zöldségeket!

2022. augusztus 25. 05:36

Az őszi vetések rendkívül praktikusak, mert az évnek ebben a szakában már a napi hőmennyiség is alacsonyabb, így a nagy forróságot nem kedvelő zöldségnövények, melyek még rövid tenyészidejűek is, bátran vethetők!