Zöldség-Gyümölcs

A zöldborsó növekedése: 30 nap – 41 mp alatt 

Agrofórum Online

A TikTok e heti zöldség-sztárvideóján egy zöldborsó életének első hónapját követhetjük nyomon, gyorsított felvételen, egy átlátszó falú cserépben – mindössze 41 másodperc alatt.

Az agrárvideó készítők rájöttek, hogy nem csak a szakmabeliek és a lelkes hobbikertészek, de a laikusok is szívesen nézik meg azokat az összeállításokat, ahol „hétköznapi” növényeket nem mindennapi módon láthatunk.

Ezen a héten a zöldborsó került ily módon górcső alá, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nem is csoda ez, hiszen az emberek zöme csak a boltban, a zöldségespultban vagy a fagyasztóban lát zöldborsót, a természetben aligha, a csírázási és a növénnyé fejlődési folyamatot pedig soha.

Legalábbis mostanáig, hiszen ennek a videónak hála részesei lehetünk, milyen csoda megy végbe egyetlen szem zöldborsó életében attól kezdődően, hogy gondos kezek a puha termőföldbe nyomják egy csipesszel. 

Érdekességek a zöldborsóról

  • A zöldborsó már az ókori Egyiptomban, Kínában, Rómában és Görögországban is közkedvelt zöldségféle volt. Nyersen, főtt állapotban, pirítva egyaránt fogyasztották, sőt, besózva, vízzel felöntve tartósították. 
  • Az első zöldborsó konzervet az amerikai Ezra J. Warner készítette el 1928-ban.
  • A zöldborsó a 16. és 17. századi Európában igencsak drága volt, részben a nehezen termeszthető fajták, valamint a munkaigényes betakarítás és tisztítás miatt. A zöldborsó akkoriban inkább luxuscikknek számított, és számos európai királyi udvarban csak különleges étkezések alkalmával került az asztalra. 

(Fotó: Bazela/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Most vetjük az őszi zöldségeket!

2022. augusztus 25. 05:36

Az őszi vetések rendkívül praktikusak, mert az évnek ebben a szakában már a napi hőmennyiség is alacsonyabb, így a nagy forróságot nem kedvelő zöldségnövények, melyek még rövid tenyészidejűek is, bátran vethetők!

A zöldborsó integrált növényvédelme, II. rész: kártevők elleni védekezés

2022. február 1. 09:37

Ahogy az első részben a gyomszabályozás kapcsán már kitértem rá, itt is nagyon fontos megemlíteni az integrált szemléletű növényvédelmet, mellyel a környezetre gyakorolt káros hatásokat és a költségeinket is hatékonyan csökkenthetjük.

Nagy lehetőségek rejlenek a zöldborsótermesztésben

2018. június 20. 08:12

Évről évre háromezer tonnányi friss zöldborsót szállítanak a külpiacokra a magyar gazdák, míg az import mindössze 190 tonnára tehető.

Mitől foltos a zöldborsó levele?

2020. október 5. 12:39

Érni kezdő zöldborsó növényeimen számomra ismeretlen tünetek láthatók: világoszöld foltok, vonalak a leveleken. Némelyiknél a hüvelyen is megjelentek hasonlóak. Korábban tetűk voltak a növényeken, most nem látok rajtuk. Mi lehet ez a betegség, hogyan védekezhetek?