31℃ 18℃
július 5. Emese, Sarolta, Lotti, Antal
Zöldség-Gyümölcs

A zöldborsó növekedése: 30 nap – 41 mp alatt 

Agrofórum Online

A TikTok e heti zöldség-sztárvideóján egy zöldborsó életének első hónapját követhetjük nyomon, gyorsított felvételen, egy átlátszó falú cserépben – mindössze 41 másodperc alatt.

Az agrárvideó készítők rájöttek, hogy nem csak a szakmabeliek és a lelkes hobbikertészek, de a laikusok is szívesen nézik meg azokat az összeállításokat, ahol „hétköznapi” növényeket nem mindennapi módon láthatunk.

Ezen a héten a zöldborsó került ily módon górcső alá, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nem is csoda ez, hiszen az emberek zöme csak a boltban, a zöldségespultban vagy a fagyasztóban lát zöldborsót, a természetben aligha, a csírázási és a növénnyé fejlődési folyamatot pedig soha.

Legalábbis mostanáig, hiszen ennek a videónak hála részesei lehetünk, milyen csoda megy végbe egyetlen szem zöldborsó életében attól kezdődően, hogy gondos kezek a puha termőföldbe nyomják egy csipesszel. 

Érdekességek a zöldborsóról

  • A zöldborsó már az ókori Egyiptomban, Kínában, Rómában és Görögországban is közkedvelt zöldségféle volt. Nyersen, főtt állapotban, pirítva egyaránt fogyasztották, sőt, besózva, vízzel felöntve tartósították. 
  • Az első zöldborsó konzervet az amerikai Ezra J. Warner készítette el 1928-ban.
  • A zöldborsó a 16. és 17. századi Európában igencsak drága volt, részben a nehezen termeszthető fajták, valamint a munkaigényes betakarítás és tisztítás miatt. A zöldborsó akkoriban inkább luxuscikknek számított, és számos európai királyi udvarban csak különleges étkezések alkalmával került az asztalra. 

(Fotó: Bazela/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

A zöldborsó integrált növényvédelme, I. rész: gyomszabályozás

2022. január 20. 16:21

A zöldborsó (Pisum sativum L.) hazánkban jelentős zöldségnövény, főleg feldolgozásra a konzerviparnak termelnek, de friss fogyasztásra és kiskerti termelésre is találhatók fajták a piacon. A termőterülete sajnos csökkenőben van az elmúlt években, de még így is jelentősnek számít a közel 15 ezer hektárral.

Mekkora potenciál rejlik a maghüvelyesekben?

2023. június 16. 12:03

A ,,Kelet-Magyarországi ökológiai gazdálkodási rendezvénysorozat” részeként májusban a ,,Fehérjenövény és szálastakarmány tanácskozás és szántóföldi bemutatón” a maghüvelyesek nemesítéséről, a bennük rejlő potenciálról, valamint a hazai és nemzetközi termesztési trendekről hallhattunk.

Zöldborsó – új trendek a világtermelésben

2018. november 21. 08:37

A zöldborsó Magyarországon a zöldségfélék között (a csemegekukorica után) a második legnagyobb felületet elfoglaló növény. Három típusa található meg a termesztésben: kifejtő, velő- és cukorborsó. A hüvelyes zöldborsó termesztéstechnológiák közül a tavaszi vetés, az áttelelő és a nyári termesztés ismert.

Mitől foltos a zöldborsó levele?

2020. október 5. 12:39

Érni kezdő zöldborsó növényeimen számomra ismeretlen tünetek láthatók: világoszöld foltok, vonalak a leveleken. Némelyiknél a hüvelyen is megjelentek hasonlóak. Korábban tetűk voltak a növényeken, most nem látok rajtuk. Mi lehet ez a betegség, hogyan védekezhetek?