Zöldség-Gyümölcs

A zöldborsó növekedése: 30 nap – 41 mp alatt 

Agrofórum Online

A TikTok e heti zöldség-sztárvideóján egy zöldborsó életének első hónapját követhetjük nyomon, gyorsított felvételen, egy átlátszó falú cserépben – mindössze 41 másodperc alatt.

Az agrárvideó készítők rájöttek, hogy nem csak a szakmabeliek és a lelkes hobbikertészek, de a laikusok is szívesen nézik meg azokat az összeállításokat, ahol „hétköznapi” növényeket nem mindennapi módon láthatunk.

Ezen a héten a zöldborsó került ily módon górcső alá, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nem is csoda ez, hiszen az emberek zöme csak a boltban, a zöldségespultban vagy a fagyasztóban lát zöldborsót, a természetben aligha, a csírázási és a növénnyé fejlődési folyamatot pedig soha.

Legalábbis mostanáig, hiszen ennek a videónak hála részesei lehetünk, milyen csoda megy végbe egyetlen szem zöldborsó életében attól kezdődően, hogy gondos kezek a puha termőföldbe nyomják egy csipesszel. 

Érdekességek a zöldborsóról

  • A zöldborsó már az ókori Egyiptomban, Kínában, Rómában és Görögországban is közkedvelt zöldségféle volt. Nyersen, főtt állapotban, pirítva egyaránt fogyasztották, sőt, besózva, vízzel felöntve tartósították. 
  • Az első zöldborsó konzervet az amerikai Ezra J. Warner készítette el 1928-ban.
  • A zöldborsó a 16. és 17. századi Európában igencsak drága volt, részben a nehezen termeszthető fajták, valamint a munkaigényes betakarítás és tisztítás miatt. A zöldborsó akkoriban inkább luxuscikknek számított, és számos európai királyi udvarban csak különleges étkezések alkalmával került az asztalra. 

(Fotó: Bazela/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

A zöldborsó integrált növényvédelme, II. rész: kártevők elleni védekezés

2022. február 1. 09:37

Ahogy az első részben a gyomszabályozás kapcsán már kitértem rá, itt is nagyon fontos megemlíteni az integrált szemléletű növényvédelmet, mellyel a környezetre gyakorolt káros hatásokat és a költségeinket is hatékonyan csökkenthetjük.

Csemegekukorica- és zöldborsótermesztők, hogyan tovább?

2024. március 17. 14:10

A Debreceni Egyetemen rendezett konferencián magasan képzett ágazati szakemberek és döntéshozók osztották meg tapasztalataikat.

Újra kétségbeejtő a helyzet a csemegekukorica és zöldborsó ágazatban

2024. április 5. 15:40

Idén a csemegekukoricánál az lesz a kérdés, hogy támogatások nélkül sikerül-e nullára kihozni az egyenleget, míg a zöldborsónál már a nullához is 8 tonna/ha körüli hozamok kellenének.

Itt a zöldborsószezon - a KITE Zrt. bemutatta a legújabb fajtákat

2019. június 7. 06:38

Az ország minden szegletében jelen vannak a KITE Zrt. és a van Waveren közös együttműködésében kínált zöldborsófajtái. Ma Magyarországon nincs olyan feldolgozó, illetve integrátor, aki az elmúlt években ne használta volna ezeket a fajtákat.