Zöldség-Gyümölcs

Amerikában száguld a dísztök biznisz

Agrofórum Online

A dísztök termesztés komoly üzleti lehetőségeket nyújt az amerikai farmereknek, akik ezt ki is használják.

A tökfélék az őszi szezon régóta ismert és szeretett zöldségei, az elmúlt években azonban egy új területet is meghódítottak, ez pedig a lakásdekoráció. A dísztök termesztés komoly üzleti lehetőségeket nyújt az amerikai farmereknek, akik ezt ki is használják.

Mindenszentek a töklámpás faragásának ideje az angolszász kultúrában, a látványos tökfajták a szokás elterjedésével fokozatosan meghódították a világot, most azonban új szintre emelkedett a töktermesztés. Az ősz érkezésével egyre többen készítenek a szezon színeit és ízeit idéző dekorációs kosarakat, ezek sztárjai pedig a dísztökök, amelyek szeptember végétől sorra jelennek meg a kirakatokban és kávézókban.

A Smithsonian beszámolója szerint az amerikai farmerek egy része évtizedek óta nemesíti a dísztökfajtákat azért, hogy a lehető legszínesebb és legkülönlegesebb példányokkal lássa el az egyre növekvő piacot, ami nem kicsi. A lap adatai szerint a dísztök átlagára csaknem megduplázódott 1993 és 2007 között, a keresletet pedig tovább növeli, hogy egyre több kiskereskedő vezet be „őszi tematikát”, és őszi ízeket az üzleteiben, legyen szó szezonális kávé kínálatról vagy „őszies illatú” kozmetikumokról.

Az extravagáns dísztökök előretörését segíti emellett az is, hogy egyre népszerűbbek az átlagostól eltérő, vagy éppen kifejezetten csúnyának mondott zöldségek és gyümölcsök is, amelyeket sok áruház külön polcokon helyez el. Bizonyos országokban az élelmiszerhulladék 40 százalékát teszik ki azok a termények, amelyek nem megfelelő külsejük miatt kerülnek a szemétbe, így a csúnya-szép tökök piacának van még hova fejlődnie.

(blog.syngenta.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Hosszú hatástartamú, felszívódó hatású gombaölő szer a napraforgó legfontosabb szár és levélbetegségei ellen - Amistar Sun

2021. június 9. 10:12

2020-ban a napraforgó termesztését a rendkívül szélsőséges időjárás befolyásolta. Az április-május rendkívüli szárazságát a nyár rendkívüli csapadékossága követte. Ezek a tényezők nagyban befolyásolták a kórokozók dominancia viszonyait, a fertőzés mértékét illetve a védekezések lehetőségét.

Bővülő Syngenta napraforgó hibridajánlat a rugalmasság és alkalmazkodóképesség jegyében

2022. október 25. 15:04

Az idei év sajnos olyan helyzet elé állította a termelőket, amelyet csak tudomásul venni, de kivédeni nem lehetett. A szárazság és a magas hőség egymás sarkában járt, amelyet csak öntözéssel lehetett volna enyhíteni. A művelésmódok között (szántás, lazítás, mulcshagyó művelés) is mutatkozott némi különbség, többnyire a kevesebb műveléssel kevesebb vizet veszítők javára. A víz az úr még mindig.

Európa élvonalában van a hazai napraforgó-termesztés

2024. április 11. 13:10

A Syngenta idén is folytatja a 6 tonna nevű programját, amelynek célja a hektáronkénti termésátlag növelése.

Rajt-cél győzelem kalászosban

2021. november 11. 09:45

Az őszi gyomirtás mint gyomirtási technológia szépen terjed a kalászosokban. Az ország nyugati, csapadékosabb, illetve egyszikűekkel „tradicionálisan” fertőzött vidékein évtizedek óta alkalmazott technológia, de az elmúlt évek változó körülményei miatt egyre több gazda próbálja ki az ország más részein is, illetve sokan fontolgatják, hogy a jó tapasztalatokból tanulva beépítik üzemi technológiáikba.