Zöldség-Gyümölcs

Áremelést szeretnének az amerikai paradicsomtermelők

NAK/IEG Vu

Az IEG Vu által összegyűjtött információk szerint a kaliforniai paradicsomtermelők 13 %-os emelést kértek a feldolgozóktól a nyersanyagért fizetett tavalyi árhoz képest.

A termelők paradicsomárra vonatkozó kérelme 2020-ra vonatkozóan 10 USD-ral (kb. 3,3 Ft/kg) magasabb a tavaly fizetett (rövid) tonnánkénti 75,50 USD-nél (kb. 24,6 Ft/kg). A növelés iránti kérelem fő oka a kötelező minimálbér emelése és a kaliforniai túlórák fizetésével kapcsolatos új rendeletek változásai.

– A munkaerőköltségek és az összes többi termelési költség növekedése miatt elmaradt az árigazítás az elmúlt években – magyarázta a termelőkhöz közeli forrás, emlékeztetve arra, hogy 2009-ben a termelők 8,0 dollárral többet kaptak a paradicsomukért, de 2013 óta a gazdálkodók szezononként legfeljebb néhány dollár növelést kaptak.

A termelők úgy vélik, hogy az idén korábban köthetnek üzletet, mint az elmúlt néhány évben, amikor csak a szezon kezdete után állapodtak meg a végleges árakról. A decemberi tárgyalások első fordulóján az ajánlatok 71,0 dollár/tonnától (kb. 23,2 Ft/kg) 82,50 dollár/tonnáig (kb. 26,9 Ft/kg) terjedtek, ami azt jelenti, hogy egyes feldolgozók hajlandóak 7,0 dollár /tonnával többet fizetni az alapanyagért, mint a tavalyi 75,50 dollár/tonna.

Ha a termelők kérései teljesülnének, az Amerikai Egyesült Államok lenne az egyetlen fő feldolgozó ország, amely ebben a szezonban áremelésről állapodik meg, míg eddig a többi ország fő feldolgozói a 2019-es az árakon írtak alá szerződéseket. A jelenlegi piaci tendenciák azt sugallják, hogy a paradicsomsűrítmény ára 2020-ban sem lesz sokkal magasabb, mint 2019-ben volt, mivel a globális kibocsátás valószínűleg megfelel vagy kicsivel meghaladja a várható keresletet.

A kiültetések február közepén kezdődtek Kalifornia déli részén. Jelenleg a szárazság a termelők legfontosabb problémája, esőre lenne szükség, mielőtt a kiültetés teljes lendületet kap. Sacramento területén eddig átlag alatti volt a csapadék, februárban például semmi sem esett, míg a hó mennyisége is 50%-kal kevesebb volt az államban, mint egy évvel ezelőtt, ami további vízhiányhoz vezethet a szezon során.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Kiültethető már a paradicsom palánta?

2020. április 29. 10:16

Kiültethetőek már szabadföldre paradicsom palántáim? Hogyan ültessem el őket és mire figyeljek ápolásuk során?

Magnéziumhiány a paradicsomban

2023. július 11. 07:10

A zöldségfélék termőképességének javítása érdekében végzett talajvizsgálatok és a szövettani vizsgálatok kulcsszerepet játszanak a megfelelő tápanyagszintek biztosításához, hogy magas terméshozamú, jó minőségű termést tudjanak betakarítani és értékesíteni.

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21. 04:36

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?

Zöld jelzés a génszerkesztett paradicsomnak Angliában?

2022. május 25. 17:16

A fogyasztó D-vitamin szintjét növelő paradicsom lehet az első génmódosított termény, amely forgalomba kerülhet Angliában.