Zöldség-Gyümölcs

Átalakuló oltványértékesítés: Már nem a cseresznye a legnépszerűbb

Agrofórum Online

Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés. 

A rendkívül csapadékos nyár nyertesének tűnik a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet faiskolája. Az eddig lehullott bő csapadék ugyanis a szakemberek szerint kedvezően hatott a növényekre, ráadásul nagyban megkönnyíti az intézmény Érdi Állomásán október közepén induló kitermelési munkálatokat. A mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra valamint a mogyorósarjakra az utóbbi évek tapasztalatait erősítve már most nagy az érdeklődés. Meglepő adat viszont, hogy az utóbbi hét évben az értékesítési listát toronymagasan vezető cseresznye iránt mérséklődik a kereslet.

Pozitívan hatott a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Állomásán található faiskolára az idei, rendkívül esős nyár. A bő csapadék és nem túl meleg időjárás miatt a növények ugyanis rendkívül jól fejlődtek.

„Június közepétől fordult esősre a nyár, a nappali hőmérséklet pedig 25-30 Celsius fok között volt, és kánikula is kevesebbszer köszöntött be, mint az előző években. Mindezek hatására az oltványok és a szemzés előtt álló alanyok jobban fejlődtek. Augusztusban a csapadék ellenére a szemzési munkákat is időben el tudtuk végezni és az eredés is jónak mutatkozik” – mondta Schmidt Tamás, a faiskola munkatársa.

Október közepén nem pusztán a faiskola legnehezebb, rengeteg gépi és kézi erőt igénylő feladata, azaz az oltványok kitermelése, hanem azok értékesítése is megkezdődik. Megdöbbentő adat, hogy míg 2007-től 2012-ig szinte minden évben arányaiban a cseresznyéből értékesítették a legtöbb oltványt, addig az utóbbi években a körtéhez és szilvához hasonlóan mérséklődött irántuk a kereslet. Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Mi terem júliusban a kertben, és hogy tároljuk be a terményt télire?

2022. július 13. 04:36

A legtöbb konyhakertész ott szokott elbukni, hogy bár sokféle dolgot vetett tavasszal, nincs ötlete, hogy az egyszerre beáramló cukkini-, barack-, szilvamennyiséget, és más zöldséget, gyümölcsöt hogyan is tárolja be hatékonyan.

A meggy- és a cseresznyeterméseket a gyümölcsmonília tizedeli

2018. június 17. 14:18

A cseresznye és a meggy számára rosszkor jött az eső, sok a felrepedt termés, ezeken a szemeken pedig megjelent a gyümölcsmonília.

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!

2019. november 4. 13:06

A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is.

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

2019. június 12. 04:36

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.