Zöldség-Gyümölcs

Átalakuló oltványértékesítés: Már nem a cseresznye a legnépszerűbb

Agrofórum Online

Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés. 

A rendkívül csapadékos nyár nyertesének tűnik a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet faiskolája. Az eddig lehullott bő csapadék ugyanis a szakemberek szerint kedvezően hatott a növényekre, ráadásul nagyban megkönnyíti az intézmény Érdi Állomásán október közepén induló kitermelési munkálatokat. A mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra valamint a mogyorósarjakra az utóbbi évek tapasztalatait erősítve már most nagy az érdeklődés. Meglepő adat viszont, hogy az utóbbi hét évben az értékesítési listát toronymagasan vezető cseresznye iránt mérséklődik a kereslet.

Pozitívan hatott a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Állomásán található faiskolára az idei, rendkívül esős nyár. A bő csapadék és nem túl meleg időjárás miatt a növények ugyanis rendkívül jól fejlődtek.

„Június közepétől fordult esősre a nyár, a nappali hőmérséklet pedig 25-30 Celsius fok között volt, és kánikula is kevesebbszer köszöntött be, mint az előző években. Mindezek hatására az oltványok és a szemzés előtt álló alanyok jobban fejlődtek. Augusztusban a csapadék ellenére a szemzési munkákat is időben el tudtuk végezni és az eredés is jónak mutatkozik” – mondta Schmidt Tamás, a faiskola munkatársa.

Október közepén nem pusztán a faiskola legnehezebb, rengeteg gépi és kézi erőt igénylő feladata, azaz az oltványok kitermelése, hanem azok értékesítése is megkezdődik. Megdöbbentő adat, hogy míg 2007-től 2012-ig szinte minden évben arányaiban a cseresznyéből értékesítették a legtöbb oltványt, addig az utóbbi években a körtéhez és szilvához hasonlóan mérséklődött irántuk a kereslet. Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Elkésett már a cseresznyelégy elleni permetezés?

2023. május 23. 04:39

Mi a véleményük, elkéstem már a cseresznyelégy elleni permetezéssel?

Milyen betegség miatt hullik az éretlen meggy a fáról?

2025. május 19. 04:36

A meggy zöld állapotban elkezdett ugyan pirosodni, de megállt a növésben. Nincs rajta semmiféle folt, vagy lyuk, és egy idő után le is esik. Nem tudom beazonosítani a betegséget, így nem tudok védekezni sem ellene. Mi lehet ez?

Idén is kevesebb meggy teremhet az átlagnál

2020. június 15. 10:04

Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll.

Mi terem júliusban a kertben, és hogy tároljuk be a terményt télire?

2022. július 13. 04:36

A legtöbb konyhakertész ott szokott elbukni, hogy bár sokféle dolgot vetett tavasszal, nincs ötlete, hogy az egyszerre beáramló cukkini-, barack-, szilvamennyiséget, és más zöldséget, gyümölcsöt hogyan is tárolja be hatékonyan.