Zöldség-Gyümölcs

Átalakuló oltványértékesítés: Már nem a cseresznye a legnépszerűbb

Agrofórum Online

Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés. 

A rendkívül csapadékos nyár nyertesének tűnik a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet faiskolája. Az eddig lehullott bő csapadék ugyanis a szakemberek szerint kedvezően hatott a növényekre, ráadásul nagyban megkönnyíti az intézmény Érdi Állomásán október közepén induló kitermelési munkálatokat. A mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra valamint a mogyorósarjakra az utóbbi évek tapasztalatait erősítve már most nagy az érdeklődés. Meglepő adat viszont, hogy az utóbbi hét évben az értékesítési listát toronymagasan vezető cseresznye iránt mérséklődik a kereslet.

Pozitívan hatott a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Állomásán található faiskolára az idei, rendkívül esős nyár. A bő csapadék és nem túl meleg időjárás miatt a növények ugyanis rendkívül jól fejlődtek.

„Június közepétől fordult esősre a nyár, a nappali hőmérséklet pedig 25-30 Celsius fok között volt, és kánikula is kevesebbszer köszöntött be, mint az előző években. Mindezek hatására az oltványok és a szemzés előtt álló alanyok jobban fejlődtek. Augusztusban a csapadék ellenére a szemzési munkákat is időben el tudtuk végezni és az eredés is jónak mutatkozik” – mondta Schmidt Tamás, a faiskola munkatársa.

Október közepén nem pusztán a faiskola legnehezebb, rengeteg gépi és kézi erőt igénylő feladata, azaz az oltványok kitermelése, hanem azok értékesítése is megkezdődik. Megdöbbentő adat, hogy míg 2007-től 2012-ig szinte minden évben arányaiban a cseresznyéből értékesítették a legtöbb oltványt, addig az utóbbi években a körtéhez és szilvához hasonlóan mérséklődött irántuk a kereslet. Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Monília a csonthéjasokon: most kell védekezni!

2025. április 15. 08:10

A csonthéjasok moníliás fertőzése most a legveszélyesebb – a virágzás időszakában szükség van a célzott növényvédelemre.

Hogyan és mivel védekezhetünk virágzás idején a monília ellen?

2025. március 17. 04:38

Hogyan és mivel védekezzek virágzás idején a monília ellen? Válaszukat előre is köszönöm!

Idén is kevesebb meggy teremhet az átlagnál

2020. június 15. 10:04

Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.