Zöldség-Gyümölcs

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

Agrofórum Online

Előző cikkemben a régen népszerű, mára sajnos elfeledett almafajtákról írtam. Nagy örömömre az online közösségből többen is kommenteltek a cikk alá, mégpedig saját kedvenc, történelmi almafajtáik nevét. Úgy gondoltam, megosztom ezeket is az olvasókkal, hátha más is kedvet kap a régi almafajták termesztéséhez.

Újabb hárommal bővül azon történelmi almafajták köre, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Itt is az első, amely hazánkban a London pepin névre hallgat, hivatalosan azonban London Pippin-ként jegyzik. Ez a piacos fajta igen távolról, egyenesen Essex grófságból (Anglia) származik, innen jutott el hazánk almatermesztőihez és fogyasztóihoz. Fűszeres ízű, lédús gyümölcshúsát vékony héj fedi, ezért friss fogyasztásra is kiválóan alkalmas. Téli almafajta, október végén kezd érni, majd szedés után, tárolás közben folyamatosan érik be. Ez jellemzően a november-március időszakra tehető. Termesztését tekintve nem sorolható a könnyen termeszthető fajták közé, ugyanis igényes a talajra, nem bírja a szárazságot és még a lisztharmatra is fogékony. Ebből kifolyólag rendszeres permetezése, valamint intenzív nyári meleg esetén folyamatos öntözése is szükséges.

Szintén angliai eredetű lehet a sokak által kedvelt, hazánkban csak Bőralmaként ismert Parker’s Pippin almafajta. Újabb téli almafajta a sorban, amely első- és másodrendű is egyben, attól függ, honnan nézzük. Aki szereti a savanyú almát, annak első osztályú, sárgás-fehér, lédús gyümölcshúsa ugyanis savanykás. Egyébként másod osztályú asztali, és első osztályú ipari almafajta. A bőralma elnevezést héjának köszönheti, amely érdes felületű, sárgás-rozsdabarna fedőszínű, ezért az emberi bőrhöz hasonlítják sokan. Könnyen termeszthető, termőhelyére nem igényes, de száraz környezetben a gyümölcsök mérete apró lehet. Emellett a betegségekre igen fogékony, legyen szó lisztharmatról, gombabetegségekről. Téli fajta, szedést követően márciusig érik, sajnos könnyen fonnyad nem megfelelően párás tárolási helyen.

Végezetül érdemes megemlíteni a Pónyik almát is (Malus domestica „Pónyik”), melyet török mocskotárnak és pojenicsnek is neveznek. Az előző kettő fajtával szemben a Pónyik nem Angliából, hanem Erdélyből származik a tudósok szerint és már az 1500-as évek elején említést tesznek róla egyes irodalmi források. Újabb téli fajta, az előzőektől azonban eltarthatóságában különbözik. Novembertől februárig lehet biztonsággal tárolni. Igazi jolly joker, ugyanis asztali, piaci és háztartási célokra is kiválóan használható. Vastag, citromsárga héja alatt tömött sárgás gyümölcshús lapul, amely édes-savas ízű. Aromája az utóérés idején alakul ki, ekkor fűszeres ízűvé válik az addig jellegtelen ízű gyümölcs. Fája a hegyvidékeken hozza a legszebb gyümölcsöket, de egyébként nem válogatós a termőhelyet és az éghajlatot tekintve. Hazánkban elsősorban Észak-Magyarország és a Nyírség területén termeszthető sikeresen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

A kajszi karcsú orsó kialakítása

2021. június 20. 06:17

Miután bevált és elterjedt az almásokban a karcsú orsó, más gyümölcsfajokra is igyekeztek adaptálni ezt a faalakot. A kajszifajták eléggé különböző növekedési jellegűek, már, ami a természetes elágazási szöget illeti, mert a „bokor” természet mindegyikre jellemző. Mindegyik fajtából megpróbálkozhatunk karcsú orsót kialakítani, de csak támrendszer mellett és gondos alakító metszéssel.

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

2018. április 16. 09:25

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Július

2023. július 10. 05:38

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Május

2023. május 20. 10:06

Íme egy rövid segítség azoknak a kertbarátoknak és tudatos táplálkozóknak, akik szeretnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk alkalmával szem előtt tartani a szezonalitást, vagyis azt, hogy éppen melyik növény fogyasztható részének mikor van idénye.