Zöldség-Gyümölcs

Az üvegházak globális térnyerése segíthet lehűteni a bolygót?

Agrofórum Online

A kutatók a mezőgazdaságban használt üvegházak elterjedésével egyre inkább úgy látják, hogy azok fényvisszaverő anyaga hűsítő hatással bír.

A szakértők egy kisebb csoportja szerint mindez egy olyan spontán kísérletnek tekinthető, amelynek tapasztalatai a városok hűtésére irányuló projektek számára is hasznos adatokat szolgáltathatnak. Mások azonban az üvegházakban inkább az egyre növekvő környezeti károkat látják. A Yale Environment 360 egy cikket közölt, amelyben mélyebben foglalkozik e fejleményekkel.

A világ tele van olyan üvegházakkal, amelyekben egész évben friss zöldséget termesztenek az egészségtudatos városlakók számára. Olyan sok van belőlük, hogy egyes helyeken műanyag- és üvegtetőik elegendő napsugárzást tükröznek vissza ahhoz, hogy csökkentsék a helyi hőmérsékletet. Még akkor is, amikor a környező területek az éghajlatváltozás következtében egyre melegebbek.

Az éghajlatváltozás méretei egyre nyilvánvalóbbá válnak, miközben a műholdfelvételek elemzése során drámaian megnőtt a bolygó üvegházakkal borított területének becsült nagysága. Dél-Spanyolországtól Északkelet-Kínáig, a kelet-afrikai Nagy-hasadékvölgytől Mexikóig az egykori bozótos és peremvidéki mezőgazdasági területeket csillogó, fényvisszaverő felületek váltják fel.

Az üvegházakban használt, intenzív mezőgazdasági módszerek gyakran károsítják a helyi környezetet, mivel túlterhelik a vízkészleteket, és tápanyagokkal, növényvédő szerekkel, valamint műanyaghulladékkal szennyezik a folyókat és a termőföldeket.

Ám ezeknek a műanyagtengereknek a helyi hőmérsékletre gyakorolt hatása még ennél is drámaibb – és sok esetben jótékony – lehet. Ezek ugyanis növelik a szárazföld felszínének albedóját, vagyis visszaverő képességét, rendszerint mintegy tizedével, és ezáltal csökkentik az alacsonyabb légrétegek napenergia okozta felmelegedését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Primőrök lombtrágyázása rossz kondíció esetén

2023. február 4. 06:33

A téli, kora tavaszi, hosszúra nyúlt fényszegény időszakot követően sok primőrön tapasztalható kondíció leromlása.

Virtuális séta: a Wageningen Egyetem új kutatóbázisa

2021. október 24. 08:36

A Serre Red egy teljes egészében elektromos működtetésű üvegházrendszer, melynek a növényi vírusok, patogén gombák és baktériumok, a genetikailag módosított növények biztonságos kutatása a funkciója, valamint oktatási szempontból tölt be alapvető szerepet.

Paradicsom helyett mangó termesztése?

2023. december 15. 16:40

Mindannyiunknak gyorsan át kell állnunk a trópusi gyümölcsök üvegházi termesztésére?

Robotikával a jobb minőségű zöldségekért

2023. május 3. 12:39

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A Syngenta innovatív zöldségvetőmag üzletágának munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy a legjobb paradicsomfajták mellett megoldást nyújtsanak ezekre a kihívásokra is.