Zöldség-Gyümölcs

Az üvegházak globális térnyerése segíthet lehűteni a bolygót?

Agrofórum Online

A kutatók a mezőgazdaságban használt üvegházak elterjedésével egyre inkább úgy látják, hogy azok fényvisszaverő anyaga hűsítő hatással bír.

A szakértők egy kisebb csoportja szerint mindez egy olyan spontán kísérletnek tekinthető, amelynek tapasztalatai a városok hűtésére irányuló projektek számára is hasznos adatokat szolgáltathatnak. Mások azonban az üvegházakban inkább az egyre növekvő környezeti károkat látják. A Yale Environment 360 egy cikket közölt, amelyben mélyebben foglalkozik e fejleményekkel.

A világ tele van olyan üvegházakkal, amelyekben egész évben friss zöldséget termesztenek az egészségtudatos városlakók számára. Olyan sok van belőlük, hogy egyes helyeken műanyag- és üvegtetőik elegendő napsugárzást tükröznek vissza ahhoz, hogy csökkentsék a helyi hőmérsékletet. Még akkor is, amikor a környező területek az éghajlatváltozás következtében egyre melegebbek.

Az éghajlatváltozás méretei egyre nyilvánvalóbbá válnak, miközben a műholdfelvételek elemzése során drámaian megnőtt a bolygó üvegházakkal borított területének becsült nagysága. Dél-Spanyolországtól Északkelet-Kínáig, a kelet-afrikai Nagy-hasadékvölgytől Mexikóig az egykori bozótos és peremvidéki mezőgazdasági területeket csillogó, fényvisszaverő felületek váltják fel.

Az üvegházakban használt, intenzív mezőgazdasági módszerek gyakran károsítják a helyi környezetet, mivel túlterhelik a vízkészleteket, és tápanyagokkal, növényvédő szerekkel, valamint műanyaghulladékkal szennyezik a folyókat és a termőföldeket.

Ám ezeknek a műanyagtengereknek a helyi hőmérsékletre gyakorolt hatása még ennél is drámaibb – és sok esetben jótékony – lehet. Ezek ugyanis növelik a szárazföld felszínének albedóját, vagyis visszaverő képességét, rendszerint mintegy tizedével, és ezáltal csökkentik az alacsonyabb légrétegek napenergia okozta felmelegedését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

2022. május 24. 17:42

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a MATE biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

ToBRFV-rezisztens fajtákat vezet be két vetőmaggyártó cég

2023. február 7. 07:34

A paradicsomtermesztési ágazatot már több éve sújtja a ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus), de van fény az alagút végén.

A talaj nélküli termesztési technológia forradalmasítja a mezőgazdaságot

2022. május 4. 14:42

A talaj nélküli termesztési technológia sikere a növények túléléséhez szükséges három elem – oxigén, víz és tápanyag – biztosításában rejlik.