Zöldség-Gyümölcs

Az üvegházak globális térnyerése segíthet lehűteni a bolygót?

Agrofórum Online

A kutatók a mezőgazdaságban használt üvegházak elterjedésével egyre inkább úgy látják, hogy azok fényvisszaverő anyaga hűsítő hatással bír.

A szakértők egy kisebb csoportja szerint mindez egy olyan spontán kísérletnek tekinthető, amelynek tapasztalatai a városok hűtésére irányuló projektek számára is hasznos adatokat szolgáltathatnak. Mások azonban az üvegházakban inkább az egyre növekvő környezeti károkat látják. A Yale Environment 360 egy cikket közölt, amelyben mélyebben foglalkozik e fejleményekkel.

A világ tele van olyan üvegházakkal, amelyekben egész évben friss zöldséget termesztenek az egészségtudatos városlakók számára. Olyan sok van belőlük, hogy egyes helyeken műanyag- és üvegtetőik elegendő napsugárzást tükröznek vissza ahhoz, hogy csökkentsék a helyi hőmérsékletet. Még akkor is, amikor a környező területek az éghajlatváltozás következtében egyre melegebbek.

Az éghajlatváltozás méretei egyre nyilvánvalóbbá válnak, miközben a műholdfelvételek elemzése során drámaian megnőtt a bolygó üvegházakkal borított területének becsült nagysága. Dél-Spanyolországtól Északkelet-Kínáig, a kelet-afrikai Nagy-hasadékvölgytől Mexikóig az egykori bozótos és peremvidéki mezőgazdasági területeket csillogó, fényvisszaverő felületek váltják fel.

Az üvegházakban használt, intenzív mezőgazdasági módszerek gyakran károsítják a helyi környezetet, mivel túlterhelik a vízkészleteket, és tápanyagokkal, növényvédő szerekkel, valamint műanyaghulladékkal szennyezik a folyókat és a termőföldeket.

Ám ezeknek a műanyagtengereknek a helyi hőmérsékletre gyakorolt hatása még ennél is drámaibb – és sok esetben jótékony – lehet. Ezek ugyanis növelik a szárazföld felszínének albedóját, vagyis visszaverő képességét, rendszerint mintegy tizedével, és ezáltal csökkentik az alacsonyabb légrétegek napenergia okozta felmelegedését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Nagyon hideg van, fával fűtik az üvegházakat a török gazdák

2024. január 23. 15:40

A kemény téli hideg sok gazdának okoz fejfájást, hiszen fűtés nélkül az egész éves munkájuk, az összes növényük tönkremehet.

Uborkatermesztés télen

2023. december 21. 07:10

Vajon miben tér el a téli uborkatermesztés a nyáritól üvegházi körülmények között? Mennyit számít a páratartalom szabályozása, a lámpahasználat vagy a növénysűrűség?

Folyamatosan növelik az üvegházak számát Oroszországban

2019. február 24. 11:32

Az idei nagy előrelépés előzménye, hogy az elmúlt évben az orosz üvegház-kapacitás 300 hektárral 2500 hektárra növekedett.

Spenót termesztési kisokos

2023. március 29. 09:57

A spenót termesztése könnyű és kifizetődő feladat – még a kezdők számára is. De vajon tudja-e, hogyan válassza ki a megfelelő helyet, valamint azt, hogy mikor és hogyan kell elvetni a spenótot?